Kezdölap arrow FTSZ arrow Matrózkaland
Matrózkaland
2007. August 31.
Mosom a fedélzetet. Ez most pihenõidõ, mert nem harcolunk. Meg a szél is fúj, nem kell evezni sem! Úgyhogy súrolok. De hogy milyen szálkás ez a rohadt deszka! Úgy néz ki a kezem, mint egy sündisznó háta. A kapitány meg ott vigyorog a hídon, de én egyszer… Csak most nem érek rá, mert a fedélzet után jön a mázolás. A matrózt el kell foglalni, mert ha gondolkodni kezd, akkor nem is tudom, mi lesz? Hol a vödör?!
 
Image
Szép ez a hajó. Úgy hívják, hogy Magyarország. Jó név. Itt mindenki tudja a dolgát, vagy ha nem, akkor a kapitány helyreteszi. Hát igen, a kapitány… Olyan, mint egy miniszterelnök. A tisztjei meg a miniszterek. Még Parlamentünk is van, a tiszti tanács. Meg kormányunk, azt kezeli a kormányos. Még Alkotmányunk is van, a neve: Hajószabályzat. Ez mindenkire nézve kötelezõ, a kapitány is mondja. Meg van matrózszabályzat, ennek fura neve van: HSZT.

Ezt meg kellett tanulni, mert ha nem tudtam, a fedélzetmester szíjat hasított a hátamból. Tele van kötelességekkel, meg van benne egy kevés jog is. Mikor toboroztak, elolvastam és elvállaltam a melót. Hát azért a kedvezmények ellensúlyozták azt, hogy esetleg megrokkanok! Ha meg egy ágyúgolyó kókuszon vág, akkor mindegy, nem igaz? Mosom a fedélzetet. Nem baj, hogy a tisztek pöffeszkednek ott a hídon, mert õk tudják, hogy merre vannak a zátonyok, ha a hajó összetörik, akkor nekem is reszeltek. Mindenki teszi a dolgát, megy a hajó.

Meg az is jó, hogy nem kell gondolkodnom, mindent eldöntenek helyettem. Nem is tudnék dönteni, mert nem érek rá a súrolás miatt. Itt akkora rend van, hogy adót vonnak tõlem és akkor minden jól van, mert megvédenek. Ezt nem teljesen értem, mert harcban én védem meg õket, de hát én csak matróz vagyok. Meg ha kaját veszek a kantinban, ott is van valami ÁFA nevû istencsapás, ez nem újabb adó? Kapom a bérem és levonnak belõle a dokira is, mert õ is pénzbõl él, meg hát a szikét sem ingyen adják. Így van ez jól. Mosom a fedélzetet.

Múltkor fájt a belem, de nagyon, talán a rum? Nem tudom, de bementem a dokihoz. Hát ezért fizetem, nem? Azt mondja az a barom, hogy valami „vizitdíjat” kell fizetnem! Bakker, minden hónapban fizettem TB-t és ide sem jöttem! Az ilyennek lógni kell a vitorlafán! Miért tetted el a pénzt te állat?! Vissza a lét, de gyorsan! Azt mondta erre, hogy a kapitány döntött így. Na jó, hát õ az ész, hogy pálljon rá a gatya! A matróz ne pofázzon, súroljon, harcoljon, mázoljon, de ne szóljon a nagyok dolgába! Na de az én pénzem nem az én dolgom? Nem sok marad. Mosom a fedélzetet. Mindenki teszi a dolgát, megy a hajó.

Ezt a piszok dokit át kellene húzni a gerinc alatt! De annyira fáj a gyomrom, hogy inkább adok neki „vizitdíjat”. Majd éjszaka a fedélközben megbeszéljük a dolgot! Azt nem látja senki. Idefigyelj, pattantyús! Nem fogadta el! Kezelni sem akart! Hát gondoltam, mielõtt kiontom a belét, magyarázza meg. Olyat mondott, hogy kiesett a kezembõl a bicska! Azt állítja, hogy a nyilvántartásában nem talál. Hát hová tegyem a nagy barna kötéltekercset?! Mert a hasam is megy. A garasaimat eltetted, te szemétláda! Tõlem levonják, te meg trehány vagy?!

Megy a hajó. Akkora a demokrácia, hogy van szakszervezetünk. Megválasztottuk azt a marhát vezetõnek, aki beszélni mer a kapitánnyal. Ismeri a szabályokat, ismer bennünket, ismeri a tiszteket. Betanult mindent, csak az a gond, hogy a szabályok menet közben változnak. Azt mondja, hogy a szabályok ezt nem engedik meg. Nagyon érti a dolgát. Most itt súrol mellettem. Utána mázolni fog. Vagy harcolni. Megy a hajó.

A Szivárványos Gazdaság nevû szigetcsoport a cél. Ezért kell koplalni, ezért nem jár majd a nyugdíj. És akkor nekem jó lesz. De én az eddigi utat is megkoplaltam, mégsem lett jó, csak a kapitánynak. Meg a tiszteknek. Hát igazából a kötélbontó vassal vágnám homlokon a vezetõket, de arra a szabályra hivatkoznak, amit csak õk nem tartanak be. Nehéz a matróz élete. Náluk a kormányrúd, õk tudják, hová megyünk. Meg tudnak navigálni. Nagyon értik a dolgukat, én meg nem ismerem a hajózási térképeket. Ha baj van, együtt pusztulunk.

Iszonyú recsegés! Szép hajónk, a Magyarország a Szivárványos Gazdaság szigetek elõtt zátonyra futott! Hogy’ navigáltak a marhák?! Ledõl az árboc, magával rántja a nyugdíjam, mindenki jövõjét, vizet látok mindenhol! Most itt pusztulunk mindannyian! Keresem a mentõöveket, meg lehet ismerni, olyanokat írtak rá, hogy KFT, Részvénytársaság, Cégcsoport, Üzlet. De nincsenek sehol! Hol lehetnek? Már látom: a kapitány, meg a tisztek ülnek benne kényelmesen, ott messze, csak nekünk nem jut. Együtt merülünk, a hajó, meg én. Õk túlélik…
 
Image
 
Ördög László 
 
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 13:27
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75