Kezdölap arrow FTSZ arrow Levelek arrow A szél és a haraszt
A szél és a haraszt
2007. August 04.

( Ördög László írása )

 Az újabb hírek szerint ismét leépítés várható a közszférában. E híreket nehéz lenne ellenõrizni, de hát „nem zörög a haraszt”. Persze a haraszt a hibás, nem elég hogy fújják, még zörög is? A szél, az meg csak jót akar… Persze a szél több irányból fújdogálhat, akár büdöset is hozhat. Annyira büdöset, hogy elgondolkodom: a test melyik részébõl fújhat ennyire kitartóan? „Valami bûzlik Dániában”.

Mi lehet a leépítés oka? Egyszerû: takarékosság. Ez a szó ma már önálló életet él, olyan, mint a bécsi gyors, vagy a veres ász: mindent visz. Csak hát annyira antiszociális vagyok, hogy nem akarok a már kifizetett szolgáltatásokért (pl.TB) újra fizetni, a gyerek taníttatásáért sem, különösen akkor, ha ezt azok akarják, akik ingyen tanultak az én pénzemen. És ráadásul rossz tanulók lehettek, mert szerintük az Államkassza üres, nagy a pazarlás. De hát ki pazarolhat? Én, mint adófizetõ? Alig hinném… Ha kassza kiürül, az a kérdés: ki a pénztáros?!

De mi lehet a takarékosság oka? Azt állítják: túlköltöttük magunkat. A baj ott van, hogy nem én költöttem túl az Államot, hanem az Állam költött túl engem. Tehát az én pénzemet szórta szét és rajtam veri le. Vagyis mikor azt állítják, hogy túlköltöttük magunkat, az azt jelenti: a politikusok pazarolták a pénzt! Az adófizetõk meg csak fizetnek és néznek, mint a moziban…

Mire akarják költeni a megtakarítást? A páncélozott Audikkal nem akarok foglalkozni, mert minden Állam védi a vezetõit. Bár kérdéseim azért vannak: a védelmet megérdemlik? S kitõl kell védeni õket? Talán tõlem, aki fenntartom az Államot? Mert ha tõlem, az adófizetõ állampolgártól félnek, annak csak egy oka lehet: rosszul végzik a munkájukat. De a kritikámat nem kézigránát formájában nyújtom át, hanem a szavazólapon.

Van azonban egy grandiózus terv: a kormányzati negyed. Bizony, ez kerül sokba. Megtaláltuk tehát azt a projektet, amely minden megtakarítást felfalhat. Nem újabb tûzoltólaktanyákat építenek, hogy a polgárokat jobban védhessük, nem iskolát építenek, hogy gyermekeink jól tanulhassanak, nem az a cél, hogy az orvosi ellátást a tanyákon is elérhessék. Nem, mert a cél: a kényelem. Nyilvánvaló, hogy e projekt modern, kényelmes lesz, „mi szem, szájnak ingere”. Aki meg adót fizet, az csak dolgozzon szorgalmasan, innen kizárják az izzadságszagot. Végül is, a valóság nem a politikusok dolga. Mindenesetre nem sok közük van hozzá.

Azért nagyon érdekel, hogy ki nyeri a tendert, mely cégek valósítják meg, kik lesznek az alvállalkozók? És ami a legfontosabb: kik a cégek tulajdonosai? Ahogy mondani szokták: itt valakik jól járnak. Ekkora beruházásnál a profit is hatalmas. Csak az adófizetõk járnak rosszul, mert a közszféra leépítésével romolhat a kifizetett szolgáltatások színvonala, s a takarékosságból így válik pazarlás. S van még egy „eredmény”: növekvõ munkanélküliség. Az Állam a mi pénzünkbõl egyre kevesebb szolgáltatást akar nyújtani, pedig ki van fizetve. Azt mondják: gondoskodjunk magunkról! Mi már gondoskodtunk, fizettük az adót, a járulékokat. Adják vissza, ha öngondoskodást akarnak! Ha pedig az Állam semmit nem akar tenni a továbbiakban, akkor csak az a kérdés: miért létezik?

Ördög László
FTSZ
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 00:26
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75