Kezdölap arrow FTSZ arrow Portré arrow Nyugdíj-reform, tűzoltó szemmel (3)
Nyugdíj-reform, tűzoltó szemmel (3)
2007. July 02.
(Kató néni, meg a nyugdíjam. )

Hagyjuk el most a tisztesség fogalmát, ez különben sem politikai kategória. Mint ahogyan az ízlés és sajnos a törvényesség is kérdéses. De most már a matematika van soron. A nyugdíj MÉRTÉKE is vitás immár.
Persze a törvényeket meg lehet változtatni, meg is teszik. Tekintsünk el attól, hogy ez visszamenőleges hatályú, vagy nem. Ugyan ez nem mellékes, sőt, nagyon fontos, de nézzük meg az érveket. Tudom, hogy nagyon fontos a jogbiztonság elve, talán kötelező is, de nézzük meg a dolgot, talán találunk benne valami logikát. Hátha… Talán… (Kató néni is meglepődött az orvosnál!)
 
Image 
Arról van szó állítólag, hogy a nyugdíjpénztár nem áll jól. Ez bizony komoly probléma. Már úgy értve, ha igaz, mert a bizalom sem politikai kategória. Most már nálunk sem. Ha a törvényeket tetszőlegesen lehet változtatni, akkor a matematikai szabályokat is.

No már most először nézzük meg, kik is állítják ezt? Olcsó, vagy sem, én bizony kijelentem, hogy olyanok, akik a diplomájukat ingyen szerezték és most másoknak fizetőssé tették. Az is érdekes, hogy közöttük szép számmal vannak jogi diplomával rendelkezők. Az, hogy döntéseik az Alkotmánybíróság vizsgáján néha elbuknak, azt jelzi, igazuk van: a felsőoktatásban nincs minden rendben. De azért máshol is lehet baj: olyan törvényeknek nem felelnek meg a döntéseik, AMELYEKET ŐK HOZTAK!

Nyilvánvaló, hogy a jogi karon a legfontosabb tárgy a jog. Természetes, hogy a matematika is komoly tárgy, de a jog előbbre való. Erről szól ez a képzés. De ha a joggal, az általuk hozott joggal ennyire nincsenek tisztában, akkor hogyan állak, hogyan állhatnak a matekkal? Nem mellékes kérdés, ugyanis a nyugdíjalapot is ők felügyelik.

Az állítólagos tervek szerint a hivatásos állomány jövedelmének nem minden eleme számít majd a nyugdíjba, a nyugdíj összegébe. Ez azért érdekes, mert az EGÉSZ JÖVEDELEM UTÁN VONJÁK A JÁRULÉKOT! Akkora nyugdíjat kapunk, amekkora jövedelem után fizettünk. (Illetve majdnem.) Hát hiszen ez a levonás jogalapja! Levonás=szolgáltatás. Ez egyfajta kötelező biztosítás. Kató nénit is ebből fizetik… Mama! Ez az én pénzem! Akármi is a fia! (célzás)

S hogy az alap kezd kiürülni? Nem hiszem, hogy erről tehetnék, a járulékot rendesen fizettem. Ha hiány van, akkor valaki ludas. Olyan, aki felügyelte az alapot, nem pedig az, aki fizette. Mégis csak furcsa, hogy az Államháztartás adatai nem igazán nyilvánosak ebben az állítólag demokratikus korban. De ha eltolnak valamit, akkor csak nekünk kell megfizetni! Mi lenne, ha ilyenkor sem lenne közünk hozzá?

Szerintem, ha már demokráciáról beszélünk, nem csak emlegetni kell a népfenség elvét, hanem ezeket a közérdekű adatokat is nyilvánosságra kell hozni. Csak van köze az állampolgárnak a pénze elköltéséhez! A „képviselet” uralkodást jelent, vagy az adófizetők képviseletét?

Elegem van abból, hogy állítanak dolgokat és nem bizonyítják. Miért kellene hinnem? Itt közpénzekről van szó, nem pedig arról, hogy ki mondta be az ultit. Egyébként még abban a játékban is utánaszámolnak az eredménynek. Pedig csak egy játék. Itt közérdekről van szó. Akkor bizony az elszámolás, a beszámolás fontos kell legyen. Vagy Kató néni fia szerint csak bemondásra kell hinni? „Egy lósz@rt Mama!” (idézet)

Ne mondják, hogy üres a kassza! Most bizonyítsák be. Már nem hiszek! 1949. évi XX. Törvény 61. § (1) Számít az Alkotmány? Tán el kellene olvasni! Különben úgy tudom: a Törvényeket nem megmagyarázni, hanem ALKALMAZNI KELL!

Ördög László
FTSZ
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 15:07
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75