Kezdölap arrow FTSZ arrow Portré arrow Önkéntes vállalás alapján!
Önkéntes vállalás alapján!
2008. May 01.
JELENTÉS
A Kormány részére

A munkaidő-szervezés egyes szempontjairól szóló 2003/88 (EK) számú irányelv módosításának állásáról,
a soron következő, politikai megállapodási szándékkal tervezett tárgyalási fordulóról
(Foglalkoztatási, Szociális, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács, EPSCO, 2005. december 8.)
 
Budapest, 2005. november

TARTALMI ÖSSZEFOGLALÓ
A munkaidő-szervezés egyes szempontjairól 2003/88/EK irányelv1, a munka világának meghatározó jelentőségű közösségi szabálya. Alapvető célja a munkavállalók egészségének és biztonságának a védelme, a nem elegendő pihenésből, illetve a túl hosszú munkaidőből eredő veszélyek kiküszöbölése. Az irányelv rendelkezik, többek között, a heti munkaidő maximális átlagos hosszáról (48 óra), a pihenő idő minimális mértékéről (napi 11 óra, heti 24+11 óra) és kiadásának módjáról, a minimális évi (4 hét) fizetett szabadságról.

Magyarország az említett irányelvet (illetve annak elődjeit2) a csatlakozás időpontjára a munka világának alapjogszabályába, a Munka Törvénykönyvébe beillesztette. Az irányelv egyes rendelkezéseinek értelmezésére időközben az Európai Bíróság mértékadó döntéseket hozott, amelyekkel a hazai jogi szabályozás (hasonlóan számos régi és új tagállamhoz) nincs teljes mértékben összhangban. A közelmúltban folytatott részletes jogelemzés arra is rámutatott, hogy a gazdaság egyes szektoraira vonatkozóan a jogharmonizáció nem történt meg maradéktalanul.   

A 2003/88/EK irányelv két olyan rendelkezést tartalmaz, amelyet a Tanácsnak (az irányelvben rögzítettek szerint 2003. november 23-ig) a Bizottság beterjesztett javaslata alapján, felül kell vizsgálnia, és határoznia kell a meghozandó intézkedésekről. Ezek a rendelkezések a következők:


Teljes jelentés (pdf): megnyit

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.5-10.3.22-MariaDB-0+deb10u1-log
Idő: 22:52
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1136
Linkek: 75