Kezdölap arrow FTSZ arrow Levelek arrow De miért vannak perek?
De miért vannak perek?
2008. January 15.

A tûzoltók dolga egyszerû: mentenek életet, vagyont, ha kell, az életük árán. Törvények között élnek, állampolgári, emberi jogaik csekélyebbek, mint a többi emberé. Életük olyan mértékben szabályozott, amit egy civil elviselhetetlennek tart, s okkal, joggal.

A világ civilizált részén ezért megbecsülik õket, nemcsak nyilatkozatokban, fizetésben is. Ilyen civilizált hely Európa.

Image 

Hol itt a probléma, kérdezhetnénk, hiszen mi is Európában élünk. Ez földrajzilag kétségkívül igaz!

Magyarország nagy lépéseket tett annak érdekében, hogy hazánk teljes jogú tagja legyen az Unió közösségének.

A csatlakozásra való felkészülés, a csatlakozási feltételek, a Magyar Alkotmány jelentõs kitétele: az Uniós jogharmonizáció.

Sok egyéb, jelentõs változás mellett 2001-ben megváltozott a Munka Törvénykönyve is, elõsegítve ezzel az Unión belüli jogharmonizációt. Így a Magyar munkavállaló normál munkaideje heti negyven óra, ha többet dolgozik, azt túlóraként kell kifizetni, így ha fizetése nem is, de a munkaidõvel összefüggõ jogai azonosak az Unió többi dolgozójáéval. Ez egy szép, kerek történet.

Sajnos azonban, mint minden sikertörténetben, itt is találunk hibákat. 2008. január hó utolsó napján ítélet várható a Fõvárosi Munkaügyi Bíróságon, elsõ fokon, a tûzoltók munkaidejének ügyében.

Ha az Uniós gyakorlatot tekintjük, akkor minden munkavállaló heti negyven órát dolgozik, ha pedig többet, akkor azt az idõt túlóraként számolják el. Tehát kifizetik. S mi több: Magyarországon is ez a helyzet. Kivétel: a tûzoltó!

A vasfüggöny lebontása világraszóló esemény volt, Európában hatalmas változások kezdõdtek, s Magyarország élenjárt az átalakulásban. Hazánk hatalmas bizalmi tõkére tett szert, hitet tettünk a demokrácia mellett, s ezzel jutottunk közelebb az európai népek közössége felé.

A falakat lebontó diadalmas csákányütések zengésében egy csendes kérdés motoszkált bennem: mi lesz a törmelékkel?

Ma már tudom: a vasfüggöny maradványait a magyar tûzoltók köré halmozták fel. Hazánkban a tûzoltók egyedüliként nem jutottak el Európába. Ezért vannak perek.

Ördög László
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 06:36
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75