Kezdölap arrow Hősi halottak arrow 2006 Műszaki E. Hírfigyelő arrow Hatmilliós adomány
Hatmilliós adomány
2007. March 01.

www.hirado.hu


Hatmilliós adományt koncertezett össze Simonyi a tűzoltók családtagjainak

A washingtoni nagykövet a tragikus kimenetelű műegyetemi tűzben elhunyt lánglovagok hozzátartozóinak adta át családonként a 10 ezer dollárt

Image
 (Fotó: Horváth Gábor
Fővárosi Tűzoltóparancsnokság)
 
Harmincezer dollárt, azaz csaknem hatmillió forintot gyűjtött össze decemberi jótékonysági koncertjével a washingtoni magyar nagykövet a budapesti műegyetemi tűzben elhunyt tűzoltók családjának; az összeget Simonyi András csütörtökön adta át a hozzátartozóknak a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokságon.
 
A washingtoni magyar nagykövetségen tavaly december elsején tartották a jótékonysági rock-koncertet, ahol Simonyi András zenekara, a Coalition of the Willing együttes játszott amerikai diplomatákkal, biztonságpolitikusokkal, ismert zenészekkel együtt. A nagykövetség és a zenészek a koncert, valamint az az előtt tartott jótékonysági árverés bevételét a Budapesti Műszaki és Gazdaság-tudományi Egyetem pincéjében működő lőtéren augusztus 8-án keletkezett tűzben, szolgálatuk teljesítése közben elhunyt tűzoltók családjainak ajánlották fel.

Vujity Tvrtko televíziós riporter, a rendezvény szervezője a csütörtöki eseményen az MTI-nek elmondta: a hozzátartozók családonként 10 ezer dollár adományt kaptak, és az összeget már átutalták számlájukra. Hozzátette: 2006 a hősök tiszteletének éve volt, és a decemberi zárórendezvényen a magyar tűzoltók hősies tetteikről emlékeztek meg, amely egyébként bejárta az egész amerikai sajtót.

Simonyi András nagykövet, a zenekar szólógitárosa azt mondta: az élet nem szólhat pénzről, rangról és hatalomról, hanem arról, hogy maradandót alkossunk. Hozzátette: a jótékonykodás üzenet a mának, a társadalomnak, hogy van szolidaritás, munka és összefogás, és így fel lehet hívni a figyelmet, hogy az egyébként mellettünk sétálgató hétköznapi emberek tűzoltóként a mindennapok hősei, akik egyenruhájukban életeket, vagyontárgyakat mentenek naponta.

Bende Péter vezérőrnagy, fővárosi tűzoltóparancsnok úgy fogalmazott: a tűzoltóság egy nagy család, és a tragédiát követően a hősök nevét ezentúl márványban, emlékét szívükben őrzik a tűzoltók. Az adományt tanúsító oklevelet tűzoltó-parancsnokság szertárában egy olyan tűzoltóautó előtt adták át a hozzátartozóknak, amelyre Magyarország legsúlyosabb tűzoltó tragédiájában elhunyt Reppman Károly hadnagy, Pintér Gábor főhadnagy és Horváth Ákos hadnagy fekete keretbe foglalt fotóit tették.

A fővárosi tűzoltóparancsnok Gróf Széchenyi Ödön emlékplakettet adott át a washingtoni magyar nagykövetnek és Vujity Tvrtkónak az önzetlen cselekedetükért. A Coalition of the Willing kizárólag jótékonysági koncerteket ad. A december 1-jei eseményen tucatnyi nagykövet, diplomata mellett megjelent Paul Wolfowitz, a Világbank elnöke, aki kifejezte tiszteletét a tűzoltó szakma előtt és tolmácsolta köszönetét Magyarország barátságáért. A jótékonysági koncerten - amelyet az amerikai és magyar tűzoltó szakma előtti tisztelgésnek szántak -, részt vettek a Los Angeles-i, a washingtoni, a New York-i és a kiskunfélegyházi tűzoltók képviselői is.

hirado.hu/MTI
 
 
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.5-10.3.22-MariaDB-0+deb10u1-log
Idő: 09:40
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1136
Linkek: 75