Kezdölap arrow FTSZ arrow Portré arrow Befagyasztás
Befagyasztás
2007. August 04.

( Ördög László írása )

Állítólag a Kormány a 2007-es szinten akarja befagyasztani a köztisztviselői illetményalapot, az alapilletményt, a közalkalmazotti bértáblát a 2008-as évre is. Nem tudom, ennek a hírnek mennyi a valóságtartalma, de ha igaz és így igaz, akkor sok kérdés merül fel.

Már maga a fogalom jelentése sem teljesen tisztázott. Ugyanis a tavalyi évben is megtették ezt, de a járulékemelések miatt kevesebbet kerestünk, tehát a bér nem „befagyott”, hanem csökkent. Így tehát vagy nem mondtak igazat, vagy nem ismerik a Magyar nyelvet. Pedig a Magyar nyelv nagyon szép, rendkívül árnyalt, módfelett sok jelentéssel. Már maga a nyelv szó is jó példa erre: magas beosztásban a „karriernyelvet” ismerik. Csak azt.

Úgy tudom, hogy a közalkalmazottak létszáma csökken, de a feladataik megmaradnak. Így tehát több munkával elérik az „irreálbér” csökkenést. Nagyon érdekes, hogy minden termékért európai árat fizetnek, csak a munkaerő ára Etióp. Bizony, ebben a Köztársaságban így kell megbecsülni azokat, akik működtetik a dolgokat, szolgálják az embereket, s végrehajtják azt, amit náluk sokkal jobban fizetett személyek kitalálnak. Derék leosztás! Ilyen a hála, a nyereség „fenn” jelentkezik, az infláció pedig náluk. Vagy ahogy a mondás tartja: „te viszed a balhét én meg a szajrét”.

Az alapilletmény kérdése is figyelemre méltó. Ugyanis több összetevőből áll, úgy változik, ahogyan az előmenetel. Nem bonyolult dolog: az alapilletmény úgy emelkedik, ahogy az évek múlnak, növekedik a szakmai tudás, tapasztalat. Ez az önképzés, a feladatvállalás, az évek munkájának elismerése. Ez maga az előmenetel. Ha pedig ezt mintegy megszüntetik, az egy érdekes üzenet és nagyon ösztönző lehet. A kérdés az, hogy mire ösztönöz?

Az illetményalap befagyasztása azzal jár, hogy a Kormánynak már nem is kell tárgyalni senkivel, mert nincs miről, így tehát ez a törvényi kötelezettség tulajdonképpen megszűnik. Pedig hát eddig sem jeleskedtek a Jogalkotási Törvény betartásában. Azt állítják, hogy folyamatosan igénylik a társadalom véleményét, csak éppen nem veszik figyelembe. Különben ne a véleményre tartsanak igényt, hanem az együttműködésre, mert erre törvényi KÖTELEZETTSÉG van. E kötelezettségek megtalálhatók az Alkotmányban, a ’87-es Jogalkotási Törvényben. Úgy tudom, a törvényeket be kell tartani! MINDEKINEK!

Ezek után fokozott figyelemmel kísérem a Parlament üléseit, mert nyilvánvaló, hogy a képviselők fizetése sem emelkedik. Sőt, a Kormány tagjainak sem. És ha mégis? Akkor szakmát váltok: cipész leszek és a talphoz való alapanyagot a Parlamentből szerzem be. Ugyanis a talphoz nagyon vastag bőr kell és a legjobb közvetlenül a forrásból beszerezni.

Ördög László
FTSZ
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 10:56
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75