Kezdölap arrow FTSZ arrow Portré arrow Pert nyertek a túlórázó zalai tűzoltók
Pert nyertek a túlórázó zalai tűzoltók
2008. April 07.
www.origo.hu
 
Jogerősen megnyerték a zalai tűzoltók azt a pert, amelyet túlórájuk kifizetése érdekében indítottak még tavaly. A pénzt tehát ki kell fizetni nekik, de ennek összege miatt a tűzoltók egyenként tovább folytatják perüket.
Az uniós csatlakozás időpontjától kezdődő időszaktól jár fizetés a tűzoltók túlmunkájáért, így döntött jogerősen a Zala Megyei Bíróság csaknem kétszáz zalai tűzoltó perében - közölte Magyar Károly, a bíróság elnöke.
A zalaegerszegi, nagykanizsai és lenti tűzoltók 2007-ben indítottak a munkaügyi bíróságon pert, kérve, hogy 2004. május 1-jétől, vagyis az európai uniós csatlakozás időpontjától a közösségi szabályozásnak megfelelően ismerjék el számukra a heti 40 órát meghaladó, szolgálatban töltött időt túlmunkaként és azt fizessék ki nekik. Három perben, közbenső ítéletekkel már korábban a tűzoltók javára döntött a munkaügyi bíróság.

A munkáltatók, vagyis az alperes önkormányzati tűzoltóságok fellebbezései után a Zala Megyei Bíróság annyiban változtatta meg az elsőfokú ítéleteket, hogy kimondta: a heti 48 órát meghaladó szolgálat teljesítése számít túlmunkának. Az uniós irányelvek szerint ugyanis hét napra vonatkozóan az átlagos munkaidő - a túlórát is beleértve - nem haladhatja meg a 48 órát.

Az ítélettel azonban még nem zárult le a zalai ügy, az érintett tűzoltók az őket megillető túlmunkadíj összegének megállapításáért egyenként tovább folytatják perüket.

forrás: http://www.origo.hu/itthon/20080407-pert-nyertek-a-tulorazo-zalai-tuzoltok.html
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.5-10.3.22-MariaDB-0+deb10u1-log
Idő: 00:02
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1136
Linkek: 75