Kezdölap arrow FTSZ arrow VT Határozatai arrow Levél Bajnai Gordon Miniszternek
Levél Bajnai Gordon Miniszternek
2008. April 14.
Bajnai Gordon Miniszter Úr Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium részére!

Budapest

Tisztelt Miniszter Úr!


A Hivatásos Önkormányzati Tûzoltóságok kiegészítõ támogatásának igénylési, folyósítási és elszámolási rendjérõl szóló ÖTM rendelettervezetet tanulmányoztam, azzal kapcsolatosan az alábbi véleményt, állásfoglalást adom:

    Elõször is szeretném kifejezni neheztelésemet a közigazgatási egyeztetési folyamattal kapcsolatosan, hiszen a Fõvárosi Tûzoltók Szakszervezete hivatalos formában nem kapta meg a közigazgatási egyeztetésre beterjesztett anyagot. Rendkívül sajnálatosnak tartom, hogy az elmúlt évben beígért létszámfejlesztések az ÖTM rendelet késleltetett megjelenése miatt nem realizálhatók, több helyen emiatt késnek a felvételi eljárások, a beiskolázások. Mindez annak ellenére, hogy az ÖTM rendeletet 2008. január 31-ig meg kellett volna jelentetni, de az egyeztetések csak a napokban kezdõdnek el. Ez az idõbeni mulasztás esetenként állampolgárok munkahelyét és megélhetését kockáztatja, hiszen a munkahelyváltás jelenleg teljes bizonytalanságban van, annak ellenére, hogy a kormány szándékaival megegyezõen a bejelentések az elmúlt évben megtörténtek.

Eredeti levél (pdf): megnyit

-Dr Virág Rudolf válasza erre a levélre 2008.03.22. (pdf)

    Örvendetes, hogy a kormány foglalkozik a tûzoltók munkaidõ csökkentésével, erre jelentõs anyagi forrást biztosít, azonban érthetetlen számunkra, hogy ezek a létszámelosztások milyen számítások, rendezõ elvek alapján kerültek elosztásra. Mivel ezek nem állnak rendelkezésünkre, ezért azt véljük, hogy több esetben személyes kapcsolatok, illetve lobbi tevékenységek alapján került a létszám elosztásra. Nem látjuk azokat a további számítási módokat, amelyek azt igazolják, hogy ez a biztosított létszámkeret a meglévõ tûzoltó laktanyákban elhelyezhetõ, és további költségigénnyel nem fognak fellépni.

    A számítások pontatlanságát bizonyítja, hogy a Fõvárosi Tûzoltóparancsnokságnál megjelenített 54%-os tartaléklétszám nem felel meg a valóságnak. Az FTP mûködésébõl adódó más területen alkalmazott többlet létszámigényeket is tartalmazó 2007. április 1-én hatályba lépett Fõvárosi Tûzoltóparancsnokság szervezési állománytáblázatával Dr. Tatár Attila tû. altábornagy, Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság Fõigazgató Úr egyetértett. A 31/2007. (X.25.) ÖTM rendelettel módosított jelenleg hatályos szolgálatszervezési szabályok és a rendelkezésre álló létszámkeret nem biztosítja az 54%-os tartalék létszámot, csak 43%-ot. A 32/2007. (X.25.) ÖTM rendelt 1. mellékletében szerepeltetett készenléti gépjármûvekre beosztható létszám az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság egyetértéssel kiadott állománytábla alapján 1228 fõ.

    Szintén érthetetlen, és elfogadhatatlan számunkra az a hozzáállás a létszámelosztásokhoz, mely szerint a Hivatásos Önkormányzati Tûzoltóságok Országos Szövetsége részére kiadott egyeztetõ anyagban 2007-re 500, 2008-ra vonatkozóan 550 fõ szerepel; a közigazgatási egyeztetésre megküldött anyagban viszont 2008-ra már csak 486 fõ jelenik meg. A két dokumentum összehasonlítása kapcsán egyértelmûvé válik, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság szándéka Hajdúszoboszló létszámának növelése 60 fõ készenléti és 4 fõ ügyviteli alkalmazottal tervezve. Véleményem szerint erre a lépésre az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumnak nincs felhatalmazása, hiszen hivatásos önkormányzati tûzoltóság létrehozásának szabályait a tûzvédelmi törvény egyértelmûen tartalmazza.

    Célszerûnek tartanám mind a két évre vonatkozóan megvizsgálni, és az elõterjesztéshez mellékelni azokat a számításokat, amelyek igazolják a fenti létszámszükségleteket, külön szükséges lenne megvizsgálni a kategóriamódosításból adódó létszámkülönbözeteket. A tervezett létszámadatok elosztásával véleményem szerint súlyosan csorbul az eredeti szándék, amely a tûzoltók heti 48 órás munkaidõ bevezetését biztosítaná. A jelenlegi tervezet felveti a költségvetésbõl biztosított források átgondolatlan felhasználását.

    Dr. Tatár Attila tû. altábornagy Úr, Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság Fõigazgatója 2007. május 30.-án az Országgyûlés Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottságának ülésén tett felszólalásában utalt arra, hogy 2007.-ben 500, 2008-ban „…mintegy 540-550 fõre lenne szükség ahhoz, hogy a jövõ évben véglegesen teljesítsük a törvényben elõírt kötelezettségeket...”. Ezzel szemben az tapasztalható, hogy az elmúlt évben mintegy 200 fõ került a kategória módosítások miatt más célra felhasználásra, erre az évre vonatkozóan viszont 64 fõt próbál Hajdúszoboszló fejlesztésére fordítani. Azonban a jelenlegi ÖTM rendelettervezet indokolásában azt hangsúlyozza Dr. Tatár Attila tû. altábornagy Úr, Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság Fõigazgatója, hogy a 486 fõ elegendõ. Mintegy fél év elteltével szembetûnõen változnak a számok, ez is azt bizonyítja, hogy megalapozott konkrét számítások nagy valószínûséggel nincsenek a háttérben. Ha és amennyiben ezekkel rendelkeznek, akkor egy ilyen horderejû kérdésben úgy gondolom, hogy a szakszervezeteknek láthatási jogot és tanulmányozási lehetõséget kellene biztosítani.

    Összességében a fentiek alapján az ÖTM rendelettervezetet ebben a formában nem javasolom kiadni, véleményem szerint számításokkal kell igazolni az ott szerepeltett adatok pontosságát, felmérést kell készíteni az esetleges többlet költségekrõl (pl. laktanya, elhelyezés), valamint tisztázni kell a látványosan „eltûnõ” 64 fõvel kapcsolatos szándékokat.

Budapest, 2008. február 27.


Üdvözlettel:

Nagy Gábor
elnök


Tájékoztatom Miniszter Urat, hogy levelemet Dr. Draskovics Tibor és Dr. Veres János Miniszter Uraknak is megküldtem.
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 09:52
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75