Kezdölap arrow Hírek arrow ÁÉT arrow SZÉF június 27-i ülése
SZÉF június 27-i ülése
2007. July 02.
 
Takács Albert: vissza kell állítani a hivatás respektjét 
 
A Szolgálat jogviszonyban állók Érdekegyeztetõ Fórumának (SZÉF) - június 27-i - ülésén Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter kijelentette: minden hivatásos állományúnak, aki 2008. január 1-jén rendelkezni fog 20 esztendõ szolgálati viszonnyal, megállapítják a nyugdíját. Az FRDÉSZ nevében Kónya Péter elnök tárgyalt, a Honvédszakszervezetet Heiling Ottó alelnök képviselte... A SZÉF ülésén Kónya Péter volt a munkavállalói oldal szóvivõje, míg dr. Piros Attila rendõr ezredes, az IRM fõosztályvzetõje, a munkáltatói oldal szóvivõjeként tevékenykedett. A tárgyaláson végig részt vett Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter. Napirend szerint elsõként a miniszteri tájékoztató hangzott el.
 
Takács Albert bevezetõjében azt mondta el, hogy nagyon örül és megilletõdötten van jelen a SZÉF ülésén. Hivatali idõm alatt szeretném visszaállítani az Önök respektjét olyan szintre, amit megérdemelnek. Nagy indulatot kavart a nyugdíjszabályok változása. A Kormány demonstrálta az elkötelezettségét, így a 2007. december 31-re minden 20 év szolgálati jogviszonnyal rendelkezõ számára regisztrálja a nyugdíját - mondta a miniszter.

Szakközépiskola-üggyel kapcsolatban Takács Albert arról tájékoztatott, hogy mivel több, egymásnak ellentmondó ítélet született, ezért az LB-nél jogegységi döntést kezdeményez. Beszámítható lesz, s ezt az IRM elfogadja majd - tette hozzá.

Mindent el kell követni, hogy az egészségügyi ellátás színvonala ne csökkenjen. A megszüntetett kórházak jogutód szervezete (az ÁEK) kötelezettséget vállal a speciális (FÜV) vizsgálatok elvégzésére, a terheket a szaktárcáknak kell állniuk. A járóbeteg-ellátást az ÁEK két mûszakban biztosítja az eddigi BM-kórház helyett.

Az IRM messzemenõkig érdekelt abban, hogy a személyi állomány szolgálati- élet- és munkakörülményei magas szintûek legyenek. A BVOP jó partnere az IRM-nek, a bv-s problémák rendezése érdekében anyagi segítséget nyújt majd a tárca - hangsúlyozta a szakminiszter.

Kónya Péter reakciójában örömét fejezte ki, hogy tárgyalóasztalnál zajlik az egyeztetés.

Azt gondoltuk, hogy jobb csomaggal, hangulatjavító intézkedésekkel látja el a Kormány az új minisztert. Szerintünk az elvándorlási folyamat csak hathatós intézkedésekkel állítható meg - mondta az FRDÉSZ elnöke.

Takács Albert: 2007. december 31-ig akinek magánnyugdíjbiztosítása van, az visszaléphet az állami nyugdíjpénztárba. Ez a megoldás törvényt módosítást igényel, amelynek az a lényege, hogy ne legyen késztetés a nyugállományba vonulás.

Ezt követõen Kónya Péter azt mondta, hogy az õszi demonstráció után sem, és a mostani, június 1-jei követeléseinkre se kapták meg a választ, ezért azt kérik, hogy legkésõbb július 15-ig kapják meg a hivatalos reakciót.

Pozitív elmozdulást tapasztalunk szakközépiskola-ügyben, ám mulasztásos jogsértések vannak a rendõrségnél, hét hónapja beadott szolgálati panaszra sem kaptak választ a kollégák. A korábbi SZÉF üléseken kért adatokból semmit sem kaptunk meg mindezidáig. Az állomány megtartása érdekében fontos az életpálya-rendszer és a sztrájkjog vagy a kollektív szerzõdési jog visszaállítása vagy az alkotmányos jogokról való lemondás ellentételezése. Ötpárti konszenzusra lenne szükség a szolgálati törvények módosítása ügyében - mondta a munkavállalói oldal szóvivõje.

Az FRDÉSZ elnöke – ezt követõen – a civilesítésrõl, a 8%-os illetményfejlesztésrõl, a pótlékrendszerrõl, a MÁV kedvezmények megvonásáról, valamint az üdültetési díjak emelkedésének miértjérõl is érdeklõdött.

Takács Albert méltányolva az õszinte beszédet, elmondta, hogy 15 napon belül válaszol a petícióra, az IRÉT-et is összehívják, a kollektív szerzõdésre való lehetõséget is megvizsgáltatja a szakértõkkel.

Az ülés végén Kónya Péter aláhúzta: Sürgõs megoldást kell találni a tûzoltók és más rendvédelmi dolgozók túlmunka ügyére, majd utalt arra, hogy Takács Albert helyettes ombudsmanként vizsgálta már ezt az ügyet.

Az ülés végén az igazságügyi és rendészeti miniszter még egyszer megerõsítette, hogy 15 napon belül hivatalosan is válaszol a petícióra.

www.frdesz.org.hu
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 01:50
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75