Kezdölap arrow FTSZ arrow VT Határozatai arrow Kinek ünnep?!
Kinek ünnep?!
2007. May 22.
Május negyedike a Tûzoltóság ünnepnapja, az egyetlen olyan ünnep, nekünk, tûzoltóknak, mikor állítólag egyáltalán észrevesz bennünket a politika. Az ilyen neves ünnepeken az adott szervezetek dolgozóit szokás elismerni. Mostanában az elismerések körül némi zûrzavar van, talán nem egyértelmû a dátum. 

Nézzük, ki, mikor ünnepel?
A polgári védelem 86. § (6) bekezdése szerinti március 1-je, a polgári védelem napja.

A tûzoltóság 86. § (6) bekezdése szerinti ünnepnapja május 4-e, Szent Flórián napja.


[Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja október 11.]

Azt elöljáróban leszögezem, hogy ismeretem szerint, tûzoltó eddig még nem kapott elismerést március elsején, vagy akár október tizenegyedikén. Ez talán azért lehet, mert ezek a dátumok nem a Tûzoltóság, nem a Tûzoltók ünnepnapjai. Ez egyébként jogosnak mondható, hiszen azt köszöntjük fel, akirõl az ünnep szól. 

No persze a magam részérõl Jolán napján nem köszöntök fel Ágneseket, végül is az éves pszichológiai vizsgálat nem mutatott ki nálam ilyen irányú károsodást. Meg is maradt az orcámon a bõr! 

Legalábbis eddig, mert mostanában kezdem lekaparni, talán túl vastag… 

Az nyilvánvaló, hogy a Magyar Katasztrófavédelem nem egységes állományból áll, hiszen van ott PV-s (március 1), Katasztrófavédelmis (október 11), no meg tûzoltó rendfokozatú állomány is. No már most ez úgy lehet, hogy az új rendészeti szerv megalakúlásakor, az illetõk vitték magukkal a rendfokozatukat. Persze aki a rendõrséghez, vagy más rendvédelmi szervezethez ment, az sem vesztette el a rendfokozatát. Csak ez a fránya állomány megnevezés… az megváltozott. Talán nem mellesleg, valami a kormányzatnak is feltûnhetett, hiszen az úgynevezett „civilesítés” már-már kezd formát ölteni. Ez, esetünkben azt jelenti, hogy az tûzoltó, aki tüzet olt. Valóban, nagyon érdekes, hogy pl. az OKF-en több, olyan magas rendfokozatú „tûzoltó” van, aki tüzet csak híradóban látott, mégis õk a „nagy” tûzoltók. Ezt ellenõrizhetjük az OKF honlapján! 

Okos politikusaink úgy döntöttek, hogy ha már Tûzoltóság ünnepnapja, akkor jutalom gyanánt soron kívül elõléptetnek tûzoltókat, sõt, jutalmakat adnak át. Szentendrén, május 03-án ez parádésan sikerült, volt elismerés, elõléptetés az OKF szervezte központi  ünnepségen.

Valóságos csillag-zápor, címek, érdemjelek, jutalmak sziporkáztak. Hiszen érdem az van bõven. Különben a Fõigazgató úr szerint a katasztrófavédelemben cca. 9000 fõ dolgozik, ebbõl 8000 fõ tûzoltó. Ez az arány jól látszik a kiérdemelt jutalmaknál. Tehát Tûzoltóság ünnepnapja alkalmából, a teljesség igénye nélkül: 

Tábornoki elõléptetések: a megszûnt (ki lehet a jogutód?) BM TOP nyugdíjas vezetõje (ugyebár tûzoltó?) és egy PV (!) rendfokozatú ezredes lépett elõ. Ez utóbbi azért is érdekes, mert nemrégiben vették vissza aktív állományba és még formailag sem volt tûzoltó soha! 

A Magyar Köztársaság Elnöke a szolgálat példamutató teljesítéséért a Tûzoltó Nap alkalmából kinevezte polgári védelmi dandártábornokká KIVÁGÓ TAMÁS pv. ezredes urat. 

Kivágó Tamás pv. dandártábornok szakmai pályája:

1985-1990

Nagykanizsai Határõr Igazgatóság, közigazgatási számfejtõ
1990-1992
Határõrség Országos Parancsnokság Ellenõrzési Fõosztály, 
kiemelt fõelõadó

1993.01.01.-1996.06.15.
Határõrség Budapesti Határõrigazgatóság,közgazdasági osztályvezetõ

1996.06.15.
Határõrség Budapesti Határõrigazgatóság, igazgató gazdasági helyettese

1997.12.01.- 1999.12.31
Polgári Védelmi Országos Parancsnokság, közgazdasági fõosztályvezetõ, gazdasági fõigazgató vezénylésének ideje alatt megbízott gazdasági fõigazgató (1999)
2000.01.01-2004.02.01
Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság, közgazdasági fõosztályvezetõ

2004.02.01
Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság, gazdasági fõigazgató-helyettes

 Kinevezése  elõtt nyugállományba vonult, majd mint nyugállományú ezredes, köztisztviselõként kapta kinevezését az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság, gazdasági fõigazgató-helyettesi beosztásba. (Gondolom nyugdíj, plusz fizetés) 

Ilyen rövid idõ alatt nyilván hatalmas teljesítményt nyújtott tûzoltó területen, hiszen aktív állományba vételét követõen azonnal kiérdemelte a tábornoki rendfokozatot, mindjárt az elsõ Flórián napra. Ez csupán annyit jelent, hogy a lelkiismeretes munka nem hiábavaló, a jogos elismerés nem késik. Az sem mellékes, hogy a „civilesítés” elõtt kellett visszavenni, mert késõbb már nem lehetett volna. Így érdemes aktív állományba visszajönni… Olyan ez, mint Bányásznapon kitüntetni hûtõgépszerelõket, mivel a bányásznak is kell a hideg sör. De nem, mégsem olyan, mert a hûtõgépszerelõ szerel. És tudja, mint jelent a szégyenérzet! De ami nem fér a diónyi agyamba: hogyan lehet a szolgálatot példamutatóan ellátni nyugdíjasként?!

 miniszteri és fõigazgatói  elismerések:

Az év tûzoltója ki lehet? Igen, ki lehet találni: a Gyõr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetõje, vagyis: ismét OKF állomány!! Ez egyébként már a második év, mikor is végre elismerik ezzel a címmel az OKF áldozatos, bátor munkáját. Magam is tapasztaltam káreseteknél, hogy a tûzoltók nem férnek a munkához, mert az OKF állomány hatékonyan, bátran küzd a lángokkal.

Szent Flórián érdemjel:

Önkormányzati állomány (HÖT)   Katasztrófavédelmi állomány (OKF)

4 fõ        2 fõ 

Bátorság érdemjel:

Önkormányzati állomány (HÖT)   Katasztrófavédelmi állomány (OKF)

5 fõ         0 fõ

(Nyilván adminisztratív tévedés van a dologban. Itt jobban kellene figyelni!) 

Dicséret, jutalom:

Önkormányzati állomány (HÖT)   Katasztrófavédelmi állomány (OKF)

21 fõ        40 fõ 

Soron kívüli elõléptetések:

Önkormányzati állomány (HÖT)   Katasztrófavédelmi állomány (OKF)

20 fõ        22 fõ 

Fõtanácsosi cím:


Önkormányzati állomány (HÖT)   Katasztrófavédelmi állomány (OKF)

2 fõ        0 fõ 

Tanácsosi cím:

Önkormányzati állomány (HÖT)   Katasztrófavédelmi állomány (OKF)

6 fõ        4 fõ 

Aranygyûrû emléktárgy:

Önkormányzati állomány (HÖT)   Katasztrófavédelmi állomány (OKF)

1 fõ        1 fõ 

Zsolnai készlet:

Önkormányzati állomány (HÖT)   Katasztrófavédelmi állomány (OKF)

1 fõ        1 fõ 

Óra emléktárgy a Világjátékon elért eredményekért:

Önkormányzati állomány (HÖT)   Katasztrófavédelmi állomány (OKF)

1 + 5 fõ        0 fõ (Nem voltak ott)

[ Itt különben meg kell jegyezni: Ennek a kis országnak összesen öt versenyzõje Ausztráliából 4 arany, 6 ezüst és öt bronzérmet hozott! Na ezt hívják világsikernek! Persze, jobban is meg lehetett volna becsülni õket, de az órával legalább tudják, hogy hányadán állnak. ]

Nesze neked, Tûzoltó! Ugye hogy a katasztrófavédelmisek, pv-sek tûzoltóbbak, mint mi? 

Az ÖTM minisztere az ünnepségen munkaeszközöket adományozott a tûzoltóknak. Ez derék! Munkaeszköz, mint adomány! Szerintem a kõtörõ munkás is örül a kalapácsnak, csak könnyebb azzal dolgozni, mint puszta kézzel… De adományozóként fellépni a más pénzébõl? A minisztérium (meg az OKF) pusztán elosztja a biztosítók pénzét. Minden buta villanyszerelõ tudja, hogy az áramot nem a konnektor szolgáltatja, hanem az erõmû, világítani pedig az égõtest fog. 

Ezzel nem ért véget az ünnepség-sorozat: 

2007 május 4-5-én tartotta a Magyar és Szlovák Tûzoltó Szövetség közös Flórián-napját.

Történelmi lépésnek számít, amit sikerült a Magyar és Szlovák Tûzoltó Szövetségeknek megszerveznie, a 2007. évi Szent Flórián nap alkalmából, Szlovák és Magyar tûzoltó együtt ünnepelt.

Május 4-én a Magyar Parlamentben kezdõdött az ünnepség sorozat, ami másnap Komárnó-Komáromban folytatódott.
Az ünnepi megemlékezést színesítették az átadott elismerések, megjelent magas rangú vendégek és a szakmai bemutatók.
 

Mint látjuk, megadták a módját az ünnepnek, bensõséges volt a hangulat. Már csak azért is, mert sem az ÕTM, sem az OKF részérõl senki nem emelte az események fényét. Nyilván nem akartak zavarni. Lehet, hogy a meghívást nyûgnek tekintették, vagy egyéb elfoglaltságuk volt?       Meg persze az is ronda dolog volt, hogy itt csak tûzoltók kaptak elismerést. Akkor meg minek jöjjenek el? Nincs benne haszon… Illetve, amennyi volt, azt már megkapták a tûzoltónapon. Feltételezhetõ, titkos volt az esemény, annyira, hogy sem az ÖTM, sem az OKF honlapján egyetlen szóval sem említik.

Véleményem szerint a Szlovák és Magyar közös ünnep jelentõs diplomáciai siker, kár, hogy magasabb szinteken nem használták ki ezt a lehetõséget. Mint ahogy a Világjátékokon elért eredmények sem kaptak nagy publicitást, bár ezt a sport-diplomácia felhasználhatta volna. De miért is tennék? Végül is csupán tûzoltókról van szó, tegyék a dolgukat, ha többlet teljesítményrõl van szó, az is természetes. Ezért vannak. Örüljenek a Flórián-napnak, meg hogy lyuk van ott, ahol kell. 

Errõl a stockholmi váltóõr esete jut eszembe: Tolatás közben a váltóõr a sínek közé esett. Sajnos, az egyik karját levágta a vonat. De hogy a többit mentse, kapaszkodott erõsen. Másik karja is elveszett. Megpróbálta a lábaival kiküzdeni magát, mindkettõ odalett. A vonat elment, õ pedig utána kiabált: Hát a f@… nem kéne?! 

Nos, így ért véget és ennyit ért 2007-ben a Flórián nap. Ennyi jutott nekünk. 

Kinek ünnep? 
 

Ördög László

FTSZ
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 14:30
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75