Kezdölap arrow Hírek arrow SZÉF arrow ÁEK-ügy: Komoly igény van a kórházra!
ÁEK-ügy: Komoly igény van a kórházra!
2007. November 06.
A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) november 5-én kihelyezett ülést tartott az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) nagy tanácstermében. A rendezvényen tájékoztató hangzott el az ÁEK működéséről, valamint az MH Radó György Honvéd Egészségügyi Központban végzendő egészségügyi szolgáltatásokról szóló HM-IRM-ÖTM-PM-PNSZFTNM által készülő rendeletről is. A munkavállalói oldal ügyvivője Kónya Péter FRDÉSZ elnök volt, a fegyveres és rendvédelmi szféra szakszervezeteinek  képviseletében az elnökök, illetve a főtitkárok jelentek meg... Miután nem volt írásban előterjesztett anyag, az ülés előtt oldalegyeztetést sem tartottak a munkavállalói oldal tagjai. A HM kabinetfőnöke, dr.Szeredi Péter által megtartott előterjesztés során elhangzott: többen nem éltek az elődintézményekből történő áttérés lehetőségével, ehelyett végkielégítéssel távoztak, így jelenleg is mintegy kétszáz üres - főként nővér - munkakör van. A kabinetfőnök reményét fejezte ki, hogy a felmondási idő lejártával többen meggondolják még magukat, és az ÁEK-ben folytatják munkaviszonyukat. Az előterjesztő a következő időszak komoly feladatának nevezte a bérek és illetmények azonos szintre hozását.

Az ÁEK főigazgatója, dr. Szilvási István bevezetőjében megköszönte a HM azon támogatását, melyet az ÁEK munkájának beindításában és működtetésének folyamatos fenntartása terén kifejtett és kifejt, majd az általános helyzetkép vázolása során - egyebek mellett - kifejtetette, hogy az átlagos betegellátási idő 5,1 nap, a  napi beteg-ellátotti szám pedig 4500 körül mozog, emellett a tervezhető járóbeteg-ellátás is azt jelzi: komoly igény van a kórházra. - A 24 órán át működő súlyponti kórház vezetése stabil, az elődintézmények vezetőiből összeállt team a beosztotti állomány tagjai is Budapest egészségügyi szürke állományának javát képezik, ismert és elismert főorvosok, professzorok vezetik az osztályokat, és mi büszkék vagyunk rájuk - mondta a főigazgató. Az előterjesztés után Kónya Péter FRDÉSZ elnök mondta el az általános véleményt. - Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen Grósz tábornokkal már folytattam személyes egyeztetést az ÁEK ügyében. Az óriási embertömeg, statisztikai adatok hallatán felmerül a félelem, hogy eltudja-e látni - a megszokott magas szinten - feladatát a kórház. Nagy sorbaállások tapasztalhatók, a megígért beléptető kapuk közül csak egy működik jelenleg. A széleskörű társadalmi kontroll miatt szükséges, hogy az ÁEK felügyelő tanácsába tagokat delegálhassanak a reprtezentatív szakszervezetek

- mondta Kónya Péter FRDÉSZ elnök.

Ezt követően, az ügy szerteágazottságára, és fontosságára való tekintettel a fegyveres és renvédelmi szervek szakszervezeteinek egy-egy szóvivője mondta el az ÁEK működésével kapcsolatos tapasztalatokat, problémákat.Hozzászólásaikban többen - így Pongó Géza FRSZ főtitkár is - is azt hangsúlyozták, hogy mihamarabb induljon be az ÁEK érdekegyeztető fórumának munkája. A szakszervezetek vezetői által felvetett problémákra történő válaszadás, az előterjesztés elfogadása után Kónya Péter az előző SZÉF ülésen megfogalmazott kérésekre trörténő reakciókat sürgette. A szakközépiskolai tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámítására vonatkozó felvetésre dr. Piros Attila, az IRM rendészeti szakállamtitkára elmondta, hogy nincs jogosultsága az IRM vezetőjének, hogy ellentmondó bírósági ítéletek ismeretében miniszteri rendeletet adjon ki, meg kell várni a Legfelsőbb Bíróság jogegységi döntését.

Sz.R.
Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 12:21
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1134
Linkek: 75