Kezdölap arrow Hírek arrow FTSZ Hírek arrow dr. Lamperth Mónika válaszlevele
dr. Lamperth Mónika válaszlevele
2007. February 14.

 Elõzmények: Levél a Miniszternek



Önkormányzati és Területfejlesztési Miniszter

Szám: 1-a-72/2007.

Nagy Gábor Úr
Elnök
Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete

Budapest


Tisztelt Elnök Úr!

 

A Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem alagsorában bekövetkezett tragikus eseményekkel kapcsolatos levelére az alábbiakban válaszolok.

Messzemenõen elismerem azt az áldozatvállalást, mivel a tûzoltók nap, mint nap kockáztatják életüket, testi épségüket mások életének, biztonságának oltalmazása érdekében. Tudom azt is, hogy szolgálatuk alapja a felkészültség mellett a bizalom: a hit az eszközök, felszerelések, a társak megbízhatóságában. Elfogadom, hogy egy-egy közösség, szolgálati csoport, vagy parancsnokság csak akkor végezhet magas szintû és a körülményekhez, feladatokhoz képest biztonságos munkát, ha folyamatosan elemzik, értékelik a bekövetkezett eseményeket, levonják tanulságokat, okulnak a tapasztalatokból.

Három bajtársuk tragikus halála azonban nem lehet egy szûk közösség belsõ, bajtársi ügye. Nekem, csakúgy mint Önöknek, azzal a tudattal kell belenéznem a tûzoltók, vagy halott bajtársaik hozzátartozóinak a szemébe, hogy valamennyi rendelkezésemre álló eszközt felhasználtam a tények felderítésére, a hasonló esetek megakadályozására. Nemcsak a jogszabályok, a tûzoltókért viselt felelõsségem, de saját lelkiismeretem is megkövetelte a bekövetkezett események tárgyszerû értékelését, az esetleges felelõsségek feltárását. Ezt a célt szolgálta az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság Önökkel közösen lefolytatott vizsgálata is. A részletek és a körülmények ismeretében állíthatom, hogy a közös vizsgálóbizottság mindvégig a jogszabályok adta keretek között maradva, részletes és alapos munkát végzett, tárgyszerû megállapításokat tett. Hasonló felelõsségérzetet vártam, várhattam el munkáltatójuktól, a Fõvárosi Közgyûléstõl is.

Mára a Fõvárosi Közgyûlés Városrendészeti Bizottsága is lezárta a vizsgálatot, döntésüket tudomásul veszem.

Egyetértek Önnel, nem szerencsés, ha a folyamatban lévõ vizsgálatok tárgyszerûségét érzelmi alapokon nyugvó vélemények, nyílt levelek, üzengetések, vitafórumok kívánják befolyásolni a nyomatatott, vagy az elektronikus médián keresztül. A  „Tûzvonalban 105” kiadvány ugyanakkor üzleti alapon mûködõ, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumtól független vállalkozás,  egy kiadvány egy tûzvédelmi tárgyú és tematikájú sajtótermékek sokaságában. Törvényes keretek között mûködik, így a szerkesztõi szabadság korlátozására sem jogom sem lehetõségem nincs, és szándékom sem lehet. Javaslom, éljenek azzal a lehetõsséggel, hogy eljuttatják véleményüket a lap szerkesztõihez, a számomra írt levelükben oly tisztán megfogalmazott gondolataik bizonyosan nem maradnak hatás nélkül. Amennyiben a lap úgy gondolja, hogy ebben a kérdésben a Minisztert is érdemes megkérdezni, úgy természetesen állok rendelkezésükre.

Budapest. 2007. február 7.

Üdvözlettel:
dr. Lamperth Mónika
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 09:26
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75