Kezdölap arrow FTSZ arrow Portré arrow Gyenesei: a kormány egyetért a Fidesszel
Gyenesei: a kormány egyetért a Fidesszel
2008. October 12.

 www.stop.hu

A kormány kénytelen megvárni a Legfelsőbb Bíróság egységes álláspontját a tűzoltók munkaidőperében, de a szándéka megegyezik a Fidesszel abban, hogy "ki kell állni a tűzoltók fizetésért" - közölte Gyenesei István, a szakterületért felelős önkormányzati miniszter pénteken az MTI-vel.
 

Az ügy előzménye, hogy csütörtökön Kontrát Károly, a Fidesz országgyűlési képviselője közleményben tudatta: a Fidesz kiáll a tűzoltók fizetéséért, és álláspontja szerint a kormánynak "kutya kötelessége" az életüket nap mint nap kockáztató tűzoltók törvény szerint járó fizetését rendezni.

Gyenesei István az ellenzéki képviselőre reagálva közleményében azt írta: "Így legalább többen leszünk, akik ezt akarjuk. A szándékunk tehát nem más".

"A különbség abban áll, hogy a kormány kénytelen megvárni a Legfelsőbb Bíróság egységes álláspontját" - tette hozzá.

A Legfelsőbb Bíróságnak azért kell egységes álláspontot kialakítania, mert az országban jelenleg csaknem négyezer tűzoltó pere zajlik a túlóradíjak miatt, és több bíróságon egymástól eltérő ítéletek születtek. A Vas megyei Munkaügyi Bíróság szeptember 18-án jogerősen úgy döntött, ki kell fizetni 68 szombathelyi tűzoltó 2004-től felhalmozódott, összesen csaknem százmillió forintnyi túlóradíját a heti 48 órán túli munkavégzés után.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) szerdán hozott létre sztrájkbizottságot "a hivatásos tűzoltók körében egyre fokozódó elégedetlenség" miatt. Álláspontjuk szerint a kormány ingyenmunkára kötelezi a tűzoltókat, mert nem fizeti ki a heti 8 órás túlórájukat, rendezi viszont a vám- és pénzügyőrökét és a rendőrökét is. A szakszervezet szerint a tűzoltóknak heti 48 órát kell dolgozniuk, szemben a más munkavállalókra érvényes negyven órával.

STOP.hu
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.5-10.3.22-MariaDB-0+deb10u1-log
Idő: 22:44
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1136
Linkek: 75