Kezdölap
Szakdoglozat
2008. June 18.

Pár gondolat a „szakdolgozatról".

A hírt elolvasva azonnal jelentkezik két példa: az FTP, és az OKF kommunikációja. A szerzõ (Kiss-Guczi Péter) szerint ellentétes fejlõdés zajlott le a két szervezetnél.

Az FTP több éve mûködteti a szóvivõ intézményét (központi költségvetési támogatás nélkül!), melynek célja az állampolgárok tájékoztatása a médiumokon keresztül. Ennek érdekében létrehoztak egy video-csoportot is, s az általuk készített kép, és hanganyagokat a sajtó részére részrehajlás nélkül közreadják. Ebbe a kõkori állapotba telepedett be a szakdolgozat szerzõje.

A szerzõ értelmezésében az FTP kommunikációjának értéke akkor emelkedett meg jelentõs mértékben, mikor õ ott sajtóreferensként tevékenykedett. Távozásával azonban azonnali visszaesés volt tapasztalható a szakmai munkában. Figyelemre méltó tény: ezt õ maga értékelte így. Távozásával azonban nem szûnt meg az állampolgárok tájékoztatása: nélküle is mûködik. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a Fõvárosi Tûzoltó Parancsnokság kötelékében soha nem mûködött sajtóreferens, így õ sem tölthetett ott be ilyen beosztást, a dolgozatában megfogalmazottak ellenére.

Az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóságon szintén évek óta mûködik a szóvivõ intézménye. A dolgozat szerzõje, ha analógiát kívánunk használni, ebbe a kõkori állapotba helyezkedett el, mint fõelõadó. Véleménye (dolgozata) szerint az õ belépése emeli a szakmai tevékenységet a XXI-ik századi szintre. De mi történik, ha ezt a szervezetet is elhagyja? A kommunikáció színvonala itt is erõsen csökkenhet? A dolgozatnak vannak ellentmondásai, még a címében is. De mi ne kövessük el ezt a hibát, válasszuk ketté a témaköröket: média-szakmai, és tûzoltó-szakmai kérdésekre.

A tûzoltás, mint szakma, nem igazán játszhat szerepet a dolgozat elkészítésében. A szerzõ soha nem tevékenykedett tûzoltóként, szakmai tapasztalatai nincsenek. Ezért ezzel a témakörrel nem érdemes foglalkozni, még az esetben sem, ha tudjuk, hogy nem elõször hagyta el ezt a testületet a Fõvárosban.

A média-szakma összetett, heterogén terület. Az ismert publikálók évtizedes munkavégzés, tapasztalatgyûjtés során jutottak el az ismertség szintjére. Felüdítõ tény, hogy valaki, már pályája kezdetén ekkora szaktekintély. Mi több, mintegy felülrõl megítéli a kommunikáció hatásfokát, minõségét, alkalmazását. Ezért a szakma nagyjai tanulhatnának is a dolgozat írójától. Javaslom a dolgozat elküldését a média-szakma prominensei, és a média-fõiskolák számára, tapasztalat, és ismeretszerzés céljából.

A fõiskola témavezetõjének benyomása szerint a szerzõt néha személyes elfogultságok is vezérelhetik. Sajnos azonban Kiss-Guczi Péter, a témavezetõ véleményével (hiedelmével) ellentétben nem éli mindennapjait ebben a közegben, hiszen nem is része a tûzoltók életének, bár az elfogultságával nem tudok vitatkozni, hiszen szerzõdése lejárt, és nem újították meg. Mivel a témavezetõ a tûzoltóság világát nem ismert területnek jellemzi, feltehetõ, hogy számára a dolgozat állításai valóságosnak, tárgyszerûnek tetszenek, hiszen számára ismeretlen területrõl van szó. Így hát a dolgozatban megfogalmazott állításokat tárgyszerûként, tényként kezeli, alapigazságként elfogadva ezeket.

A magam részérõl (Ördög László, a Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete vezetõ testületének tagja, a Hírlevél szerkesztõje, újságírója) örömmel látom, hogy a média-szakma horizontján új csillagként jelenik meg Kiss-Guczi Péter, tévedhetetlenül határozva meg a szakmai követelményeket, módszereket. Kitartó, áldozatos munkájának, és szakdolgozatának hála, a katasztrófavédelem kommunikációjában reveláció várható: a pártatlanság, tévedhetetlenség, tisztesség. A jövõben járulékos eredményként jelentkezhet a tûzoltó szó megszûnése, így nyelvújítóként is sikeres, elõremutató lehet a tevékenysége.

Példamutatása alapján a jövõben az eddiginél sikeresebb dolgozatokat lehetséges írni, csupán nem általánosan ismert témaköröket kell választani. Ez, a mai közoktatás helyzetét figyelembe véve: elõrehaladás, hiszen csak az opponálhat, aki ismeri a területet. Mellékhatásai is csak pozitívumként jellemezhetõk: a riválisokat a Lánglovagok fórumán (mely saját tulajdon) egyszerû csendre bírni: a többség látszatát keltve. Jó látni, hogy a magyar médiában van egy személy, aki bármihez nyúl, az arannyá válik. S ha valamit elhagy, az értéktelen. Ez a szerzõ egyszerû, érthetõ, és igazságos álláspontja.

Ördög László

Forrás:
http://www.langlovagok.hu/html/tuzvonal/362.shtml

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 19:18
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75