Kezdölap arrow FTSZ arrow Portré arrow Mibõl fizetik?
Mibõl fizetik?
2007. May 03.

A tûzoltók biztonsága fontos dolog, olyannyira, hogy az OKF is foglalkozik ezzel a kérdéssel, bár, mint „szakmai felügyeletnek”, talán dolga is. A kérdés az, hogy hogyan, miképpen, mennyiért, milyen minõségben és miért? Vegyük a hírt:

Bírság a katasztrófavédelemnek

www.vg.hu

Cikk: megnyitás

Megsemmisítette a közel 1.500 tûzoltó sisakra kiírt tendert a Közbeszerzési Döntõbizottság, és egymillió forintra bírságolta az ajánlatkérõ Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóságot-a határozat a Közbeszerzési Értesítõben jelent meg.

No lám, mégsem titokban történt. Már úgy értem, hogy a határozat közzététele. Az lehet, hogy (vonulós) tûzoltókat nem kérdeztek meg a beszerzés ügyében (ezt nem tudom), de az megnyugtató, hogy legalább az eredménytelenségrõl tudomást szerezhettünk, igaz, más forrásból. Csak nem szolgálati titok volt az eljárás? Pedig a lapátot annak kellene megítélni, aki lapátolni fog vele. Vagy mégsem?

Ez év januárjában hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást kezdeményezett az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság 1455 darab MSA Gallet gyártmányú tûzoltó sisak vásárlására. Minden ilyen eljárásról értesíteni kell a Közbeszerzési Döntõbizottság elnökét, aki megvizsgálja a választott eljárás jogszerûségét. Ez történt most is, és a február 19.-i beadási határidõ elõtt 5 nappal eljárást kezdeményezett az általa vezetett Döntõbizottságnál.

A közbeszerzési eljárás megindításával teljes mértékben egyetértek. A darabszámmal viszont nem annyira, mert így nem lesz egységes a tûzoltók felszerelése. Jelen pillanatban is több típusú sisakot viselnek a tûzoltók Országszerte. Ha a darabszám pl. 6500 lenne, akkor nevezhetjük egységesnek, mert mindenkinek jut.

Az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság azzal indokolta a választott - nem nyilvános - eljárást, hogy a sisaknak kompatibilisnek kell lenniük a rájuk kapcsolható légzõkészülékkel, fejlámpával és kommunikációs eszközzel. Márpedig a korábban beszerzett, de amortizálódott azonos típusú sisakokhoz rendelkezésére áll a tûzoltóságnak 338 darab légzésvédõ álarc és 264 darab kommunikációs készlet. Az 1455 darab beszerezni kívánt sisak elegendõ lesz a tervezett 500 új tûzoltónak is, a becsült beszerzési érték 80 millió forint.

Problémáim:

Az Országban cca. 6500 vonulós tûzoltó szolgál. Ha ebbõl levonjuk az FTP. létszámát (cca. 1700 fõ), marad nagyjából 5000 fõ, aki vidéken szolgál. Az 1455 darab védõsisak lefedi ezt a létszámot?

Ha 1455 darabnak (vagy bármennyinek), lejárt a kihordási ideje, akkor ennyi tûzoltó használt munkavédelmileg alkalmatlan sisakot? (Hiszen lejárt, amortizálódott eszköz)

Ha a számadatok helyesek (márpedig az OKF nem tévedhet), akkor hogyan aránylik számszakilag a sisak beszerzés az egyéb felszereléshez?

Gombhoz a kabátot?

A Döntõbizottság elõbb a törvényi elõírást idézte, amely szerint akkor indítható hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás, ha mûszaki-technikai sajátosságok, mûvészeti szempontok, vagy kizárólagos jogok miatt csak egy cég képes teljesíteni (ebben az esetben a gyártó magyarországi képviselõje az MSA Auer Hungária Biztonságtechnikai Kft.). Ezt követõen arra keresett választ, hogy a mûszaki-technikai sajátosságok miatti kizárólagosság a teljes beszerezni szándékozott mennyiségre fennáll-e. Amennyiben nem, úgy jogszerûtlen volt a választott eljárási mód. A válasz az volt, hogy tekintettel a meglévõ kiegészítõ felszerelések jóval kisebb számára, nem állt fenn a teljes mennyiségre a mûszaki-technikai kizárólagosság.

A Döntõbizottság ezért megsemmisítette a az ajánlattételi felhívást, és az azt követõ döntéseket (az ajánlatkérõ amúgy is elhalasztotta a döntésig a szerzõdéskötést), továbbá egymillió forintra bírságolta az ajánlatkérõ Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóságot.

(MTI Eco)

www.vg.hu

Ez a bírság érdekes dolog! Ha kifizetik (márpedig ki kell fizetni), a kérdés az, hogy mibõl? Az OKF sem szokott arra panaszkodni, hogy felveti a pénz. Végül is, költségvetési szerv. A dologi kiadásokból nyilván nem. A bérekbõl is nehéz lenne. A biztosítók által fizetett 1.5%-ból nem szabad. Mi marad akkor? A bérmaradvány? Ha igen, azt majd láthatjuk az év végi esetleges jutalmazásokból, illetve annak elmaradásából. Ha nem ott jelenik meg, akkor valami sántít…

Ördög László
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 02:07
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75