Kezdölap arrow FTSZ arrow Portré arrow A Népszabadság szerkesztősége részére
A Népszabadság szerkesztősége részére
2007. September 25.
Tisztelet Szerkesztőség!

Az önök szerkesztőségének gondozásában jelent meg az alábbi hír:
„Nyugdíjforduló következik”
Emelni kell a korhatárt, korlátozni a kedvezményeket
Népszabadság • Római Róbert   • 2007. szeptember 15.

A teljes cikk itt olvasható: http://www.nol.hu/cikk/464146/

Sajnálatos módon, az Önök, általam is mértékadónak számító orgánuma az említett cikk esetében nem teljes körűen tájékoztatta az olvasóközönséget.

Javaslataim:

Elsősorban fontosnak tartom, hogy egy törvény-módosítás esetében, legalábbis tájékozódjanak a hatályos Törvény rendelkezéseit illetően, mielőtt az olvasóközönség elhamarkodott következtetést vonhat le. Az említett Törvény: 1996. évi XLIII. Törvény. Idézet a cikkből:

„Most 25 éves szolgálati idő után elmehetnek nyugdíjba, ráadásul induló nyugdíjuk meghatározásakor is speciális szabályok alá esnek: havi juttatásuk összegét utolsó éves jövedelmükhöz szabják, beleértve ebbe az abban az évben kapott jutalmakat is.”

A Törvény elolvasása esetén kiderül, hogy a nyugdíj összegét nem így számítják ki, továbbá a százalékos felsorolásból az is egyértelmű, hogy egy 25 év szolgálati idővel rendelkező hivatásos, Szolgálati Havi átlag-idő/év keresete 65,0%-nak megfelelő összegre tarthat igényt. De csak akkor, ha már elérte az 50 éves kort.

Szíves figyelmükbe ajánlom azt a tényt is, hogy a hivatásos nem akkor távozik nyugállományba, mikor akar. Ha már nem bírja a terhelést (vagy más indoka van), kérelmezheti munkáltatójától a nyugállományba helyezést. Ez csak közös megegyezéssel lehetséges, tehát megtagadható. Azonban, a cikk szellemével ellentétben, a Törvény rendelkezése következtében a megállapított nyugdíjösszeg FELÉRE számíthat. Ezen egyszerű számításból nyilvánvalóan következik: nem kap nagyobb nyugdíjat, mint a havi illetménye, éppen ellenkezőleg!

A jutalmakat illetően a cikkírónak részben igaza van. Valóban beszámítják a jutalmakat, de nem valamennyit. Kizárólag azokat, melyek után járulékot fizettünk. Viszont ha járulékot fizetünk, akkor jár a szolgáltatás is. Külön érdekesség (mely a cikkből nem derül ki), hogy csak akkor számít a nyugdíjalapba a jutalom, ha egy naptári éven belül kaptuk.

Fontos tény az is, hogy egy átlagos beosztott tűzoltó végzettségeinek, szolgálati idejének megfelelően 80-100.000 Ft nettó illetményt kap. Így, a fentiekből következően a nyugdíj-kassza hiányáért nem a tűzoltók a felelősek.

Javaslom tehát, hogy a teljes körű, tárgyszerű híradás érdekében, tájékozódjanak a hatályos Törvények rendelkezéseiről, a valóságról.

Üdvözlettel:
Ördög László


 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.5-10.3.22-MariaDB-0+deb10u1-log
Idő: 14:35
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1136
Linkek: 75