Kezdölap arrow FTSZ arrow Hangtár arrow Tisztelt Miniszter Úr!
Tisztelt Miniszter Úr!
2008. April 18.
Bajnai Gordon Miniszter Úr Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium részére!

Budapest

Tisztelt Miniszter Úr!


2008. április 8-án, az Országgyûlés Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottságának nyílt ülésén, Ön egy beszédet mondott el, melyben méltatta a Katasztrófavédelem munkáját. Beszédének hangfelvételrõl készített, leírt változatának részlete:

„…Hát a katasztrófavédelem, olyan, hogy akkor szoktak róla sokat beszélni, ha nem jól teszi a dolgát. Kicsit olyan, mint a fociban a kapus. A katasztrófavédelemrõl ilyen értelemben szerencsére tavaly nem kellett sokat beszélni. Én azt gondolom, hogy kifejezetten megnyugtató az, ahogy a tavalyi évben a katasztrófavédelem biztosította Magyarország biztonságát és az idõnként fellépõ problémáknál, mint például tavaly a 33 nagy kiterjedésû avar- és erdõtûz esetén, ami a tavalyi évnek, ilyen arányban legalábbis új fejleménye volt, vagy más problémáknál a katasztrófavédelem gyorsan, hatékonyan, pontosan, megbízhatóan, megnyugtatóan látta el a feladatát. Így történt ez most, év elején is, amikor is a vihar az országban, két nap alatt több, mint 2000 kiszállást tett szükségessé és a katasztrófavédelem el tudta látni. Megnyugtató, hogy ilyen módon mûködik ez a rendszer. A kormány jelentõs forrásokat biztosított a mûszaki fejlesztésére a katasztrófavédelemnek. A tavalyi évben több, mint 3 milliárd forinttal újítottuk meg a gépjármûállományt, az idén újabb 2 milliárd forinttal és lakatanya is kerül felújításra. Ami pedig jelentõs többlet terhet ró a költségvetésre és többletmunkát a katasztrófavédelem vezetésére, hogy két év alatt több, mint 1000 fõvel kell bõvítetünk az uniós munkaidõ normák miatt a létszámot. Az idén is több, mint ötszáz fõ lesz az új belépõ a katasztrófavédelem állományába. Ezt sikeresen menedzselte az illetékes parancsnokság.”

Az Ön állításait elolvasva arra a következtetésre jutottam, hogy Ön nincs minden, e témakörben létezõ, objektív ténynek birtokában, hiszen elképzelni sem tudom, hogy Ön szándékosan valótlanságokat állítson.

Eredeti levél (pdf): megnyit Az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság munkájának ilyen méltatása, a méltán nemzetközi hírû magyar tûzoltók becsületének sárbatiprása, munkájának kisajátítása.

2000. január 01-ével  a vonulós tûzoltói állománnyal nem rendelkezõ korábbi BM Országos Tûzoltó Parancsnokság, a megyei szintû tûzoltó-parancsnokságok, valamint a polgári védelem összevonásával alakult meg az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság, továbbá megyei és helyi szervei.
 
A 8000 hivatásos tûzoltó 1995 óta az önkormányzati intézményekként mûködõ városi, illetve fõvárosi hivatásos tûzoltó parancsnokság állományában teljesít szolgálatot. A városi/fõvárosi hivatásos tûzoltóságok a helyi önkormányzatok által alapított intézmények, így szervezetileg nem tartoznak az állami szervként mûködõ OKF és megyei igazgatóságainak szervezetébe.

Fentiekben foglaltakra figyelemmel az Ön beszámolója egyaránt ellentétes a katasztrófavédelmi és a tûzvédelmi törvénnyel is.

A katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetérõl és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésrõl szóló 1999. évi LXXIV. törvény 25. (1) bekezdése alapján: "A katasztrófavédelem megvalósításában részt vevõ Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság, a polgári védelem és az állami tûzoltóság országos szerveibõl összevont, annak területi szervei, a megyei parancsnokságokból összevont, államigazgatási feladatot is ellátó rendvédelmi szervek."  

A tûz elleni védekezésrõl, a mûszaki mentésrõl és a tûzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 2. § (2) bekezdése kimondja: "A tûzoltás és a mûszaki mentés azon önkormányzatok kötelezõ közszolgáltatási feladata, amelyek készenléti szolgálatot ellátó hivatásos önkormányzati vagy önkéntes tûzoltósággal rendelkeznek."
Az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság a Fõvárosi Tûzoltóparancsnokság, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok a hivatásos önkormányzati tûzoltóságok tekintetében szakmai felügyeletet látják el a hivatkozott katasztrófavédelmi törvény 25. (4) bekezdése alapján.  

A tûzoltásoknál és a mûszaki mentéseknél a hivatásos önkormányzati, az önkéntes köztestületi, a létesítményi és egyesületi tûzoltók avatkoznak be.
 
Felhívom Miniszter úr figyelmét arra a kétségbevonhatatlan tényre, hogy az OKF nem rendelkezik tûzoltásoknál és a mûszaki mentéseknél beavatkozó egységekkel. Ezért a Katasztrófavédelemnek tulajdonítani az avar, és erdõtüzek, egyéb események leküzdését, legalábbis erõs csúsztatás.

Javaslom Miniszter úrnak, hogy kérjen tájékoztatást az OKF-tõl, hogy melyik egységük számolta fel az Ön által említett tûz és mûszaki mentési eseményeket?

Ön sikeres menedzselésnek értékeli a két év alatt több, mint 1000 fõvel (a tény 986 fõ)  bõvített, az uniós munkaidõ normák miatti létszám elosztását?

Mivel a létszám elosztásáról Ön feltételezhetõen megfelelõ tájékoztatást kapott, pestiesen fogalmazva nem semmi az Ön állítása.

Ugyanakkor, feltételezem Önnek nincs tudomása azon tényrõl, hogy tûzoltó gépjármûfecskendõk csökkentett rajjal vonulnak és ezt a csökkentett létszámot tovább szándékoznak csökkenteni.. Különleges szerek 1 fõvel vonulnak, szerek párhuzamosítva állnak készenlétben, ami azt jelenti, hogy több szerre 1 fõ gépkocsivezetõ van beosztva, ez az állapot a létszám növekménnyel felszámolható lett volna. De csak akkor, ha a cél a hatékony kárelhárítás, az állampolgárok lehetõ legmagasabb szintû védelme.

A tûzoltóságok létszámának növelését ezért nem tartom sikertörténetnek. Az uniós csatlakozás elõtt idõben jeleztük ezt a problémát. A rendvédelmi szerveknél egyedül a tûzoltóknál nincs uniós munkarend, munkaidõ, mint a perek is bizonyítják. Fontos tény az is, hogy az OKF-en készenléti, ügyeleti szolgálatot teljesítõk 24/72-es szolgálati rendben dolgoznak, a HÖT-öknél pedig 24/48 órás a munkarend. Nem mellékesen, a kialakult létszámhiánynak csupán egyik eleme a tûzoltók munkaideje. Talán nem ismeretes Ön elõtt, hogy a Miniszterelnöki Hivatal részérõl 2003-ban kettõ tanulmány is megjelent a Szolgálati Törvény (HSZT) hatálya alá tartozó személyek nyugdíj-kedvezményeinek módosításáról. Ennek hatása széles körben ismert: a 2004-es évben sokan távoztak nyugállományba. A 2007, 2008-as évek viszonylatában a hatás ugyanez lett: ismét sokan hagyták el a pályát.


A Kormányzati kommunikációban rendre megjelenik az állítás, miszerint a nyugdíj-kassza kiürülhet. Azonban ez az extrapoláció hibás: nem veszi figyelembe a jelenleg hatályos nyugdíj jogszabályait. A Ratkó-korszak munkavállalóira hivatkoznak, de sajnos, õk jelenleg aktív befizetõi a rendszernek, tehát a befizetés jelenleg a csúcson kell, hogy legyen.  Ha esetleg hiány lenne, annak nem a befizetõk létszámának csökkenése az okozója. Talán nem ismeretes Miniszter úr elõtt, hogy Magyarországon jelenleg az úgynevezett „háromlábú” nyugdíjrendszer létezik. E rendszerbõl egyenesen következik, hogy a központi nyugdíj-alapba befolyó összegek csökkennek. De az is egyértelmû, hogy a késõbb keletkezõ kifizetési kötelezettség is csökken. Így hát a vészharangok megkondításának kevés a valós oka.

A tûzoltó-gépjármûvek beszerzésével kapcsolatban szeretném tájékoztatni Miniszter urat, hogy a költségvetésnek nem került pénzébe a tûzoltóautók vásárlása. Az OKF csupán elosztja a biztosítók pénzét, az Önkormányzatok pedig pályáznak a szerekre, és nem mellékesen befizetik az önrészt. Tehát a Kormány lehet, hogy biztosított pénzt a katasztrófavédelem részére mûszaki fejlesztésre, de nem a tûzoltóságok részére. A gépjármûállományt a Kormány nem újította meg, és végképp nem központi forrásból.

Összefoglalva: nem hiszem, hogy az Ön által felügyelt területen minden rendben van. Nem hiszem, hogy Önt megfelelõen tájékoztatják.

És végezetül: a Tûzoltók a testi épségüket, egészségüket, az életüket kockáztatják mások élete, és vagyona érdekében. Kérem, válaszoljon: mit kapnak érte? Mert Ön, a beszámolója alapján, a tisztességgel elvégzett munka becsületétõl is megfosztotta õket.

Tájékoztatom Miniszter Urat, hogy levelemet az interneten is közzéteszem.


Budapest, 2008. április 15.

Üdvözlettel:

Ördög László
Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 07:57
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75