Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Együttmûködési Megállapodás
Együttmûködési Megállapodás
2005. November 14.
  13/1992. (XII. 11.) BM rendelet

  az Együttmûködési Megállapodás kihirdetésérõl


A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 4. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következõket rendelem el:

  1. §

E rendelet mellékleteként kihirdetem — az érintett szakszervezetekkel és érdekképviseleti szervekkel létrejött — Együttmûködési Megállapodást.

  2. §

Ez a rendelet 1992. december 15-én lép hatályba; egyidejûleg hatályát veszti a minisztérium és a miniszter érdekegyeztetési feladatairól szóló 3/1991. (BK. 2.) BM utasítás.


  Melléklet
  a 13/1992. (XII. 11.) BM rendelethez

  Együttmûködési Megállapodás

A Magyar Köztársaság belügyminisztere és a hivatásos szolgálati, illetve közalkalmazotti jogviszonyban álló dolgozók közösségét képviselõ szervezetek: a Belügyi Dolgozók Szakszervezete, a Független Rendõrszakszervezet, a Határõrségi Dolgozók Szakszervezete és a Hivatásos Állomány Határõrségi Érdekképviseleti Testülete, a Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete, a Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (a továbbiakban együtt: a Felek) abban a törekvésükben, hogy erõsítsék meglévõ együttmûködési kapcsolatukat, figyelembe véve a megállapodásból adódó kölcsönös elõnyöket, összhangban az érvényben lévõ törvényekkel és rendelkezésekkel az alábbiakban állapodtak meg:

  1.

A Felek korábbi együttmûködési eredményeként kialakított belügyi érdekegyeztetés rendszerét, ezen belül a helyi érdekegyeztetõ tanácsokat, valamint az érdekegyeztetés országos szintû fórumát, a Belügyi Érdekegyeztetõ Tanácsot továbbra is fenntartják és mûködtetik.

  2.

A munkaügyi kapcsolatokat és a közalkalmazotti jogviszonyt, valamint a rendõrség, a határõrség, a Köztársasági Õrezred, a tûzoltóság, a polgári védelem hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyát, anyagi, szociális és kulturális, továbbá élet- és munkakörülményeit érintõ, ágazati jelentõségû kérdésekben a miniszter a Belügyi Érdekegyeztetõ Tanács (a továbbiakban: a BÉT) fórumával egyeztet.

  3.

A belügyminiszter feladatkörében elõkészített jogszabályok, miniszteri utasítások, irányelvek, tájékoztatók tervezetének véleményezésébe a Belügyminisztérium az e Megállapodást aláíró szakszervezeteket és érdekképviseleti szerveket bevonja.

  4.

A Felek vállalják, hogy a konstruktív együttmûködéshez, egyeztetéshez szükséges és elégséges információkat egymás részére biztosítják.

  5.

A BÉT fórumát a munkáltatói és a munkavállalói tárgyalócsoport alkotja, melyek önállóak, egymástól függetlenek és nyitottak, belsõ ügyrendjükrõl maguk döntenek. A tárgyalócsoportok 6—6 fõ képviselõbõl és — tagonként — 3 fõ tanácskozási jogú szakértõbõl állnak. A munkavállalói tárgyalócsoport az Együttmûködési Megállapodást aláíró szakszervezeti és érdekképviseleti szervek egy-egy képviselõjébõl áll. A munkáltatói tárgyalócsoport tagjait a munkáltató képviseletét ellátó politikai államtitkár jelöli ki a fórum napirendjének függvényében.

  6.

A Felek kötelezik magukat, hogy az érdekegyeztetõ fórumokra állásfoglalásra feljogosított képviselõket, valamint szakértõket delegálnak.

  7.

A BÉT üléseit két elnök — társelnökként — felváltva vezeti, akit a BÉT tagjai soraiból (mindkét tárgyalócsoportból egy-egy fõt) választanak meg.

  8.

A BÉT üléseit szükség szerint, de legalább két hónaponként tartja. A BÉT összehívását bármelyik tárgyalócsoport vagy annak tagja kezdeményezheti az ülés napirendjére bármelyik tárgyalócsoport vagy annak tagja javaslatot tehet. Ezen kezdeményezéseket a soron következõ ülés elnöke útján kell elõterjeszteni.

  9.

Az elnök elõterjesztése vagy javaslata alapján az ülések napirendjérõl a tárgyalócsoportok döntenek. Írásbeli napirend esetén — az ülés elõtt 15, de legalább 8 nappal — a tárgyalócsoportok tagjainak az írásbeli elõterjesztéseket el kell juttatni. Minden ülésen a következõ ülés elnökét ki kell jelölni, és errõl a tárgyalócsoportokat értesíteni kell.

  10.

A tárgyalócsoportok képviselõi véleményüket az ülésen szóban, de — ha az ügyet úgy ítélik meg — írásban is (az ülés elõtt, megküldés útján vagy az ülésen való átadással) elõadhatják. A tárgyalócsoportok szakértõi véleményüket az ülésen szóban is elõadhatják.

  11.

A Felek vállalják, hogy az érdekegyeztetõ fórumokon kialakított konszenzusokat magukra nézve kötelezõnek tartják, és megteszik a végrehajtáshoz szükséges intézkedéseket.

  12.

A Belügyminisztérium vállalja, hogy a BÉT mûködési feltételeit, a titkársági feladatok ellátását a BM Személyzeti és Munkaügyi Fõosztálya útján biztosítja. A fõosztály a BÉT üléseivel kapcsolatban keletkezõ anyagokat (meghívók, elõterjesztések, emlékeztetõk, magnófelvételek stb.) a BM ügykezelésre vonatkozó rendelkezése szerint kezeli.

  13.

Ez a Megállapodás aláírása napján lép életbe. Rendelkezései felváltják a Budapesten, 1991. január 22-én aláírt Együttmûködési Megállapodás rendelkezéseit.

Budapest, 1992. november 16.

  Dr. Bárdos Judit s. k., fõtitkár a Belügyi Dolgozók Szakszervezete képviseletében
  Rekvényi László s. k., fõtitkár a Független Rendõrszakszervezet képviseletében
  Ackermann János s. k., titkár a Határõrségi Dolgozók Szakszervezete képviseletében
  Molnár Attila s. k., elnök a Hivatásos Állomány Határõrségi Érdekképviseleti Testülete képviseletében
  Gálos Imre s. k., fõtitkár a Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete képviseletében
  Bencsik Géza s. k., elnök a Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége képviseletében
  Dr. Boross Péter s. k., belügyminiszter

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 01:10
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75