Kezdölap arrow FTSZ arrow Dokumentumok arrow Tûzoltás közben
Tûzoltás közben
2007. June 26.
Tûzoltás közben elõfordulnak sérülések. Tetszik, vagy sem, ez így volt, így lesz. A legnagyobb óvatosság mellett is elõfordul. Vagy van épeszû ember, aki azt hinné, hogy a tûzoltó akarattal sérül meg? Alig hinném. Arról nem is beszélve, hogy a tûzesetek helyszíne nem igazán felel meg a balesetvédelmi elõírásoknak. Lehet, hogy valamikor megfelelt, de a tûz, vagy robbanás, vagy az ok, amiért kihívták a tûzoltókat, jelentõsen átalakította a helyszínt. Végül is veszélyhelyzetrõl van szó, s itt szó szerint bármi elõfordulhat. Elõ is szokott, a mi életünk már csak ilyen.
A vizitdíj intézményét már sok esetben magyarázták. Az, hogy ki, mit hisz, az a magánügye. Hogyan is kérdõjelezhetné meg egy koszos tûzoltó az Istenek honából érkezõ intézkedéseket?

De azért a kõtáblákkal lehetett valami baj, talán a papok szóltak? Nemzetünk templomában az üdvözültek beszélgetése során talán kiderült, hogy ez kissé elhibázott parancsolat volt. Vagy mégis lehet valami az imában? Nem tudom, de átvésték a szöveget.

Nos, tehát arról van szó, hogy a tûzoltás során megsérült tûzoltóktól nem szednek vizitdíjat. Persze a hír ennél bõvebb, de most csak a tûzoltókkal akarok foglalkozni. Ha már tûzoltó lennék. Ezt csak azért írom, mert nem szeretném, ha azzal vádolnának, hogy a többi hivatás nem érdekel. Hiszen ki tudja, hogy az evangéliumok odafenn hogyan szólnak? Én, mint Ördög, talán joggal tartok a pokol tüzétõl. Nagyon nem égethet engem, de a szégyen! Azt el akarom kerülni. Mert ha baj van, nekem szégyellnem kell magam. Csak nekem.

Tehát a tûzoltásnál tartunk. Ha egy tûzoltó megsérül, nem kell fizetni. Még jó! Ez szerintem nem kivétel a szabály alól. Már csak azért sem, mert ha nem avatkozunk be, akkor sok polgár sérülhet meg. Talán el lehet fogadni, hogy a tûzoltó a többi ember érdekében teszi a dolgát. No és az sem mellékes, hogy védjük a közintézményeket, például azokat is, ahol az említett szabályokat kidolgozták. Érdekes lenne, ha teszem azt a veszélyre és a várható vizitdíjra hivatkozva az oltás helyett inkább árajánlatot kérnénk az Egészségügyi Minisztérium oltására.

Most nézzük meg, mit jelent a sérülés? Csak külsérelmi nyomokat? Vagy akár más, a tûzoltással összefüggõ sérülést? Csak azért kérdezem, mert a tûzoltásnál több fajta sérülés fordulhat elõ. Például én, aki egyáltalán nem vagyok fontos, komoly hörghurutot kaptam ajándékba tûzoltások során. Ez, persze, nem jelentkezett azonnal. Ennek oka egyszerû. Arról van szó, hogy a védõruha alatt a hõmérséklet akár 65 celsius fok is lehet. Ha leveszem a ruhát (le kell venni, mert elpusztulok), akkor a hõmérséklet különbsége akár 50 fok is lehet. Azonnal. Ez nem igazán hasznos a szervezet számára. S a baj csak napokkal késõbb tûnik fel, mikor is már éppen nem vagyok tûzoltó, mert éppen nem káresetnél vagyok.

Ez csak példa volt. Sok olyan egészségkárosodás létezik, amely nem azonnal jelentkezik. Beszélhetnénk a késõbb jelentkezõ tünetekrõl, vagy akár a felhalmozódó hatásokról. Ilyen hatás például a fokozatosan jelentkezõ ízületi kopás is, mely eléggé jellemzõ a hivatásunkra. A sor hosszú, nem akarom részletezni hely és idõ hiányában.

S hogy a hatás évekkel késõbb jelentkezik? Nem baj, majd fizetjük a vizit, a kórházi, meg az egyéb díjakat, csak a költségvetésnek legyen jobb. S ezt hívják méltányosságnak. Köszönjük.

Ördög László FTSZ
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Jelenleg 1 vendég online
Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 16:14
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75