Kezdölap arrow Hírek arrow FTSZ Hírek arrow Hõsöm, a TV-maci
Hõsöm, a TV-maci
2007. March 16.
A gyermekkorból már rég kinõttem, a tévémaci csak öreg, kedves emlék. A valóságból kiábrándultan kapcsolgatok a csatornák között. Távirányító, kapcsolás, elemcsere, kiábrándultság… De várjunk csak! Egy kedves, kissé megõszült szõrzetû rokonszenves, kedves alak az egyik, „H” jelû adón éppen rólam beszél! Bár jelmeze kék színû, nosztalgia fog el… Gyermekkorom visszatér, hallgatom a mesét.

Azt mondja, hogy a tûzoltó (pl. én), a dupláját dolgozom, mint régebben. Sok a káreset. S egy törvény hivatott szolgálni érdekemet. E törvény arról szól, hogy a heti munkaidõmet fokozatosan 48 órára csökkentik, mert ez a jó nekem és még az Európai Unió is így akarja. Az Ország és a szolgálat érdekében újabb 500 tûzoltót vesznek fel. 2010-re minden rendben lesz.
Image
De hiszen ez a kedves ember az egyik legnagyobb fõnököm! A Törvények, szabályzatok legfõbb tudója, alkalmazója, az OKF fõnöke! Az én érdekemben nyilatkozik. Hallgatom, hogy szegényes ismereteimet bõvítsem. Olvad szívem körül a jég, törõdnek velem! Mint gyermek, Karácsony ünnepén, tágra nyílt szemmel nézem az ajándékokat. A friss bejgli, a fenyõ illata összekeveredik, puha hó hull. Játékaim a kezemben… Boldog vagyok!

De a Karácsony véget ér, jön a fürdés, s mert nincs melegvíz, jön a hideg zuhany. Ébredezem lassan, a nosztalgia múlóban… A gyermekkorból kiszakadok, játékaim sehol, az illatok elszálltak…

Azt mondja, hogy meg kell vizsgálni, hogy a szolgálatból mennyi idõt töltök valójában munkával. Kegyetlen ébredés! Mint minden nap, ébredésnél, most is morcos vagyok! Haragszom az órára, aki felébresztett. Vagy még alszom? De hát ez rémálom! No de hát ki is álmodik?!

Én nem, mert elõttem egy idézet, ezt olvasom: „Az egészségügyben az ügyeletet teljes egészében munkaidõnek kell tekinteni, és aszerint kell díjazni - mondta ki a Legfelsõbb Bíróság. Pontosabban, fenntartotta az errõl szóló Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság korábbi döntését. A felperes a Hetényi Géza Kórház 14 orvosa volt. Képviselõjük az Európai Unió irányelvére hivatkozott, 2004. május elsejétõl kérte visszamenõleg a kifizetést. A Legfelsõbb Bíróság döntésének indoklásában az áll: a felperes közvetlenül hivatkozhatott a közösségi irányelvre, mert az pontos rendelkezést tartalmaz a munkaidõ meghatározásáról, alkalmazásának gyakorlata pedig kialakul.”

Az orvosok sem operálnak állandóan, ha így alakulna, az régen rossz lenne, mert egészséges embert nem találnánk az Országban. Így van ez a tûzoltókkal is, mert ha állandóan tüzet oltanánk, lángokban állna az Ország. No de velem meg lehet egyezni: ha nem munkaidõ az, mikor nem oltok tüzet (a többirõl nem is szólva), akkor szívesen hazamegyek és majd szóljanak, ha tûz van. Ha nem munkaidõ az, hogy nem teszem amit akarok, nem a családommal vagyok, akkor mi? Bér nélküli idõtöltés? Márpedig az idõmet jobban is el tudom tölteni, mint õk akarják. A társadalmi munka kora úgy 1990 körül végleg lejárt. Persze azt is meg lehet, s talán meg is kell vizsgálni, hogy az irodákban (pl. OKF), mekkora erõfeszítéssel dolgozzák ki a teljes munkaidõt. Azt a heti negyven órát, kávézással, miegyébbel, mert oda már megérkezett Európa. Ha azt nézem, hogy a Szolgálati Szabályzatot tíz év alatt hozták össze és mintegy lemásolták az FTP Szolgálati Rendjét…

Különben ez az egész ügy értelmetlen. Az illetményemet azért kapom, mert több, mint 24 órán keresztül KÉSZENLÉTBEN vagyok. A tûzoltásért és egyéb kárelhárításért fizetik a veszélyességi pótlékot. A gyakorlatokon, oktatásokon való részvétel nem munka? Hobbi? Ha a Tábornok úrnak lenne tapasztalata a tûzoltók életérõl, tudná, hogy a napirend nem kevés feladatot ad. Olyannyira, hogy ha valamely foglalkozás káreset miatt elmarad, azt a legrövidebb idõn belül pótolni kell. Bizony, a tûzoltók szigorú napirend szerint élnek, de errõl persze csak annak lehet némi fogalma, aki legalább egyszer kipróbálta a tûzoltást.

Újabb 500 tûzoltó? No ez dicséretes. Ezt a „létszámnövelés” nevû sajtot a „szakszervezet” nevû róka több éve próbálja kiénekelni a „holló” szájából. Különben, ha ez a létszám terv a munkaidõ csökkentést célozza, kissé elkésett: az a rossz hír, hogy Munka Törvénykönyve már 2001-ben beállt a 40 órás munkahétre. Nem hiszem el, hogy ezt csak most vették észre. Ez a maci kissé figyelmetlen!

De hogy nem nemzetközi jogtudós, az is bizonyos. Ugyanis az Unió nem 48 órás munkahetet határoz meg, hanem hétnapos idõtartamokban az átlagos munkaidõ, a túlórát is beleértve, ne haladja meg a 48 órát. A hatályos jogszabály szerint a szolgálatteljesítési idõ heti 40 óra.  A 40 óra felett teljesített órák túlórának minõsülnek, tehát ki kell fizetni! Tudásról azért sem beszélhetünk, mert ez az elõírás KÖTELEZÕ! Vagyis kedvencünk nem csak figyelmetlen, erõsen tájékozatlan is.

A kék színû jelmezrõl: sajnos, nem ismeri a Ruházati Szabályzatot sem, mert az OKF-en szolgálatot teljesítõ tûzoltó (?) rendfokozatú személyek részére a 65 M típusú ruha a kötelezõ, már persze, ha betartják a szabályokat. S ez még a szóvivõre is igaz. A vegyesruházat nem azt jelenti, hogy bármit hordhat, hanem csak azt, ami engedélyezve van. Szegény maci most már meztelen.

Történt egyszer a Nagyvázsonyi nagy kerek erdõben, hogy az OKF kiharcolta magának a tûzoltásvezetõi jogot. Ámde a kerek erdõ felsõbb szervei megalkották az 1/2006-os intézkedést (a maciék segítségével). Ez a „Szolgálat Szabályzat” néven vált ismertté. Tehát ismerni kellene. Van benne olyan rész, ahol a légzõkészülék viselésére kötelezetteknek megtiltják a szakáll viselését. Nomármost, ha az OKF tûzoltásvezetõi joggal bír, akkor bizony légzõt is kell viselni, már persze, ha komolyan gondolják ezt a jogot. Vagy csak a partvonal mellett szurkolnak? Ha a csúcsszerv tûzoltásvezetõ, akkor a csúcsvezetõ is az. Tehát légzõt kell viselnie. De ezt az arcszõrzet miatt nem teheti azonnal. Ebbõl az következik, hogy vagy nem ismeri az általuk kidolgozott, OKF-re nézve is kötelezõ szabályt, vagy egyszerûen folyamatosan megszegi azt, ami azért érdekes, mert a saját Minisztere írta alá. Vagy a borotva a sisak mellett van. Habbal. Kedvenc macink most már csupasz, szõrtelen.

Most már ébren vagyok! Drága macim figyelmetlen, tájékozatlan, meztelen és csupasz! Most tudtam meg az igazságot: nincs télapó és a TV maci is mítosz! A hét törpe hajléktalan munkanélküli, Andersen meghalt… Igaz, Mátyás is. De Münchausen él!

Ördög László
www.ftsz.hu
 
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 19:24
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75