Miniszteri beszámoló
2008. April 10.
Hivatásos Önkormányzati Tûzoltóparancsnokság parancsnokának
SZÉKHELYÉN

Tisztelt Parancsnok Úr!

Tegnap, 2008. április 8-án, a HÖTOSZ képviseletében részt vettem az Országgyûlés Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottságának nyílt ülésén, ahol – mintegy 3 és fél óra idõtartamban – az ÖTM-et vezetõ miniszter számolt be a minisztérium tevékenységérõl.
Miniszter Úr szóbeli kiegészítésé során az alábbi mondatok hangzottak el.
A mondatok elhangzása után, az a meggyõzõdésem, hogy Magyarország jogállam, ahol törvények és jogszabályok határozzák meg az állam mûködését, romokban hever. Nem is elsõsorban Miniszter Úr szavai miatt, hanem mert a jelenlévõ bizottsági tagok egy szóval sem kommentálták az elhangzottakat.

Nekem annyi lelkierõm maradt, hogy este papírra vettem Miniszter Úr szavait, és e pár sor kíséretében megküldöm a HÖT-ök parancsnokainak, a Bizottság elnökének, tagjainak, Miniszter Úrnak, az OKF Fõigazgatójának és a tûzoltó érdekvédelmi szervezetek, szakszervezetek vezetõinek, valamint a tûzoltó nyilvánosságnak.
Ha maradt még a tûzoltó szakmában az önbecsülés szikrája, akkor valaki közülünk megfogalmaz egy levelet, ennek védelmében.
Miniszter Úr szavai:
„…Hát a katasztrófavédelem, olyan, hogy akkor szoktak róla sokat beszélni, ha nem jól teszi a dolgát. Kicsit olyan, mint a fociban a kapus. A katasztrófavédelemrõl ilyen értelemben szerencsére tavaly nem kellett sokat beszélni. Én azt gondolom, hogy kifejezetten megnyugtató az, ahogy a tavalyi évben a katasztrófavédelem biztosította Magyarország biztonságát és az idõnként fellépõ problémáknál, mint például tavaly a 33 nagy kiterjedésû avar- és erdõtûz esetén, ami a tavalyi évnek, ilyen arányban legalábbis új fejleménye volt, vagy más problémáknál a katasztrófavédelem gyorsan, hatékonyan, pontosan, megbízhatóan, megnyugtatóan látta el a feladatát. Így történt ez most, év elején is, amikor is a vihar az országban, két nap alatt több, mint 2000 kiszállást tett szükségessé és a katasztrófavédelem el tudta látni. Megnyugtató, hogy ilyen módon mûködik ez a rendszer.
A kormány jelentõs forrásokat biztosított a mûszaki fejlesztésére a katasztrófavédelemnek. A tavalyi évben több, mint 3 milliárd forinttal újítottuk meg a gépjármûállományt, az idén újabb 2 milliárd forinttal és lakatanya is kerül felújításra. Ami pedig jelentõs többlet terhet ró a költségvetésre és többletmunkát a katasztrófavédelem vezetésére, hogy két év alatt több, mint 1000 fõvel kell bõvítetünk az uniós munkaidõ normák miatt a létszámot. Az idén is több, mint ötszáz fõ lesz az új belépõ a katasztrófavédelem állományába. Ezt sikeresen menedzselte az illetékes parancsnokság. Amit még fontos elmondanom, hogy hamarosan a parlament elé kerülhet képviselõi indítványra, bizottsági indítványra egy törvényjavaslat, amely az önkéntes tûzoltóságok számára tesz világosabb, átláthatóbb törvényi szabályozási viszonyokat. A kormány a napokban alakítja ki az ezzel kapcsolatos álláspontját és a törvény hamarosan a parlament elé fog kerülni, Jauernik úr ennek az egyik kezdeményezõje. Fontosnak tartottam megemlíteni, hogy ezzel most foglalkozik a kormány. Támogatjuk azt, hogy az önkéntes tûzoltóságok körül tiszta, átlátható a nagyobb védettséget eredményezõ helyzet jöjjön létre….”
Budapest, 2008. április 9.
Üdvözlettel:

Mészáros József tûzoltó alezredes
HÖTOSZ alelnöke
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 23:34
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1137
Linkek: 75