Kezdölap arrow FTSZ arrow Portré arrow A nyugdíjreform értelme
A nyugdíjreform értelme
2007. July 02.
Erről a témáról már több esetben írtam, de úgy gondolom, hogy most tréfa nélkül nézzük meg, hogy egyáltalán van-e értelme a tűzoltók esetében a reformnak, vagy magának a fogalomnak. 
Az első dolog, hogy tárjuk fel: ki adta és miért a nyugdíj kedvezményeket? Nos, a válasz egyszerű: maguk a politikusok. Végül is a Szolgálati Törvényt ők alkották meg 1996-ban. Munkájuk erejét, szorgalmukat jelzi, hogy csupán hat évig kellett várni erre a kétségkívül fontos Törvényre. Az egyéb munkájuk hatékonyságát (pl. a gazdaság területén) pedig az, hogy az illetmény teljes folyósítására újabb öt évet kellett várni. Mert az Ország nehéz helyzetben volt. Mi, tűzoltók nem. Mi sohasem vagyunk nehéz helyzetben. 

Most pedig nézzük meg, hogy melyek a nekünk járó kedvezmények? Ez nem mellékes, mert ezeket akarják megszüntetni. Az, hogy magát a nyugdíjat hogyan számolják ki, úgy tűnik az átlaghoz képest nem igazán nyújtott eddig sem nagy kedvezményeket. A közeli jövőben már azt sem akarják, hogy az eddigi összegek szerepeljenek, mint a kiszámítás alapja. Röviden fogalmazva hiába fizettünk az egész illetmény, a jubileumi jutalmak után a járulékot, már nem számít. Ez azért érdekes, mert mi már befizettük a járulékot. Továbbá a tervekben szerepel, hogy nem az utolsó év, hanem az utolsó három év átlagát veszik alapul. Nyilvánvaló, hogy az inflációt mi termeltük. Nyilvánvaló, hogy az egész Ország és a nyugdíjkassza pénzügyi állapotáról csak és kizárólag a tűzoltók tehetnek. Ezt bizony be kell hajtani rajtunk. Erről szól a „reform”.

De miért kaptuk a korkedvezményt? Aki olvasta a HSZT előszavát, látja, hogy maguk a politikusok érezték úgy, hogy valami jár a hivatásos állománynak. Jár azért, mert a hivatásos állomány Alkotmányos szempontból jelentősen jogfosztott, s jár azért, mert nemcsak többet vállalunk az átlagos állampolgárral szemben, hanem azért is, mert korábban halunk. 
Márpedig aki korábban hal, az kevesebb ideig veszi igénybe az általa kifizetett nyugdíjat. Ez persze, ha csak csupán a statisztikát nézzük, nem teljesen igaz. Nem igaz azért, mert esetünkben nem vizsgálják külön a vonulósok adatait. De ha valaki venné a fáradságot, hogy megnézze azt, hogy egy nyugállományba vonuló tűzoltó meddig élvezi a nyugdíjat, lehet, hogy a nyugdíjiparág egyik húzóágazatát fedezné fel. Ez úgy értendő, hogy a valóban tűzoltásban részvevő embereket vizsgálva.

Persze, más szempontból valóban hibásak vagyunk: sok esetben arcátlan módon mentünk más nyugdíjasokat is, nem törődve azzal, hogy ez a költségvetésnek hátrányos. Így már van értelme a dolognak. Mert ha takarékoskodni kell, megszüntetjük a pazarlás tárgyát, aki a nyugdíjas, ha ez nem megy, akkor megszüntetjük a pazarlás okozóját, aki a tűzoltó. Legalább ő nem lesz nyugdíjas, ez is megtakarítás. Márpedig a pénz a legfontosabb. Így helyes. Rengetegen vagyunk, mi okozzuk a deficitet. 
De ha mégsem igaz, amiket leírtam, akkor a reformnak semmi értelme, kivéve, ha a tűzoltókat akarják „elintézni”. Ez, úgy tűnik, sikerült már. Értelmet meg ne keressünk ott, ahol nincs. 
Ördög László
FTSZ
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 15:05
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75