Kezdölap arrow FTSZ arrow Dokumentumok arrow Önkéntes vállalás alapján!
Önkéntes vállalás alapján!
2008. May 01.
JELENTÉS
A Kormány részére

A munkaidõ-szervezés egyes szempontjairól szóló 2003/88 (EK) számú irányelv módosításának állásáról,
a soron következõ, politikai megállapodási szándékkal tervezett tárgyalási fordulóról
(Foglalkoztatási, Szociális, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács, EPSCO, 2005. december 8.)
 
Budapest, 2005. november

TARTALMI ÖSSZEFOGLALÓ
A munkaidõ-szervezés egyes szempontjairól 2003/88/EK irányelv1, a munka világának meghatározó jelentõségû közösségi szabálya. Alapvetõ célja a munkavállalók egészségének és biztonságának a védelme, a nem elegendõ pihenésbõl, illetve a túl hosszú munkaidõbõl eredõ veszélyek kiküszöbölése. Az irányelv rendelkezik, többek között, a heti munkaidõ maximális átlagos hosszáról (48 óra), a pihenõ idõ minimális mértékérõl (napi 11 óra, heti 24+11 óra) és kiadásának módjáról, a minimális évi (4 hét) fizetett szabadságról.

Magyarország az említett irányelvet (illetve annak elõdjeit2) a csatlakozás idõpontjára a munka világának alapjogszabályába, a Munka Törvénykönyvébe beillesztette. Az irányelv egyes rendelkezéseinek értelmezésére idõközben az Európai Bíróság mértékadó döntéseket hozott, amelyekkel a hazai jogi szabályozás (hasonlóan számos régi és új tagállamhoz) nincs teljes mértékben összhangban. A közelmúltban folytatott részletes jogelemzés arra is rámutatott, hogy a gazdaság egyes szektoraira vonatkozóan a jogharmonizáció nem történt meg maradéktalanul.   

A 2003/88/EK irányelv két olyan rendelkezést tartalmaz, amelyet a Tanácsnak (az irányelvben rögzítettek szerint 2003. november 23-ig) a Bizottság beterjesztett javaslata alapján, felül kell vizsgálnia, és határoznia kell a meghozandó intézkedésekrõl. Ezek a rendelkezések a következõk:


Teljes jelentés (pdf): megnyit

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 11:53
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75