Kezdölap arrow Hírek arrow SZÉF arrow A tapasztalat távozik el a szervezetektől
A tapasztalat távozik el a szervezetektől
2007. April 15.
 
Április 12-én rendezték a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumának (SZÉF) korábban elmaradt plenáris ülését. Az ÖTM-ben megrendezett tárgyaláson a munkavállalói oldal ügyvivője Kónya Péter FRDÉSZ elnök volt, a tagszervezeteket az elnökök, illetve a főtitkárok képviselték...
 
A SZÉF plenáris ülése előtt - Kónya Péter FRDÉSZ elnök vezetésével - oldalegyeztetést is tartott a munkavállalói oldal. A SZÉF ülésének témái szerepeltek az oldalegyeztetés – ÖTM-ben megrendezett értekezletének – napirendjén. A munkavállalói egyeztetésen a Hszt. módosítási javaslatait tárgyalták meg az oldal képviselői. Az egyebekben a 2006. október 14-én átadott petíció ügyéről, a fegyveres- és rendvédelmi szerveknél szolgálók egészségügyi ellátásának rendjéről, így a vizitdíjról, valamint a MÁV-kedvezményekről is megbeszélést folytattak.
A SZÉF április 12-i plenáris ülésén Jenei Zoltán szakállamtitkár még napirend előtt mondta el, hogy az elmúlt hónapban elmaradt ülés tapasztalata miatt már korábban felhívta minden szaktárca figyelmét arra, hogy megfelelő szinten képviseltessék magukat. Kónya Péter, a munkávallalói oldal ügyvivője pedig azt hangoztatta, hogy megfelelő szinten képviselik magukat a szakszervezetek is, s ez várható el a döntéshozóktól. A HM tárcát Wapplerné dr. Balogh Ágnes jogi szakállamtitkár és dr. Till Szabolcs jogi főosztályvezető-helyettes képviselte - a szerk.Az FRDÉSZ elnökének ,,a vizitdíjról milyen álláspontot képvisel a kormányzat" kérdésére a szakállamtitkár azt felelte, hogy a szolgálati kötelmekkel összefüggésben álló vizitdíj fizetés alól kapjanak mentességet a fegyveres és rendvédelmi dolgozók. Ezt követően azt is hozzátette, hogy noha az egészségügyi minisztérium még nem válaszolt, komoly vita is lehet, de a képviselt álláspont egységes. Jenei szakállamtitkár azt is elmondta, hogy nincsen fizetési kötelezettség az alkalmassági vizsgálatok esetében.

A TB vizsgálja, hogy a páciensek fizetik-e a járulékot, több helyen ez probléma volt; azt mondták, hogy több esetben is kiderült, hogy az állami alkalmazott nem szerepel a nyilvántartásban - hangzott el a munkavállalói oldal részéről.
A személy számára mindez nem lehet negatív következményű, tisztázni kell az OEP, a munkáltató felelősségét, de valószínűleg egyszeri nyilvántartási hibáról van szó - volt a maunkaadók felelete. Kónya Péter azonnali intézkedést kért az ügyben.

A bankkártya költségeivel kapcsolatban az hangzott el, hogy az oldal szeretné, ha ingyenes lenne a pénz kivétele. Kezdeményezni kell a PM-nél ezt a témát - volt a munkáltató válasza.Arra a felvetésre, hogy a 25 év szolgálati jogviszony esetén minden évben rögzíteni kellene a nyugdíjat - írásban válaszolnak majd!

A munkavállalói oldal sürgős intézkedést kért azon tavaly nyugdíjba vonultak tekinettében, akik közül több százan még a mai napig sem kapták meg szolgálati nyugdíjukat.A MÁV-kedvezmények csorbítása irritáló, negatív hangulatot teremtő az állomány számára! Maradjon a Volán-járatokon is érvényes az évi 12X kedvezmény! Az a kérés, hogy ne változtassanak a rendszeren, azért se, mert az költségmegtakarítással sem jár - mondta el Kónya Péter.

Az őszi petícióra az FRDÉSZ még mindig nem kapott semmilyen választ. Jenei szakállamtitkár most a plenáris ülésen ism egígérte, hogy rövid időn belül válaszol az IRM!Napirend szerint elsőként az FRDÉSZ elnökségének 2007. március 5-i határotatáról, vagyis a 2007-2008-as kereset-növekedésről, bérfejlesztésről tárgyaltak. A rendőrségnél tűzolt-munka folyt, a többi ágazatnál viszont, a jelentős többletmunka ellenére sem történt többletkifizetés. Ezért keressük meg azokat a forrásokat, amellyel indítványozhatjuk a miniszterelnök felé, hogy a költségvetés általános tartalékából megvalósítható legyen a 8%-os kereset-növekedés. Mindez nem irrealitás, hanem nagyon is valós elvárás - hangsúlyozta az FRDÉSZ elnöke.

Ezt követően az egyes szférák képviselői mondták el a szaktárcájuknál rendelkezésre álló forrást. A nyilatkozatok nem voltak homogének. A HM részéről Wapplerné dr. Balogh Ágnes azt emelte ki, hogy folyamatos az egyeztetés a HM és a szakszervezetek között, majd hozzátette: április második felében már konkrét számokkal tud majd szolgálni, addig is folytatódik majd a forráskeresés. A kiáramlás megállítására szóló felhívásra Jenei Zoltán kijelentette: a tapasztalat távozik el a szervezetektől, s ezt a folyamatot nem szabad hagyni kibontakozni!

Együttműködésre van szükség, a számok azt mutatják, hogy nincs forrás, a helyzet tarthatatlan. Olyan szintű kiáramlás indult meg, ami tarthatatlanná, lehetetlenné teszi, teheti a fegyveres és rendvédelmi szervek működését. Ne várjuk meg a katasztrófákat. Nem mi vagyunk a felelősek azért, hogy az ország terheit a szférára terheljék. Amíg a versenyszférában lehet kiváló bérmegállapodásokat kötni, addig nálunk reálbércsökkenés következik be, ez elfogadhatatlan – mondta reakciójában az FRDÉSZ elnöke. A jogállási törvények tervezett módosításairól dr. Jobbágy Zsuzsa, az IRM Civilisztikai és Gazdasági Kodifikációs Osztályának vezetője és dr. Till Szabolcs ezredes, a HM Jogi Főosztályának helyettes vezetője adott előterjesztést. Kónya Péter szerint köszönet illeti a HM tárcát, a Hjt. módosítások terén végzett korrekt munkájáért, ugyanakkor több Hszt. módosítás-tervezet is aggályos. A felmentési idő tekintetében az FRDÉSZ nem fogadja el az általános 6 hónapot, ez a munkavállalói oldal különvéleményével menjen el az Országgyűléshez - tette hozzá az oldal ügyvivője. Ennél a napirendnél hangzott el az is, hogy jelenleg is értelmezhetetlen, hogy mit jelent a nemzetbiztonsági kockázat.

A civilesítéssel kapcsolatban valóban több olyan garanciát be kell építeni a javaslatokba, mellyel kompromisszumos megoldás lenne elérhető. További szakmai egyeztetésre van szükség, a mostani szövegszerű változat ugyanis nem tartalmazza az elvárt garanciális elemeket. Tovább kell lépni, a következő SZÉF ülésen már tárgyalhatunk a végleges változatról - összegezte véleményét az FRDÉSZ elnöke.A magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény
123. § (6) bekezdésének módosításáról Jenei Zoltán tartott rövid tájékoztatást. Kónya Péter a köszönet szavai után azt hangsúlyozta, hogy legyen visszamenőleges hatályú a módosítás!

A korrekt hangulatú tárgyalás - a munkavállalói oldal kérésére - várhatóan már a jövő héten folytatódhat.
 
 
 
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 10:46
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1134
Linkek: 75