Kezdölap
Kártérítés a meghalt tûzoltók szüleinek
2008. April 06.
Fõvárosi Munkaügyi Bíróság elsõ fokon milliós nagyságrendû nem vagyoni kártérítést ítélt meg a mûegyetemi tûzben meghalt két tûzoltó szüleinek, mondta Duda Attila, a családtagok ügyvédje. (Egyes források szerint az édesanyák 8-8, az édesapák 7-7 millió forintot kapnak.) A harmadik áldozat perében áprilisban várható döntés.

Három tûzoltó, Horváth Ákos hadnagy, Reppmann Károly hadnagy és Pintér Gábor fõhadnagy meghalt, amikor 2006. augusztus 8-án a budapesti Mûegyetem központi épülete pincéjében található lõtéren keletkezett tûz oltásában vett részt. A tûzoltók halálát az okozta, eltévedtek a pincében gomolygó sûrû fekete füstben, légzõkészülékükbõl kifogyott a levegõ, és megfulladtak. (Az oltás közben hét másik tûzoltó füstmérgezést kapott.) Az áldozatok családtagjai azért indítottak munkaügyi kártérítési pert, mert a munkáltató által kötött élet- és balesetbiztosításon túl a katasztrófavédelem elutasította a további kárigényt. A tárgyalás során a katasztrófavédelem arra hivatkozott, hogy a biztosító az összes jogszerû igényt megtérítette. (A biztosító 2,5 millió forintot fizetett a szülõknek.)

Duda Attila ügyvéd szerint a bíróság még januárban határozott úgy, hogy jelentõs nem vagyoni kártérítés illeti a tûzoltók szüleit. Az összeg nagyságát nem kívánta nyilvánosságra hozni, de azt közölte, hogy a szülõnként igényelt kártérítési összeg jelentõs részét megítélte a munkaügyi bíróság. Hozzátette: a szülõk havi járadékra is jogosultak a hõsi halált halt tûzoltók kiesett jövedelmének és munkaerejének pótlására.

Duda Attila kifejtette: a három tûzoltó munkahelyi balesetet szenvedett, ezért a munkáltatónak helytállási kötelezettsége van. A tûzoltók munkaadója a Fõvárosi Tûzoltó-parancsnokság volt, de a parancsnokság csak százezer forintig teljesítheti a kárigényeket, ezért került a perbe alperesként az országos katasztrófavédelem.

Egyes források szerint az édesanyák 8-8 millió forint, az édesapák 7-7 millió forint nem vagyoni kártérítést kaptak. A megítélt összegbõl levonják a biztosítás alapján fizetett 2,5 millió forintot. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság szóvivõje az MTI-nek megerõsítette, hogy nem fellebbeznek, a kártérítést kifizetik.

forrás:http://index.hu/politika/bulvar/tuz3944/
 
Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 08:47
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75