Kezdölap arrow FTSZ arrow VT Határozatai arrow Tisztelt Miniszter Úr!
Tisztelt Miniszter Úr!
2008. April 18.
Bajnai Gordon Miniszter Úr Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium részére!

Budapest

Tisztelt Miniszter Úr!


2008. április 8-án, az Országgyûlés Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottságának nyílt ülésén, Ön egy beszédet mondott el, melyben méltatta a Katasztrófavédelem munkáját. Beszédének hangfelvételrõl készített, leírt változatának részlete:

„…Hát a katasztrófavédelem, olyan, hogy akkor szoktak róla sokat beszélni, ha nem jól teszi a dolgát. Kicsit olyan, mint a fociban a kapus. A katasztrófavédelemrõl ilyen értelemben szerencsére tavaly nem kellett sokat beszélni. Én azt gondolom, hogy kifejezetten megnyugtató az, ahogy a tavalyi évben a katasztrófavédelem biztosította Magyarország biztonságát és az idõnként fellépõ problémáknál, mint például tavaly a 33 nagy kiterjedésû avar- és erdõtûz esetén, ami a tavalyi évnek, ilyen arányban legalábbis új fejleménye volt, vagy más problémáknál a katasztrófavédelem gyorsan, hatékonyan, pontosan, megbízhatóan, megnyugtatóan látta el a feladatát. Így történt ez most, év elején is, amikor is a vihar az országban, két nap alatt több, mint 2000 kiszállást tett szükségessé és a katasztrófavédelem el tudta látni. Megnyugtató, hogy ilyen módon mûködik ez a rendszer. A kormány jelentõs forrásokat biztosított a mûszaki fejlesztésére a katasztrófavédelemnek. A tavalyi évben több, mint 3 milliárd forinttal újítottuk meg a gépjármûállományt, az idén újabb 2 milliárd forinttal és lakatanya is kerül felújításra. Ami pedig jelentõs többlet terhet ró a költségvetésre és többletmunkát a katasztrófavédelem vezetésére, hogy két év alatt több, mint 1000 fõvel kell bõvítetünk az uniós munkaidõ normák miatt a létszámot. Az idén is több, mint ötszáz fõ lesz az új belépõ a katasztrófavédelem állományába. Ezt sikeresen menedzselte az illetékes parancsnokság.”

Az Ön állításait elolvasva arra a következtetésre jutottam, hogy Ön nincs minden, e témakörben létezõ, objektív ténynek birtokában, hiszen elképzelni sem tudom, hogy Ön szándékosan valótlanságokat állítson.

Eredeti levél (pdf): megnyit Az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság munkájának ilyen méltatása, a méltán nemzetközi hírû magyar tûzoltók becsületének sárbatiprása, munkájának kisajátítása.

2000. január 01-ével  a vonulós tûzoltói állománnyal nem rendelkezõ korábbi BM Országos Tûzoltó Parancsnokság, a megyei szintû tûzoltó-parancsnokságok, valamint a polgári védelem összevonásával alakult meg az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság, továbbá megyei és helyi szervei.
 
A 8000 hivatásos tûzoltó 1995 óta az önkormányzati intézményekként mûködõ városi, illetve fõvárosi hivatásos tûzoltó parancsnokság állományában teljesít szolgálatot. A városi/fõvárosi hivatásos tûzoltóságok a helyi önkormányzatok által alapított intézmények, így szervezetileg nem tartoznak az állami szervként mûködõ OKF és megyei igazgatóságainak szervezetébe.

Fentiekben foglaltakra figyelemmel az Ön beszámolója egyaránt ellentétes a katasztrófavédelmi és a tûzvédelmi törvénnyel is.

A katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetérõl és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésrõl szóló 1999. évi LXXIV. törvény 25. (1) bekezdése alapján: "A katasztrófavédelem megvalósításában részt vevõ Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság, a polgári védelem és az állami tûzoltóság országos szerveibõl összevont, annak területi szervei, a megyei parancsnokságokból összevont, államigazgatási feladatot is ellátó rendvédelmi szervek."  

A tûz elleni védekezésrõl, a mûszaki mentésrõl és a tûzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 2. § (2) bekezdése kimondja: "A tûzoltás és a mûszaki mentés azon önkormányzatok kötelezõ közszolgáltatási feladata, amelyek készenléti szolgálatot ellátó hivatásos önkormányzati vagy önkéntes tûzoltósággal rendelkeznek."
Az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság a Fõvárosi Tûzoltóparancsnokság, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok a hivatásos önkormányzati tûzoltóságok tekintetében szakmai felügyeletet látják el a hivatkozott katasztrófavédelmi törvény 25. (4) bekezdése alapján.  

A tûzoltásoknál és a mûszaki mentéseknél a hivatásos önkormányzati, az önkéntes köztestületi, a létesítményi és egyesületi tûzoltók avatkoznak be.
 
Felhívom Miniszter úr figyelmét arra a kétségbevonhatatlan tényre, hogy az OKF nem rendelkezik tûzoltásoknál és a mûszaki mentéseknél beavatkozó egységekkel. Ezért a Katasztrófavédelemnek tulajdonítani az avar, és erdõtüzek, egyéb események leküzdését, legalábbis erõs csúsztatás.

Javaslom Miniszter úrnak, hogy kérjen tájékoztatást az OKF-tõl, hogy melyik egységük számolta fel az Ön által említett tûz és mûszaki mentési eseményeket?

Ön sikeres menedzselésnek értékeli a két év alatt több, mint 1000 fõvel (a tény 986 fõ)  bõvített, az uniós munkaidõ normák miatti létszám elosztását?

Mivel a létszám elosztásáról Ön feltételezhetõen megfelelõ tájékoztatást kapott, pestiesen fogalmazva nem semmi az Ön állítása.

Ugyanakkor, feltételezem Önnek nincs tudomása azon tényrõl, hogy tûzoltó gépjármûfecskendõk csökkentett rajjal vonulnak és ezt a csökkentett létszámot tovább szándékoznak csökkenteni.. Különleges szerek 1 fõvel vonulnak, szerek párhuzamosítva állnak készenlétben, ami azt jelenti, hogy több szerre 1 fõ gépkocsivezetõ van beosztva, ez az állapot a létszám növekménnyel felszámolható lett volna. De csak akkor, ha a cél a hatékony kárelhárítás, az állampolgárok lehetõ legmagasabb szintû védelme.

A tûzoltóságok létszámának növelését ezért nem tartom sikertörténetnek. Az uniós csatlakozás elõtt idõben jeleztük ezt a problémát. A rendvédelmi szerveknél egyedül a tûzoltóknál nincs uniós munkarend, munkaidõ, mint a perek is bizonyítják. Fontos tény az is, hogy az OKF-en készenléti, ügyeleti szolgálatot teljesítõk 24/72-es szolgálati rendben dolgoznak, a HÖT-öknél pedig 24/48 órás a munkarend. Nem mellékesen, a kialakult létszámhiánynak csupán egyik eleme a tûzoltók munkaideje. Talán nem ismeretes Ön elõtt, hogy a Miniszterelnöki Hivatal részérõl 2003-ban kettõ tanulmány is megjelent a Szolgálati Törvény (HSZT) hatálya alá tartozó személyek nyugdíj-kedvezményeinek módosításáról. Ennek hatása széles körben ismert: a 2004-es évben sokan távoztak nyugállományba. A 2007, 2008-as évek viszonylatában a hatás ugyanez lett: ismét sokan hagyták el a pályát.


A Kormányzati kommunikációban rendre megjelenik az állítás, miszerint a nyugdíj-kassza kiürülhet. Azonban ez az extrapoláció hibás: nem veszi figyelembe a jelenleg hatályos nyugdíj jogszabályait. A Ratkó-korszak munkavállalóira hivatkoznak, de sajnos, õk jelenleg aktív befizetõi a rendszernek, tehát a befizetés jelenleg a csúcson kell, hogy legyen.  Ha esetleg hiány lenne, annak nem a befizetõk létszámának csökkenése az okozója. Talán nem ismeretes Miniszter úr elõtt, hogy Magyarországon jelenleg az úgynevezett „háromlábú” nyugdíjrendszer létezik. E rendszerbõl egyenesen következik, hogy a központi nyugdíj-alapba befolyó összegek csökkennek. De az is egyértelmû, hogy a késõbb keletkezõ kifizetési kötelezettség is csökken. Így hát a vészharangok megkondításának kevés a valós oka.

A tûzoltó-gépjármûvek beszerzésével kapcsolatban szeretném tájékoztatni Miniszter urat, hogy a költségvetésnek nem került pénzébe a tûzoltóautók vásárlása. Az OKF csupán elosztja a biztosítók pénzét, az Önkormányzatok pedig pályáznak a szerekre, és nem mellékesen befizetik az önrészt. Tehát a Kormány lehet, hogy biztosított pénzt a katasztrófavédelem részére mûszaki fejlesztésre, de nem a tûzoltóságok részére. A gépjármûállományt a Kormány nem újította meg, és végképp nem központi forrásból.

Összefoglalva: nem hiszem, hogy az Ön által felügyelt területen minden rendben van. Nem hiszem, hogy Önt megfelelõen tájékoztatják.

És végezetül: a Tûzoltók a testi épségüket, egészségüket, az életüket kockáztatják mások élete, és vagyona érdekében. Kérem, válaszoljon: mit kapnak érte? Mert Ön, a beszámolója alapján, a tisztességgel elvégzett munka becsületétõl is megfosztotta õket.

Tájékoztatom Miniszter Urat, hogy levelemet az interneten is közzéteszem.


Budapest, 2008. április 15.

Üdvözlettel:

Ördög László
Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 11:42
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75