Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Fennálló bizonytalanság?
Fennálló bizonytalanság?
2007. December 30.

Független Rendõr Szakszervezet

F õ T I T K Á R Á N A K

26/2007. számú
T Á J É K O Z T A T Ó J A
B u d a p e s t, 2007. december 28.


Tájékoztatom tagságunkat és minden érdeklõdõt, hogy a mai napon ült össze az a szakértõi bizottság, amely a Magyar Köztársaság Legfelsõbb Bírósága 4/2007. KPJE számú jogegységi határozatának értelmezésére, a szakközépiskolai évek beszámításával kapcsolatban felmerült problémák megoldására kívánt javaslatot tenni.
A bizottságban a fegyveres szervek és a szakszervezetek mellett a Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság is képviseltette magát.


Sajnálatos módon a bizottság szakemberei a vitatott kérdések csak egy csekélyrészében tudtak közös álláspontot kialakítani. Nem volt vitás ugyanis, hogy az 1977. január 01-je és 1989. július 01-je közötti és az együttes rendelet(ek)ben szereplõ szakmunkásképzést folytató tanulmányok szolgálati idõnek minõsülnek és az ehhez
kapcsolódó járandóságok (jubileumi jutalom) járnak.
Azonban a fegyveres szervek szakértõinek véleménye szerint:
- az 1977. január 01-jét megelõzõen végzett tanulmányok nem ismerhetõek el szolgálati idõnek;
- csak a rendeletben meghatározott képesítést szerzõket illeti meg a tanulói jogviszony szolgálati idõkénti elismerése,
- a korábban ki nem fizetett jubileumi jutalmak után kamat nem jár,
- kizárólagosan kérelem alapján van helye beszámításnak.

Mindezek alapján az év utolsó napjaiban sajnos úgy tõnik, hogy a peres eljárások folytatása nem kerülhetõ el, így a bíróságokra hárul a szolgálati évek pontos számának megállapítása és az esetleges kártérítési igényekrõl való döntés.
Fentiek tükrében valamennyi érintettnek a korábban megkezdett jogvita folytatását javaslom, továbbá ajánlom figyelmébe az elõzõ (25/2007. számú) Tájékoztatómban foglaltakat és az annak mellékletét képezõ kérelem mintát.

2008. év elsõ munkanapján kezdeményezni fogjuk, hogy a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztetõ Fóruma (SZÉF) lehetõség szerint még januárban fogadjon el egy olyan megállapodást, melyben a fegyveres szervek felügyeletét ellátó
minisztériumok vezetõi, több hónapos halogatás után végre határozottan és egyértelmõen állást foglalnak a szakközépiskolai idõ szolgálati idõbe történõ beszámítása tekintetében és ezzel megszüntetik az állomány körében még mindig fennálló bizonytalanságot.

Végezetül a Független Rendõr Szakszervezet Valamennyi Tagjának, Tisztségviselõjének és Szeretteiknek Sikerekben Gazdag Boldog Új Esztendõt Kívánok munkatársaim és a magam nevében is.

Független Rendõr Szakszervezet
Pongó Géza sk.
fõtitkár

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 09:52
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75