Kezdölap arrow Hírek arrow SZÉF arrow A rendkívüli SZÉF ülésen
A rendkívüli SZÉF ülésen
2007. September 24.
 
Rendkívüli SZÉF: nem a végleges Hszt., Hjt.-változatról van szó!
 
 A rendkívüli SZÉF ülésen – napirend elõtt – Kónya Péternek, a munkavállalói oldal ügyvivõjének kérdésére válaszolva Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter elmondta, hogy a szolgálati törvények (Hszt. és a Hjt.) jogalkotásának hivatalos folyamata ugyan elõre jár, de nem végleges változatról van szó. Az érdekegyeztetõ fórum szeptember 24-i - rendezvényén az is elhangzott, hogy amennyiben a Legfelsõbb Bíróság jogegységi tanácsa e hó végéig nem hoz döntést a szakközépiskolai tanulmányi szolgálati idõbe történõ beszámítása ügyében, úgy az IRM október 5-ig leteszi azt a szakmai vitaanyagot, mely alapján a szaktárcák közötti miniszteri rendelet is megalkotható lesz...
 
Az október 24-i rendkívüli SZÉF ülést megelõzõen a Hosz székházában ülésezett a SZÉF munkavállalói oldala. A fegyveres és rendvédelmi szféra országosan reprezentatív szakszervezeteinek képviselõi részvételével megtartott tanácskozást Kónya Péter FRDÉSZ elnök, a SZÉF munkavállalói oldalának elnöke vezette. A szakszervezeti vezetõk elõzetesen megvitatták a délutáni SZÉF ülésen közösen képviselendõ álláspontot, valamint döntöttek arról is, hogy az ülést követõen sajtóközleményben fognak tiltakozni az ellen, hogy a Kormány jogsértõ módon nyújtotta be a szolgálati törvények módosítására vonatkozó tervezetét az Országgyûlésnek.
 

Image

A SZÉF ülés napirendjén szereplõ témák tárgyalása elõtt a munkavállalói oldal ügyvivõje azt kérdezte, hogy mikor kapja meg a választ az érintett állomány az IRM által kért jogegységi határozat formájában, a szakközépiskolai tanulmányi idõ szolgálati idõbe történõ beszámítása kérdésében.

Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke azt is jelezte, hogy a SZÉF megállapodást a kormányzati oldal – törvényeket sértve – folyamatosan felrúgja, a munkavállalói oldal ezért egységesen tiltakozik, sajtóközleményt ad ki és levélben fordul az országgyûlési szakbizottsághoz, melyben jelzi, hogy törvénysértõ módon került az a Parlament elé, majd megkérdezte, a jogállási törvények különös részei mikor kerülnek megnyitásra.

Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter miután köszöntötte a rendkívüli ülés résztvevõit, kiemelte: a törvények talán legfontosabb fejezete, a nyugdíjmódosítás ügye nagyon elhúzódott. Azért, hogy a jogszabály hatása észlelhetõ legyen, már benyújtották a törvénymódosítást a Parlamentnek. A jogalkotás hivatalos folyamata ugyan elõbbre jár, de nem végleges szövegrõl van szó. A ma elkezdõdött egyeztetésben amennyiben közös álláspont alakul ki, akkor megígérem, hogy a parlamenti egyeztetés alatt még végig lehet vinni.

Az IRM rendészeti szakállamtitkára válaszában megfogalmazta, hogy - a tervek szerint - majd 2008 elsõ felében fogja megnyitni a szaktárca a jogalkotási törvények érintett fejezeteit.

A szakközépiskolai ügyben megvárjuk a szeptember 30-i határnapot, s, ha nem lesz döntés, akkor én saját hatáskörben fogom megállapítani a beszámítás módját. A beszámítás technikája a kérdés - mondta dr. Takács Albert. Kónya Péter hangsúlyozott kérdésre válaszul dr. Piros Attila elmondta, hogy, ha október elsejéig nem lesz jogegységi döntés, akkor október 5-ig az IRM leteszi azt a szakmai anyagot, mely egy közös, minisztériumok közötti határozatalkotásnak is alapja lehet.

A munkavállalói oldal továbbra sem látja azokat a garanciális elemeket, amelyek meggátolnák a szféra dolgozóinak tömeges elvándorlását. Kompromisszumos megoldásra törekszünk, de ehhez a munkaadói oldal hozzáállása is szükséges – mondta Kónya Péter.

Azért kell és érdemes is eszmét cserélni, mert a közös megoldás szándéka van mind a kormányban, mind bennem. Tudom, hogy a személyi állomány elvándorlását nem szabad megengedni - reagált a szakminiszter.

Napirend szerint a szolgálati törvények módosításával kapcsolatban dr. Piros Attila terjesztett elõ dokumentumot. Az IRM rendészeti szakállamtitkára elmondta, hogy a szolgálati törvények egy életpályát írnak le, ezért a Kormány kész arra, hogy a ,,nyugdíjazási hullámot” fékezze, ha kell, állítsa meg. Kónya Péter több kérdést is feltett a Hszt. és a Hjt. módosításával kapcsolatban, így a nyugdíjszámítás nettósításával összefüggésben is kérdést fogalmazott meg. Sürgõsséggel kérte a törvénymódosítás tárgyalását a Kormány – válaszolta dr. Piros Attila. A nettósítás egy korrekciós eljárás, legalább egy évvel késõbb kell, hogy érvénybe lépjen, hiszen kell az a bizonyos felkészülési idõ a fegyveres és rendvédelmi szféra tagjai tekintetében is. A munkavállalói oldal üdvözli a nyugdíjpénztári visszalépéssel kapcsolatos törvénytervezetet, s abban bízunk, hogy a módosítást az Országgyûlés el is fogadja – mondta Kónya Péter.

Ezt követõen a két oldalügyvivõ között élénk vita bontakozott ki a nyugdíjszámításról.

Napirend után Kónya Péter bejelentette, hogy a Kormány és a sztrájkbizottság közötti bérmegállapodásnak megfelelõen még az idén kiegészítõ kompenzációra van szükség. Várjuk a mielõbbi szakértõi egyeztetések megkezdését - mondta az oldalügyvivõ.

Ezt követõen adatokat kért a 2006. január 1-jétõl szolgálati nyugállományba vonultakról, illetve a FÜV-eljáráson lévõkrõl. A közalkalmazotti tanácsok mandátuma lejárt, ezért - noha a BRDÉSZ kisebbségi véleményt fogalmazott meg - kérjük a Kormányt, hogy az integrációs folyamat miatt hosszabbítsa meg 2008 nyaráig a tanácsok mandátumát - emelte ki az oldalügyvivõ.

Az ülés után az FRDÉSZ sajtóközleményt adott ki.

 

- szita -

Fotó: K.N.F.
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 22:59
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75