Kezdölap arrow Hírek arrow FTSZ Hírek arrow Pert nyertek a túlórázó zalai tûzoltók
Pert nyertek a túlórázó zalai tûzoltók
2008. April 07.
www.origo.hu
 
Jogerõsen megnyerték a zalai tûzoltók azt a pert, amelyet túlórájuk kifizetése érdekében indítottak még tavaly. A pénzt tehát ki kell fizetni nekik, de ennek összege miatt a tûzoltók egyenként tovább folytatják perüket.
Az uniós csatlakozás idõpontjától kezdõdõ idõszaktól jár fizetés a tûzoltók túlmunkájáért, így döntött jogerõsen a Zala Megyei Bíróság csaknem kétszáz zalai tûzoltó perében - közölte Magyar Károly, a bíróság elnöke.
A zalaegerszegi, nagykanizsai és lenti tûzoltók 2007-ben indítottak a munkaügyi bíróságon pert, kérve, hogy 2004. május 1-jétõl, vagyis az európai uniós csatlakozás idõpontjától a közösségi szabályozásnak megfelelõen ismerjék el számukra a heti 40 órát meghaladó, szolgálatban töltött idõt túlmunkaként és azt fizessék ki nekik. Három perben, közbensõ ítéletekkel már korábban a tûzoltók javára döntött a munkaügyi bíróság.

A munkáltatók, vagyis az alperes önkormányzati tûzoltóságok fellebbezései után a Zala Megyei Bíróság annyiban változtatta meg az elsõfokú ítéleteket, hogy kimondta: a heti 48 órát meghaladó szolgálat teljesítése számít túlmunkának. Az uniós irányelvek szerint ugyanis hét napra vonatkozóan az átlagos munkaidõ - a túlórát is beleértve - nem haladhatja meg a 48 órát.

Az ítélettel azonban még nem zárult le a zalai ügy, az érintett tûzoltók az õket megilletõ túlmunkadíj összegének megállapításáért egyenként tovább folytatják perüket.

forrás: http://www.origo.hu/itthon/20080407-pert-nyertek-a-tulorazo-zalai-tuzoltok.html
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 01:19
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75