Kezdölap arrow TÚLÓRAPÉNZ arrow Hetente tíz órányi túlórapénztõl esnek el
Hetente tíz órányi túlórapénztõl esnek el
2007. February 05.

www.hirtv.hu

 Az orvosok után a tûzoltók is a bírósághoz fordulnak elmaradt túlórapénzükért. Elõször a Gyõr-Moson-Sopron megyei lánglovagok adták be keresetüket. Az uniós jogszabályok heti 40 óra munkaidõt írnak elõ, a magyarok viszont ennél jóval többet, átlag heti 56 órát dolgoznak.

Image

 A tûzoltók kérését minden parancsnok elutasította, ezért a tûzoltók beváltották ígéretüket és a bírósághoz fordultak. Elsõként a csornaiak, majd a megye többi állománya is keresetet nyújtott be a megyei munkaügyi bíróságra. A parancsnokok közül van, aki a költségvetési fedezet hiányára, más a hatályos szolgálati törvény rendelkezéseire hivatkozva hárította el a túlórapénzek kifizetését.

"Sem az önkormányzatok, sem az önkormányzati tûzoltóságok nem rendelkeznek olyan központi költségvetési fedezettel, hogy ezt finanszírozni tudnák. Ahhoz a központi költségvetésnek, tehát a kormánynak az akarata szükségeltetik." - mondta el Hullámos László gyõri tûzoltóparancsnok.

Ha a bíróság helyt ad a követeléseknek, csak a gyõri állománynak 2004-ig visszamenõleg 250-270 millió forint közötti összeget kellene kifizetni. Azzal a gyõri parancsnok is tisztában van, hogy a megye tûzoltói csak azt kérik, hogyha többet dolgoznak, többet is keressenek. Jelenleg a szolgálati idõ heti 50 óra, az e fölötti részt vagy kifizetik, vagy szabadnapban adják ki nekik. Az uniós szabályok értelmében így is hetente tíz órányi túlórapénztõl esnek el. A tûzoltók nem számítanak gyors eljárásra: szerintük a perek akár évekig is eltarthatnak.

 

www.hirtv.hu

Eredeti cikk:

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 07:41
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75