Kezdölap arrow FTSZ arrow Portré arrow De miért vannak perek?
De miért vannak perek?
2008. January 15.

A tűzoltók dolga egyszerű: mentenek életet, vagyont, ha kell, az életük árán. Törvények között élnek, állampolgári, emberi jogaik csekélyebbek, mint a többi emberé. Életük olyan mértékben szabályozott, amit egy civil elviselhetetlennek tart, s okkal, joggal.

A világ civilizált részén ezért megbecsülik őket, nemcsak nyilatkozatokban, fizetésben is. Ilyen civilizált hely Európa.

Image 

Hol itt a probléma, kérdezhetnénk, hiszen mi is Európában élünk. Ez földrajzilag kétségkívül igaz!

Magyarország nagy lépéseket tett annak érdekében, hogy hazánk teljes jogú tagja legyen az Unió közösségének.

A csatlakozásra való felkészülés, a csatlakozási feltételek, a Magyar Alkotmány jelentős kitétele: az Uniós jogharmonizáció.

Sok egyéb, jelentős változás mellett 2001-ben megváltozott a Munka Törvénykönyve is, elősegítve ezzel az Unión belüli jogharmonizációt. Így a Magyar munkavállaló normál munkaideje heti negyven óra, ha többet dolgozik, azt túlóraként kell kifizetni, így ha fizetése nem is, de a munkaidővel összefüggő jogai azonosak az Unió többi dolgozójáéval. Ez egy szép, kerek történet.

Sajnos azonban, mint minden sikertörténetben, itt is találunk hibákat. 2008. január hó utolsó napján ítélet várható a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon, első fokon, a tűzoltók munkaidejének ügyében.

Ha az Uniós gyakorlatot tekintjük, akkor minden munkavállaló heti negyven órát dolgozik, ha pedig többet, akkor azt az időt túlóraként számolják el. Tehát kifizetik. S mi több: Magyarországon is ez a helyzet. Kivétel: a tűzoltó!

A vasfüggöny lebontása világraszóló esemény volt, Európában hatalmas változások kezdődtek, s Magyarország élenjárt az átalakulásban. Hazánk hatalmas bizalmi tőkére tett szert, hitet tettünk a demokrácia mellett, s ezzel jutottunk közelebb az európai népek közössége felé.

A falakat lebontó diadalmas csákányütések zengésében egy csendes kérdés motoszkált bennem: mi lesz a törmelékkel?

Ma már tudom: a vasfüggöny maradványait a magyar tűzoltók köré halmozták fel. Hazánkban a tűzoltók egyedüliként nem jutottak el Európába. Ezért vannak perek.

Ördög László
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.5-10.3.22-MariaDB-0+deb10u1-log
Idő: 08:34
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1136
Linkek: 75