Kezdölap arrow FTSZ arrow Portré arrow Szombathelyi tűzoltóknak 100 millió forint!
Szombathelyi tűzoltóknak 100 millió forint!
2008. September 21.

"csupán a 48 órára kiható ítélet"
(www.htfsz.org)

A Vas Megyei Munkaügyi Bíróság másodfokon tárgyalta a tűzoltók munkaideje csökkentéséért, illetve a ki nem fizetett túlórák miatt indított keresetet. A szeptember 18-i, a bírósági ítélet kihirdetését követő szombathelyi sajtótájékoztatón Kajsza Zoltán elnök kijelentette: sorsdöntő jogerős ítélet született. Miután a másodfokú eljárás összegszerűen is elmarasztalta a szombathelyi tűzoltó-parancsnokságot, hatvannyolc tűzoltó számára átlag másfél millió forintot kell kifizetni...

Ismeretes, hogy a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) több mint tíz éve küzd a magyar tűzoltók munkaidejének csökkentéséért. A 2005. októberében Brüsszelben tartott demonstráció és petíció-átadás után ugyan csökkent a munkaidő, az alapmunkaidő azonban a mai napig heti 48 óra. Ma már meghaladja a négyezer főt azoknak a hivatásos tűzoltóknak a száma, akik – elutasított szolgálati panaszukat követően, a HTFSZ közvetítésével – parancsnokságukkal szemben keresetet indítottak a ki nem fizetett túlórák miatt. A perekkel érvényesíteni kívánt követelés összege jelenleg meghaladja a 10 milliárd forintot, az alperesek által vitatott összeg pedig ennek mintegy 10%-a.
A Vas megyei Munkaügyi Bíróság másodfokú ítéletének kihirdetése után tartott sajtótájékoztatón dr. Szekeres Csaba ügyvéd elmondta, hogy 15 nap múlva el kell dönteni az államnak, hogy a szombathelyi tűzoltóknak kifizeti-e a jogerősen megítélt mintegy 100 millió forintot és annak kamatait. Felelős döntéshozóként 1 döntés létezhet: amit a Legfelsőbb Bíróság korábban már megítélt, azt minél hamarabb ki kell számolni és oda kell adni a jogosultaknak, a felpereseknek. A HTFSZ örömét fejezi ki, hogy eddig valamenyi bíróság úgy foglalt állást, hogy jogos a követelés.

Újságírói kérdésre Kajsza Zoltán elnök elmondta: a HTFSZ nem adja fel az elveit, tovább küzd a 40 órás munkahét eléréséért. Noha a szakszervezet tudomásul veszi, de nem törődik bele a mostani, csupán a 48 órára kiható ítéletbe. Más fórumokon tovább küzdünk igazunkért, hiszen korábban már az állampolgári jogok biztosának általános helyettese is megállapította, hogy mindez, a hátrányos megkülönböztetés tilalmával összefüggő alkotmányos visszásságot okoz" és már többször kérte az Országgyűlést, hogy szüntesse meg a visszásságot.
A Magyar Távirati Iroda munkatársa kérdésére válaszoló ügyvéd azt is elmondta, hogy amennyiben a Legfelsőbb Bíróság mihamarabb jogegységi döntést hozna az ügyben, az mindenképp elősegítené a folyamatot, de bármely alsóbb fokú ítélet is segíti a joggyakorlatot.
A sajtó élénk érdeklődése mellett lezajlott tájékoztatón a HTFSZ ügyvivői, országos választmányi tagjai és helyi szakszervezeti tisztségviselői is jelen voltak. A témát a Duna Televízió érdekvédelmi műsora, a Különvélemény részletesen is feldolgozta, az adást szeptember 24-én tekinthetik meg.

Szöveg: Szita Róbert (www.htfsz.org)
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.5-10.3.22-MariaDB-0+deb10u1-log
Idő: 09:21
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1136
Linkek: 75