Kezdölap arrow FTSZ arrow Portré arrow dr. Lamperth Mónika válaszlevele
dr. Lamperth Mónika válaszlevele
2007. February 14.

 Előzmények: Levél a MiniszternekÖnkormányzati és Területfejlesztési Miniszter

Szám: 1-a-72/2007.

Nagy Gábor Úr
Elnök
Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete

Budapest


Tisztelt Elnök Úr!

 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem alagsorában bekövetkezett tragikus eseményekkel kapcsolatos levelére az alábbiakban válaszolok.

Messzemenően elismerem azt az áldozatvállalást, mivel a tűzoltók nap, mint nap kockáztatják életüket, testi épségüket mások életének, biztonságának oltalmazása érdekében. Tudom azt is, hogy szolgálatuk alapja a felkészültség mellett a bizalom: a hit az eszközök, felszerelések, a társak megbízhatóságában. Elfogadom, hogy egy-egy közösség, szolgálati csoport, vagy parancsnokság csak akkor végezhet magas szintű és a körülményekhez, feladatokhoz képest biztonságos munkát, ha folyamatosan elemzik, értékelik a bekövetkezett eseményeket, levonják tanulságokat, okulnak a tapasztalatokból.

Három bajtársuk tragikus halála azonban nem lehet egy szűk közösség belső, bajtársi ügye. Nekem, csakúgy mint Önöknek, azzal a tudattal kell belenéznem a tűzoltók, vagy halott bajtársaik hozzátartozóinak a szemébe, hogy valamennyi rendelkezésemre álló eszközt felhasználtam a tények felderítésére, a hasonló esetek megakadályozására. Nemcsak a jogszabályok, a tűzoltókért viselt felelősségem, de saját lelkiismeretem is megkövetelte a bekövetkezett események tárgyszerű értékelését, az esetleges felelősségek feltárását. Ezt a célt szolgálta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Önökkel közösen lefolytatott vizsgálata is. A részletek és a körülmények ismeretében állíthatom, hogy a közös vizsgálóbizottság mindvégig a jogszabályok adta keretek között maradva, részletes és alapos munkát végzett, tárgyszerű megállapításokat tett. Hasonló felelősségérzetet vártam, várhattam el munkáltatójuktól, a Fővárosi Közgyűléstől is.

Mára a Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti Bizottsága is lezárta a vizsgálatot, döntésüket tudomásul veszem.

Egyetértek Önnel, nem szerencsés, ha a folyamatban lévő vizsgálatok tárgyszerűségét érzelmi alapokon nyugvó vélemények, nyílt levelek, üzengetések, vitafórumok kívánják befolyásolni a nyomatatott, vagy az elektronikus médián keresztül. A  „Tűzvonalban 105” kiadvány ugyanakkor üzleti alapon működő, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumtól független vállalkozás,  egy kiadvány egy tűzvédelmi tárgyú és tematikájú sajtótermékek sokaságában. Törvényes keretek között működik, így a szerkesztői szabadság korlátozására sem jogom sem lehetőségem nincs, és szándékom sem lehet. Javaslom, éljenek azzal a lehetősséggel, hogy eljuttatják véleményüket a lap szerkesztőihez, a számomra írt levelükben oly tisztán megfogalmazott gondolataik bizonyosan nem maradnak hatás nélkül. Amennyiben a lap úgy gondolja, hogy ebben a kérdésben a Minisztert is érdemes megkérdezni, úgy természetesen állok rendelkezésükre.

Budapest. 2007. február 7.

Üdvözlettel:
dr. Lamperth Mónika
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 12:38
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75