Kezdölap arrow FTSZ arrow Portré arrow Maltertündér
Maltertündér
2007. November 18.

(Ördög László írása)

Szeva, tesókám! Há’ te is bejöttél a krimóba? Nem ismersz, hö? Na, há én vagyok a Gazsi lapátos. Látom, új csákó vagy a pályán, de majd én eligazítalak, úgyhogy hozz egy sört ide! Nna! Hát látod, így kezdődik egy nap! Mi van? Hun a feles?! Látom, lesz dógom veled, te szerencsétlen! Hát osztán hogyan neveztek el születésed tragikus napján? Béla! Az se rossz…

Image

(fotó: www.hung-art.hu)

Tudod bogaram, sok éve vagyok már tűzol… akarom mondani kubikus. Na ja, mocskos meló, de legalább nem fizet! Viszont nálam a lapát, pont a könyököm alá való! Ha meg valaki emberkedik, akkó meg jó a húzása. Ha má pízem nincs, legalább tekintélyem legyen! Na most, hogy már tisztába lettünk a társadalom-tudománnyal, nézzük a szakmát!

Na hát a tűzolt… izé… a kőmíjjes meló olyan dolog, hogy az alapoktól kell kezdeni. A kezed attól lesz kérges, hogy lapátolsz, mint az állat. A mérnök meg ugat, neki meg a szája kérges. Erre persze szüksége is van, mert az átadás után ő szerepel, neki kell felfalni az ünnepi tápot. Ezt reprezentálásnak hívják. Ha nem dőzsöl, nincs melója! Nekünk van meló, nincs dőzs.

Naszóval, felhúzod a falat, rákerül a födém. Osztán mikor vakolsz, a nagyfejűek fenn flangíroznak, neked meg a pofádba hullik a mocsok. Ki is írták: Vigyázz, a tetőn dolgoznak! De csak ugatnak. Melózni? A Magyar valósá… izé, az építkezés ilyen. Te húzod az igát, ők meg csak hintik a vakert ott fenn. Na, ez a mocsok hullik a pofádba! Dolgozhatsz bárhogy, a dicsőség fenn, a redva nekünk. Hát ilyen ez az Orsz… na, az építkezés!

Azt kérded, mér vagyok a csehóban munkaidőben? Kispajtás, ez nem munkaidő! Készenlétbe vagyok, ha nem tudnád! Elérhető vagyok, mer mi van, ha melózni kell? Pízt nem adnak érte, de a közelben kell lennem. Hát akkor legalább jól érzem magam, nem? Ja, hogy piásan nem lehet lapátolni? Hát ezzel küzdjön meg a mérnök úr. Ha már pízt nem ad!

Asztat remélem dzsanázod, hogy röghöz kötött vagy, he? Mer ha elmégy a lakóhelyedrűl, akkor osztán tudniuk kell hová evett a penész. Óvastam errűl, oszt a fura az vót, hogy a szabályba beírták asztat is, hogy ezé píz is jár. Csak nem adták oda. Na a bíróságon kigyütt az aranyerem! Azé vesztettünk, mer titkosították a dógot! Marha nagy titok ez ám! Na hát aszt nem tom, hogy ha nem érnének el, akkor hogyan adnák a fegyelmit? Mer akkó én is titkosítok ám, te! Hun a söröm?!

Azé ne hidd mán aztat, hogy ők különbek! Láttam, mikor beleokádtak a majterba! Mindenféle pízek eltűnnek… Az éjjeliőrt meg rendszeresen leköpik. Mint minden melóst. Na de velem próbálják meg! Há itt a lapát! Önvédelembűl pofán húzom a gyökeret, oszt elmúlik a fogtérképe! Csak mán tóná idea búráját valamék!

De nem megy az ám! Páncélos ótóval járnak ezek, te! A cég fizeti esztet, oszt még kilómétertérítést is benyalnak a nagy mérnök urak. Mindent megadnak ezeknek, ingyé! Mer a felelősség az nagy dolog ám! Ezé puha szíkeket pakónak a faruk alá, meg tömik a belüket a mi munkánkból, aszt is ingyé! Meg a kőccségeiket fizetik, mintha lenne! Bemondásra, öcsécském! Ez ám az élet! Hóha hó!

Drága Devla, hé! Ha a régi sukár romnyim, a Búbos Böbe ennyit szájalt vóna össze, mint ezek, akkó mán tán én is mérnők lennék! Ennyi szájmunka végett a Déli Hadseregcsoport mennyit perkálna! Na meg ott is mennyi páncélos vót! De há nem a Böbe szájalt, hanem ezek. Most is ezek falnak. Há őt, a Böbét megvetik, de nem csinyának mást ezek se, na!

Gyere, körbeviszlek! Most a villanyészeké a terep, velük vigyázz! Ha valamit elkefélnek, megrázó élményed lesz… Tudod, ők szerelik a falba a birkózógépet. Na, jóvvan! Látom, a csatornások végeztek, le lehet húzni a klotyót. Van mit. Lassan jöhetnek a föstők. Majd a pemzlivel addig hadakoznak, hogy a ház pofás lesz. Asztat persze mi mán nem látjuk meg, mer ha minden szép, mi mehetünk az anyánkba… Ilyen ez az Orsz… izé, építkezés.

Várjál, tesó, gebasz van! Mi ez a ricsaj? Reped minden… Hun a mérnök? Másik építkezésen? De hát itt fennforgás van! Dűl a kéró! A mérnök meg máshol zabál! Pucoljunk! Hát, tesókám, ez a kégli összedűlt… Oszt csak a melósok szorultak alája…

Látod, Bélám! Így van ezzel az Orsz… izé, az építkezéssel: a felelősök rosszul terveztek, mi melóztunk, a vezérek tömik a fejüket. Meg a pízet se tanálják! Jól eltették! Így jártunk aranyom. Most takaríthatjuk a romokat, még fizetünk is, oszt kezdhetjük elűrűl. A dőzs mindég másnak jut. Tán egy összeadás segítene! A lapát, meg a mérnök ábrázattya frankó egyenlet lenne…

Há ilyen a tűzolt… izé… maltertündér élete. Melózik, mint állat, oszt ha nem bírja, mehet a rákba! Ha meg összedűlt a kecó, a romok alatt marad. De várj csak, megmaradt a budi, hé! Abba vótak a szabályok, vagy törvények, vagy mi a bánat, de ezek ahogy összekenyték… Csurom mártás az egísz. Esztet hagyták ránk. He? Dikházod, tesvírkém?

Na nyomjunk egy páleszt, jobb itt sose lesz…


Ördög László
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.5-10.3.22-MariaDB-0+deb10u1-log
Idő: 23:55
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1136
Linkek: 75