Kezdölap arrow Hírek arrow SZÉF arrow A tapasztalat távozik el a szervezetektõl
A tapasztalat távozik el a szervezetektõl
2007. April 15.
 
Április 12-én rendezték a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztetõ Fórumának (SZÉF) korábban elmaradt plenáris ülését. Az ÖTM-ben megrendezett tárgyaláson a munkavállalói oldal ügyvivõje Kónya Péter FRDÉSZ elnök volt, a tagszervezeteket az elnökök, illetve a fõtitkárok képviselték...
 
A SZÉF plenáris ülése elõtt - Kónya Péter FRDÉSZ elnök vezetésével - oldalegyeztetést is tartott a munkavállalói oldal. A SZÉF ülésének témái szerepeltek az oldalegyeztetés – ÖTM-ben megrendezett értekezletének – napirendjén. A munkavállalói egyeztetésen a Hszt. módosítási javaslatait tárgyalták meg az oldal képviselõi. Az egyebekben a 2006. október 14-én átadott petíció ügyérõl, a fegyveres- és rendvédelmi szerveknél szolgálók egészségügyi ellátásának rendjérõl, így a vizitdíjról, valamint a MÁV-kedvezményekrõl is megbeszélést folytattak.
A SZÉF április 12-i plenáris ülésén Jenei Zoltán szakállamtitkár még napirend elõtt mondta el, hogy az elmúlt hónapban elmaradt ülés tapasztalata miatt már korábban felhívta minden szaktárca figyelmét arra, hogy megfelelõ szinten képviseltessék magukat. Kónya Péter, a munkávallalói oldal ügyvivõje pedig azt hangoztatta, hogy megfelelõ szinten képviselik magukat a szakszervezetek is, s ez várható el a döntéshozóktól. A HM tárcát Wapplerné dr. Balogh Ágnes jogi szakállamtitkár és dr. Till Szabolcs jogi fõosztályvezetõ-helyettes képviselte - a szerk.Az FRDÉSZ elnökének ,,a vizitdíjról milyen álláspontot képvisel a kormányzat" kérdésére a szakállamtitkár azt felelte, hogy a szolgálati kötelmekkel összefüggésben álló vizitdíj fizetés alól kapjanak mentességet a fegyveres és rendvédelmi dolgozók. Ezt követõen azt is hozzátette, hogy noha az egészségügyi minisztérium még nem válaszolt, komoly vita is lehet, de a képviselt álláspont egységes. Jenei szakállamtitkár azt is elmondta, hogy nincsen fizetési kötelezettség az alkalmassági vizsgálatok esetében.

A TB vizsgálja, hogy a páciensek fizetik-e a járulékot, több helyen ez probléma volt; azt mondták, hogy több esetben is kiderült, hogy az állami alkalmazott nem szerepel a nyilvántartásban - hangzott el a munkavállalói oldal részérõl.
A személy számára mindez nem lehet negatív következményû, tisztázni kell az OEP, a munkáltató felelõsségét, de valószínûleg egyszeri nyilvántartási hibáról van szó - volt a maunkaadók felelete. Kónya Péter azonnali intézkedést kért az ügyben.

A bankkártya költségeivel kapcsolatban az hangzott el, hogy az oldal szeretné, ha ingyenes lenne a pénz kivétele. Kezdeményezni kell a PM-nél ezt a témát - volt a munkáltató válasza.Arra a felvetésre, hogy a 25 év szolgálati jogviszony esetén minden évben rögzíteni kellene a nyugdíjat - írásban válaszolnak majd!

A munkavállalói oldal sürgõs intézkedést kért azon tavaly nyugdíjba vonultak tekinettében, akik közül több százan még a mai napig sem kapták meg szolgálati nyugdíjukat.A MÁV-kedvezmények csorbítása irritáló, negatív hangulatot teremtõ az állomány számára! Maradjon a Volán-járatokon is érvényes az évi 12X kedvezmény! Az a kérés, hogy ne változtassanak a rendszeren, azért se, mert az költségmegtakarítással sem jár - mondta el Kónya Péter.

Az õszi petícióra az FRDÉSZ még mindig nem kapott semmilyen választ. Jenei szakállamtitkár most a plenáris ülésen ism egígérte, hogy rövid idõn belül válaszol az IRM!Napirend szerint elsõként az FRDÉSZ elnökségének 2007. március 5-i határotatáról, vagyis a 2007-2008-as kereset-növekedésrõl, bérfejlesztésrõl tárgyaltak. A rendõrségnél tûzolt-munka folyt, a többi ágazatnál viszont, a jelentõs többletmunka ellenére sem történt többletkifizetés. Ezért keressük meg azokat a forrásokat, amellyel indítványozhatjuk a miniszterelnök felé, hogy a költségvetés általános tartalékából megvalósítható legyen a 8%-os kereset-növekedés. Mindez nem irrealitás, hanem nagyon is valós elvárás - hangsúlyozta az FRDÉSZ elnöke.

Ezt követõen az egyes szférák képviselõi mondták el a szaktárcájuknál rendelkezésre álló forrást. A nyilatkozatok nem voltak homogének. A HM részérõl Wapplerné dr. Balogh Ágnes azt emelte ki, hogy folyamatos az egyeztetés a HM és a szakszervezetek között, majd hozzátette: április második felében már konkrét számokkal tud majd szolgálni, addig is folytatódik majd a forráskeresés. A kiáramlás megállítására szóló felhívásra Jenei Zoltán kijelentette: a tapasztalat távozik el a szervezetektõl, s ezt a folyamatot nem szabad hagyni kibontakozni!

Együttmûködésre van szükség, a számok azt mutatják, hogy nincs forrás, a helyzet tarthatatlan. Olyan szintû kiáramlás indult meg, ami tarthatatlanná, lehetetlenné teszi, teheti a fegyveres és rendvédelmi szervek mûködését. Ne várjuk meg a katasztrófákat. Nem mi vagyunk a felelõsek azért, hogy az ország terheit a szférára terheljék. Amíg a versenyszférában lehet kiváló bérmegállapodásokat kötni, addig nálunk reálbércsökkenés következik be, ez elfogadhatatlan – mondta reakciójában az FRDÉSZ elnöke. A jogállási törvények tervezett módosításairól dr. Jobbágy Zsuzsa, az IRM Civilisztikai és Gazdasági Kodifikációs Osztályának vezetõje és dr. Till Szabolcs ezredes, a HM Jogi Fõosztályának helyettes vezetõje adott elõterjesztést. Kónya Péter szerint köszönet illeti a HM tárcát, a Hjt. módosítások terén végzett korrekt munkájáért, ugyanakkor több Hszt. módosítás-tervezet is aggályos. A felmentési idõ tekintetében az FRDÉSZ nem fogadja el az általános 6 hónapot, ez a munkavállalói oldal különvéleményével menjen el az Országgyûléshez - tette hozzá az oldal ügyvivõje. Ennél a napirendnél hangzott el az is, hogy jelenleg is értelmezhetetlen, hogy mit jelent a nemzetbiztonsági kockázat.

A civilesítéssel kapcsolatban valóban több olyan garanciát be kell építeni a javaslatokba, mellyel kompromisszumos megoldás lenne elérhetõ. További szakmai egyeztetésre van szükség, a mostani szövegszerû változat ugyanis nem tartalmazza az elvárt garanciális elemeket. Tovább kell lépni, a következõ SZÉF ülésen már tárgyalhatunk a végleges változatról - összegezte véleményét az FRDÉSZ elnöke.A magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény
123. § (6) bekezdésének módosításáról Jenei Zoltán tartott rövid tájékoztatást. Kónya Péter a köszönet szavai után azt hangsúlyozta, hogy legyen visszamenõleges hatályú a módosítás!

A korrekt hangulatú tárgyalás - a munkavállalói oldal kérésére - várhatóan már a jövõ héten folytatódhat.
 
 
 
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 08:30
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75