Kezdölap
Vak tûzoltó! Vak tûzoltó?
2007. October 29.
Hazafelé tartok. A munkaidõnek vége, jön a pihenés. Ez a fekete szemüveg teljesen felesleges, bár, talán jobban látják ettõl mások a fehér botot. Érdekes, hogy elõbb veszik észre, mint azt, hogy vak vagyok. Mostanában azt mondják, hogy látássérült, de ez a tényen nem változtat. Vak vagyok és kész. Csak ez a fehér bot segít át az akadályokon. 
Image 
Még nyolc lépés és kiérek a ház mögül. Kettõ repedés, utána van a telefonfülke. Ott tudok pihenni. Ha kijavítják a járdát, akkor újabb tájékozódási pontokat kell keresni. Ilyen az élet. Nem baj, hogy itt kell állni, mert újra rendezem a referencia pontokat. Újabb szakasz jön, a sípolós lámpától kezdve. De még pihennék.  

Köszönöm uram, nem, nem szeretnék telefonálni. Csak megálltam kissé… Igen, kérem, jól látja, látássérült vagyok. Nem, nem így születtem. Egykor kiválóan láttam. Tudja, kérem, valaha tûzoltó voltam, tudtam másokon segíteni és most én szorulok másokra. Nem, nem panaszkodom, nincs miért. Igen! Igaza van! Szép rokkantnyugdíjat kapok. Csak hát tudja, valahol laknom is kell, néha enni, jönnek a számlák is. A gyerek iskolába jár, hiszen tudja: nem olcsó az élet. Nem mintha panaszkodnék…  

Igen, van feleségem. Nagyon sokat segít, de három mûszakban dolgozik és nehéz az élete. Én is dolgozom. Most jövök a munkából. Nagy szerencsém van, mert kaptam munkát. Ezzel a kis pénzecskével a víz felett tudunk maradni. Igazán jó munkám van! Mûanyag figurákat kell válogatni és dobozolni. Drága uram, lehet, hogy nehéz elhinni, de a kettõnk keresetébõl, ha szûkösen is, de éppen meg tudunk élni! Látja, tisztelt uram, vannak még sikerek. Nagyon büszke vagyok a családomra!  

Sajnos, a konyhából ki vagyok tiltva, mert a múltkor megégettem a tenyerem. Nem tudtam dolgozni, mert a tapintásom nem mûködött. Nem mehetek vásárolni sem, mert nem veszem észre, ha rosszul adnak vissza a boltban. Igen kérem, több alkalommal volt már ilyen. De sajnos, nem könnyû reklamálni, fõleg, ha vak az ember. Így hát ez is szegény feleségemre maradt. Vásárol, fõz, ellenõrzi a gyerek leckéjét. Õ megy a postára, mos, vasal.  

Nem, kérem. Nem balesetben vesztettem el a látásom. Semmi dicsõ lángtenger, semmi hõsiesség.
Egészen hétköznapi dolog volt az oka. Tudja, kérem, a hit miatt volt az egész. Nem, dehogy a vallás! Tudja, az úgy volt, hogy tizenhét éven keresztül rendületlenül hittem a politikusoknak.
Nem vettem észre, hogy folyamatosan vakítanak. Most pedig már késõ… Isten áldja uram és vigyázzon
a látására! Önnek még van mit félteni.  

Ördög László
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 05:08
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75