Kezdölap arrow FTSZ arrow Portré arrow A szél és a haraszt
A szél és a haraszt
2007. August 04.

( Ördög László írása )

 Az újabb hírek szerint ismét leépítés várható a közszférában. E híreket nehéz lenne ellenőrizni, de hát „nem zörög a haraszt”. Persze a haraszt a hibás, nem elég hogy fújják, még zörög is? A szél, az meg csak jót akar… Persze a szél több irányból fújdogálhat, akár büdöset is hozhat. Annyira büdöset, hogy elgondolkodom: a test melyik részéből fújhat ennyire kitartóan? „Valami bűzlik Dániában”.

Mi lehet a leépítés oka? Egyszerű: takarékosság. Ez a szó ma már önálló életet él, olyan, mint a bécsi gyors, vagy a veres ász: mindent visz. Csak hát annyira antiszociális vagyok, hogy nem akarok a már kifizetett szolgáltatásokért (pl.TB) újra fizetni, a gyerek taníttatásáért sem, különösen akkor, ha ezt azok akarják, akik ingyen tanultak az én pénzemen. És ráadásul rossz tanulók lehettek, mert szerintük az Államkassza üres, nagy a pazarlás. De hát ki pazarolhat? Én, mint adófizető? Alig hinném… Ha kassza kiürül, az a kérdés: ki a pénztáros?!

De mi lehet a takarékosság oka? Azt állítják: túlköltöttük magunkat. A baj ott van, hogy nem én költöttem túl az Államot, hanem az Állam költött túl engem. Tehát az én pénzemet szórta szét és rajtam veri le. Vagyis mikor azt állítják, hogy túlköltöttük magunkat, az azt jelenti: a politikusok pazarolták a pénzt! Az adófizetők meg csak fizetnek és néznek, mint a moziban…

Mire akarják költeni a megtakarítást? A páncélozott Audikkal nem akarok foglalkozni, mert minden Állam védi a vezetőit. Bár kérdéseim azért vannak: a védelmet megérdemlik? S kitől kell védeni őket? Talán tőlem, aki fenntartom az Államot? Mert ha tőlem, az adófizető állampolgártól félnek, annak csak egy oka lehet: rosszul végzik a munkájukat. De a kritikámat nem kézigránát formájában nyújtom át, hanem a szavazólapon.

Van azonban egy grandiózus terv: a kormányzati negyed. Bizony, ez kerül sokba. Megtaláltuk tehát azt a projektet, amely minden megtakarítást felfalhat. Nem újabb tűzoltólaktanyákat építenek, hogy a polgárokat jobban védhessük, nem iskolát építenek, hogy gyermekeink jól tanulhassanak, nem az a cél, hogy az orvosi ellátást a tanyákon is elérhessék. Nem, mert a cél: a kényelem. Nyilvánvaló, hogy e projekt modern, kényelmes lesz, „mi szem, szájnak ingere”. Aki meg adót fizet, az csak dolgozzon szorgalmasan, innen kizárják az izzadságszagot. Végül is, a valóság nem a politikusok dolga. Mindenesetre nem sok közük van hozzá.

Azért nagyon érdekel, hogy ki nyeri a tendert, mely cégek valósítják meg, kik lesznek az alvállalkozók? És ami a legfontosabb: kik a cégek tulajdonosai? Ahogy mondani szokták: itt valakik jól járnak. Ekkora beruházásnál a profit is hatalmas. Csak az adófizetők járnak rosszul, mert a közszféra leépítésével romolhat a kifizetett szolgáltatások színvonala, s a takarékosságból így válik pazarlás. S van még egy „eredmény”: növekvő munkanélküliség. Az Állam a mi pénzünkből egyre kevesebb szolgáltatást akar nyújtani, pedig ki van fizetve. Azt mondják: gondoskodjunk magunkról! Mi már gondoskodtunk, fizettük az adót, a járulékokat. Adják vissza, ha öngondoskodást akarnak! Ha pedig az Állam semmit nem akar tenni a továbbiakban, akkor csak az a kérdés: miért létezik?

Ördög László
FTSZ
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 22:13
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75