Kezdölap arrow TÚLÓRAPÉNZ arrow Több ezer tûzoltó jelezte, pert kíván indítani
Több ezer tûzoltó jelezte, pert kíván indítani
2007. February 14.

www.radio.hu

Számítások szerint legkevesebb ötmilliárd forint jár a tûzoltóknak, vagyis fejenként egy-másfélmillió forintot követelnek.
hirdetés
A 6.750 érintett hivatásos tûzoltó közül eddig 3.400-an jelezték, hogy pert kívánnak indítanak a ki nem fizetett túlóra miatt. A per alapja egy uniós irányelv és a hazai joganyag közötti ellentmondás. Míg Brüsszel a 40 órás munkahét felett írja elõ a plusz munka kifizetését vagy szabadnapban történõ megváltását, addig Magyarországon idén még heti 50 órás a tûzoltók munkaideje. 3400 tûzoltó visszamenõleg fejenként körülbelül másfél millió forintot perel - tudtuk meg Kajsza Zoltántól, a Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezetének elnökétõl.
 

Image

A tûzoltók eddig 67 városban tettek szolgálati panaszt. Bírósági szakaszba került már a csornai, a mosonmagyaróvári és a paksi tûzoltók ügye. A szakszervezeti vezetõ attól tart, hogy a perek évekig elhúzódhatnak, és az általuk követelt összeg az újabb csatlakozókkal akár a többszörösére is növekedhet. A tûzoltók készek akár az Európai Bírósághoz is fordulni. Úgy vélik, hogy a parlament, a belügyi és az igazságügyi tárca is felelõs a kialakult helyzetért. Dobson Tibor, a Belügyminisztérium katasztrófavédelmi szóvivõje úgy véli: a hazai jogszabályok 2006-tól egyelõre csak a munkaidõ csökkentését írják elõ.

- A jelenleg hatályos magyar jogszabályok a tûzoltók munkaidejét 2008. január 1-tõl 48 órában állapítják meg, ami azt jelenti, hogy addig évenként két órával kell csökkenteni a kollegák munkaidejét. Aki többet dolgozik ennél, annak vagy szabadidõben vagy pedig túlmunka díjazásban kell kifizetni a teljesített munkát – mondta Dobson Tibor.

Azt pedig - fogalmazott Dobson - a bíróságok fogják majd eldönteni, hogy az uniós irányelv felülírja-e az itthoni jogalkotási gyakorlatot.


Sipos Ildikó

www.radio.hu

Eredeti cikk:
 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 16:34
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75