Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow 2008-ban a reálkeresetek ne csökkenjenek
2008-ban a reálkeresetek ne csökkenjenek
2007. December 06.
Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztetõ Tanács szakszervezeti és kormányzati oldalának megállapodása keresetek 2008. évi növelésének egyes feltételeirõl a közszférában.
Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztetõ Tanács szakszervezeti és kormányzati oldala (a továbbiakban: az OKÉT szakszervezeti és kormányzati oldala) – figyelembe véve az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság és a Kormány között 2007. február 19-én létrejött megállapodásban (a továbbiakban: sztrájkmegállapodás) foglaltakat is – célul tûzi ki, hogy a közszférában 2008-ban a reálkeresetek ne csökkenjenek. Ennek érdekében megállapodott a következõkrõl.
I.

Az OKÉT szakszervezeti és kormányzati oldala a költségvetési intézményi szférában mûködtetett illetményrendszerek 2008. évi változtatására (az ehhez szükséges törvénymódosításokra) az alábbiakat javasolja.


1/ A közalkalmazottak illetményrendszere
1.1 A közalkalmazottak 10 fizetési osztályból és 14 fizetési fokozatból álló illetménytáblázatában a garantált illetményminimumok 2008. január 1-jétõl átlagosan 5,0%-kal, a mellékletben foglalt mértékek szerint emelkedjenek.
A javasolt illetményminimumok meghatározásakor az OKÉT szakszervezeti és kormányzati oldala az alábbi szempontokat vette figyelembe:

a) Az adójóváírás egységesítésének és szélesítésének a nettó illetményeket differenciáló hatása az ésszerûen lehetséges mértékben kerüljön kiegyenlítésre.
b) Az illetménytáblázat A1 fizetési fokozatának az illetménytétele legyen azonos a 2008. évi országos minimálbér 69.000 forintos havi összegével.
c) Az illetménytáblázat B1 és B2 fizetési fokozatának az illetménytétele közelítsen az Országos Érdekegyeztetõ Tanács (OÉT) hároméves megállapodásában és a kormányrendeletben szereplõ, a legalább középfokú képesítést igénylõ munkakörben dolgozók számára megállapított - a kormányrendeletnek megfelelõen a közszférában is kötelezõen alkalmazandó - 2008. évre érvényes garantált bérminimumokhoz.
1.2 A felsõoktatási intézményekben oktatók és a tudományos kutatók külön illetménytáblázatának az illetményalapja – az egyetemi tanári munkakör 1. fizetési fokozatának garantált illetménytétele – 2008. január 1-jétõl 5,0%-kal, 437.300 forintra
emelkedjen.
1.3 A közalkalmazotti pótlékalap 2008. január 1-jétõl 2,0%-kal, 20.000 forintra emelkedjen.
1.4 A teljesítményösztönzést szolgáló keretösszeg - az OKÉT 2005. évre vonatkozó megállapodásában szereplõ hatályossági körben és felhasználási szabályok szerint - 2008-ban változatlan, 2,0%-os mértékkel maradjon fenn.

2/ A köztisztviselõk és a hivatásos szolgálati jogviszonyban állók illetményrendszerei

2.1 A köztisztviselõi illetményalap 2008. január 1-jétõl 5,0%-kal, 38.650 forintra emelkedjen.
2.2 Az OKÉT szakszervezeti és kormányzati oldala felhívja a közigazgatási szervek fenntartóit és munkáltatóit arra, hogy a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalóik keresetét 2008-ban átlagosan 5%-kal növeljék. Ennek során kötelezõ figyelembe venniük a minimálbérre és a betöltött munkakör képzettségi igényétõl függõ garantált bérminimumokra vonatkozó OÉT megállapodásban, illetve kormányrendeletben foglaltakat.

II.
Az OKÉT szakszervezeti és kormányzati oldala megállapítja, hogy az egyéni keresetek 2008. évi alakulásában fontos szerepet töltenek be még a következõk is:
- a 2007. év után járó 13. havi illetmény és a 2007-ben elõlegszerûen kifizetett havi részletek különbözetének 2008. január 16-án történõ rendezése, a sztrájkmegállapodásban foglaltaknak megfelelõen,
- a 2008. év után járó 13. havi illetmény havi részletekben történõ elõlegszerû kifizetése, a sztrájkmegállapodásban foglaltaknak megfelelõen,
- az illetményrendszerekben szereplõ kötelezõ elõmenetelek megvalósulása,
- a közigazgatás egyes területein a teljesítményértékelési rendszer alapján kifizetésre kerülõ összegek, valamint
- a helyi döntésekkel megvalósítható keresetnövelések.

III.
Az illetményrendszerek I. pontban javasolt változásaihoz kapcsolódó 2008. évi finanszírozás rendjérõl az OKÉT két oldala a következõ megoldást fogadta el:
1. A 2008. január 1-jétõl hatályos garantált illetményszintek eléréséhez szükséges illetménynövelések teljes összegének, de legalább a két közalkalmazotti illetménytábla, a közalkalmazotti pótlékalap, valamint a köztisztviselõi illetményalap növekedés 60 %-ának a finanszírozása - a felsõoktatás kivételével - a  teljes költségvetési intézményrendszerben központi költségvetési forrásból történik.
A központi költségvetési körben (beleértve a központi költségvetési szervként mûködõ, OEP által finanszírozott intézményeket) a finanszírozás forrása a költségvetés céltartaléka. A helyi önkormányzati körben (beleértve a helyi
önkormányzatok által fenntartott, OEP által finanszírozott körbe tartozó
intézményeket) egy erre a célra, a helyi önkormányzatok támogatásait tartalmazó fejezetben elkülönített központosított elõirányzatból történik a finanszírozás.


Ahol a legalább középfokú képesítést igénylõ munkakörben dolgozók garantált bérminimuma magasabb az illetményrendszerekben meghatározott bértételeknél, ott
az illetményrendszerekben meghatározott bértételek helyett a garantált bérminimumokat kell figyelembe venni.
A felsõoktatásban a két közalkalmazotti illetménytábla és a pótlékalap növelésének fedezetét az ágazat finanszírozásának általános növekménye képezi.

2. Az 1. pont szerinti finanszírozás megalapozása teljes körû, tételes felméréssel történik. A felmérés módszerét, a folyósítás és elszámolás rendjét a Kormány rendeletben szabályozza. A kormányrendelet tervezetét és a felmérés dokumentációjának a tervezetét a Kormány az OKÉT-ben legkésõbb 2008. február
10-ig egyezteti.

3. A felmérés eredményei alapján egyenlõ részletekben történõ havi finanszírozásra kerül sor. A helyi önkormányzati körben a központi költségvetés a felmérés alapján történõ támogatási összeg elsõ ütemének folyósításáig a bérfizetési idõpontokhoz
igazodóan elõleget biztosít. A központi költségvetési körben a céltartalékból folyósítandó támogatás összegének megállapítását és folyósítását megelõzõen támogatási keret-elõrehozással biztosítható a megemelt illetmények kifizetéséhez szükséges fedezet.

4. A költségvetési intézményfenntartók, munkáltatók a céltartalékból, illetve a központosított elõirányzatból biztosított támogatást csak a közszolgálati alkalmazottak 2008. évi keresetének növelésére használhatják fel. A felhasználással
utólag el kell számolni.

IV.
1. Az OKÉT szakszervezeti és kormányzati oldala egyetért azzal, hogy OKÉT 2008. szeptemberben tekintse át és értékelje a közszféra I. félévi tényleges és éves várható keresetalakulását, a reálkereseti szint megõrzésére irányuló célkitûzés megvalósulását.

2. A kormányzati oldal a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján havonta részletes, írásos tájékoztatást ad a szociális partnereknek a keresetek alakulásáról a közszférában.

3. A szakszervezeti és a kormányzati oldal a sztrájkmegállapodás 1. pontjában szereplõ, a konvergencia-program teljesítésétõl függõvé tett félhavi összeget 2008-ban kifizetettnek tekinti az illetményrendszerek javasolt 2008. évi változtatásának (I.
pont) végrehajtásával.



4. A kormányzati oldal kinyilvánítja, hogy amennyiben a kifizetés a konvergenciaprogram teljesülését nem akadályozza, félhavi illetménynek megfelelõ összegnek a 2009. január hónapra járó illetményekkel egyidejû – kereset-kiegészítés jellegû
juttatásként történõ - kifizetésérõl intézkedik.

5. Az OKÉT szakszervezeti és kormányzati oldala egyetért azzal, hogy a 2008-ban havi részletekben kifizetésre kerülõ 2008. évi 13. havi illetményelõleg és a jogviszonytörvények szerint 2008-ra járó 13. havi illetmény különbözetének a rendezése 2009 január hónapban a központi költségvetés bevonásával történik.

6. Az OKÉT szakszervezeti és kormányzati oldala szükségesnek tartja, hogy bármely fél arra irányuló igénye esetén a közszféra szektorális és ágazati érdekegyeztetõ fórumain további tárgyalásokra és megállapodásokra kerüljön sor. Az OKÉT szakszervezeti és kormányzati oldala tudomásul veszi, hogy a fegyveres és rendvédelmi ágazatok szektorális fórumain – a 2008. évi költségvetés keretei között – további, a kereseteket érintõ intézkedésekrõl állapodhatnak meg a felek.

7. A kormányzati és a szakszervezeti oldal megerõsíti a sztrájkmegállapodásban foglaltakat, miszerint
a) 2009. január 1-jétõl kerüljön sor a közalkalmazotti illetménytáblák bértételei, valamint a köztisztviselõi illetményalap legalább 4,0%-os növelésére, és
b) 2009-tõl az eddig tárgyévet követõ év január 16-án fizetendõ 13. havi illetmény kifizetésére - elõször 2009 decemberében - a tárgyév decemberében kerüljön sor.

8. Az OKÉT szakszervezeti és kormányzati oldala egyetért abban, hogy a központi forrásból a közszolgálatok teljes körére biztosított 2008. évi illetménynövelés nem lehet indoka létszámcsökkentésnek.

Budapest, 2007. december 4.

Csizmár Gábor s.k. Varga László s.k.
Kormányzati oldal Szakszervezeti oldal
Záradék: Az OKÉT önkormányzati oldala a szakszervezeti oldal és a kormányzati oldal kétoldalú megállapodása ellen nem emelt kifogást.

http://www.brdsz.hu/2007/2008beremeles/ketoldalu-megall-alairt.pdf
Melléklet: A 2008. évre javasolt közalkalmazotti illetménytáblázat
http://www.brdsz.hu/2007/2008beremeles/megall-melleklet-alairt.pdf
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 23:03
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75