Kezdölap arrow Jogszabály arrow Szakközépiskolai évek
Szakközépiskolai évek
2006. November 15.

Szakközépiskolai évek elismerése: a bírósági ítélet!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

   http://www.brdsz.hu/

…. jogtanácsos által képviselt B.A.Z. Megyei Rendõrfõkapitányság 3526 Miskolc, Zsolnai kapu .. szám alatti székhelyû alperes ellen szolgálati idõ elismerése iránt a Miskolci Munkaügyi Bíróság elõtt folyamatba tett perében Miskolcon, 2006. május 2 napján …..121/2006/.. sorszám alatt meghozott ítélet ellen a felperesek részérõl 4. sorszám alatt benyújtott fellebbezés folytán meghozta az alábbi
 

í t é l e t e t.

 

A megyei bíróság a munkaügyi bíróság ítéletét megváltoztatja, és megállapítja, hogy

 

I.r. felperes szakközépiskolai tanulói viszonya 1982. szeptember 1-tõl 1985. június 12-ig,

 

míg II.r. felperes szakközépiskolai tanulói viszonya 1979. szeptember 1-tõl 1982. június 12-ig szolgálati idõnek minõsül.

 

Az ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

I n d o k o l á s

 

A munkaügyi bíróság a felperesek keresetét – melyben felperesek a szakközépiskolai tanulmányukra esõ 4 év szolgálati idõként történõ elismerését kérték -, elutasította.

Indoklásában megállapította, hogy mindkét felperes szakközépiskolai érettségit tett, I.r. felperest a bizonyítvány gépi forgácsoló szakmában szakmunkás munkakör betöltésére és felsõoktatási intézményekbe való jelentkezésre, míg II. r. felperest gépjármû-technikai szerelõ, autószerelõ munkakör betöltésére és felsõfokú oktatási intézménybe való jelentkezésre jogosította.

 

Levont jogkövetkeztetése szerint a szakközépiskolai tanulmányokkal érintett évek szolgálati idõnek azért nem minõsül, mert az 1019/1975. (VI.24.) MT számú határozat szerint a szakmunkásképzésben részt vevõ szakközépiskolai tanulók társadalombiztosítási jogállása egyezik meg a szakmunkás tanulókéval (határozat ……)

Álláspontja szerint így szakmunkásképzõ intézet és szakközépiskola hallgatói közül csak a szakmunkásképzésben részt vevõ hallgatók társadalombiztosítási jogállása egyezik meg a társadalombiztosítási jogszabályban meghatározott szakmunkás-tanulókéval.

Így az 1975. évi II. törvén 10. § (1) bekezdése, a 17/1975. (VI.14.) MT számú rendelet 100 § (1) bekezdésére figyelemmel az I.r. felperes 1981. szeptember 1-tõl 1985. tanév végéig, II.r. felperes 1978. szeptember 1-tõl 1982. tanév végéig szakközépiskolai képzésben eltöltött ideje nem szolgálati idõ.

 

Az ítélet ellen a felperesek nyújtottak be fellebbezést, másodfokon pontosított fellebbezési kérelmük szerint kérték annak megváltoztatását, a szakközépiskola 5. osztályától kezdve tanulói jogviszonyban töltött idõ szolgálati idõnek történõ minõsítését. Az 1019/1976. (VI.24.) számú minisztertanácsi határozat meghozatalára vonatkozó elõterjesztésbõl idézve támasztották alá azon álláspontjukat, hogy a szakközépiskolába járó szakmunkás tanulók a jogok és kötelezettségek tekintetében azonosak a szakmunkás tanulókkal, a határozatnak nem volt célja hátrányos megkülönböztetés alkalmazása a szakközépiskolai tanulókkal szemben. Csatolták az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közoktatási Szakállamtitkárának 2005. augusztus 23-án kelt tájékoztató levelét álláspontjuk alátámasztására.

 

Az alperes a keresetek elutasítását kérte.

 

A felperesek fellebbezése megalapozott.

 

A megyei bíróság mellõzi az ítélet tényállásából azon megállapítást, miszerint a szakközépiskolai tanulmányok ideje nem minõsül szolgálati idõnek. A tényállást kiegészíti az elsõ fokú ítélet 3. oldal elsõ és második bekezdésében rögzített, a felperesek képzettségére vonatkozó ténymegállapításokkal.

 

Az így pontosított tényállást figyelembe véve a megyei bíróság nem osztotta az elsõ fokú bíróság által levont jogkövetkeztetést, mert a felperesek szakközépiskolai tanulmányainak végzése idején hatályban volt jogszabályi rendelkezésekbõl módosított kereseti kérelmük megalapozottságára vonható következtetés az alábbiak szerint.

 

A 17/1975. (VI.14.) MT. Számú rendelet 100. § (1) bekezdése, az 1975. évi II. törvény 10. § (1) bekezdése szerint szolgálati idõnek számítana a felperesek jogviszonya, ha szakmunkástanulók lettek volna.

 

A perben, abban kellett állást foglalni, hogy miután a felperesek a szakmunkás munkakör betöltésére képesítõ bizonyítványukat szakközépiskolai képzés keretében szerezték meg, így érettségi vizsgát is tettek, társadalombiztosítási jogállásukat illetõen egy tekintetbe esnek-e a szakmunkástanulókkal.

 

Az 1975. évi II. törvény 10. § (2) bekezdése szerint a Minisztertanács a biztosítottak körét kiterjeszthette.

Ilyen kiterjesztõ rendelkezést tartalmaz a 1019/1976. (VI.24.) számú Minisztertanácsi határozat …. alpontja.

Eszerint – az elsõ fokú ítéletben idézettel szemben – a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolák tanulóinak társadalombiztosítási jogállása megegyezik a szakmunkás tanulókéval.

 

Tehát nem a hallgatónak kell szakmunkásképzésben részt venni ahhoz, hogy társadalombiztosítási jogállása megegyezzen a szakmunkás tanulókéval, miként arra az elsõ fokú ítélet utal, hanem a szakközépiskolának kell szakmunkásképzést folytatnia, az egyenlõ jogállás megállapíthatóságához.

 

A felperesek tanulmányaival érintett mindkét intézmény szakmunkásképzést folytató szakközépiskola volt, így a fenti MT. Határozat szerint az ott tanulmányokat folytató tanulók társadalombiztosítási jogállása megegyezett a szakmunkás tanulókéval.

 

Igaz, hogy az 1974. évi 24. tvr. szerint az MT. Határozat jogszabálynak nem tekinthetõ, de a 2. § (4) bekezdése folytán, miután a Magyar Közlöny 1976. évi 51. számában a határozat kihirdetésre került, az abban foglalt rendelkezések mindenkire kötelezõek. Ezért a megyei bíróság a felperesek módosított kereseti kérelmét megalapozottnak találta, és a Pp.253. § (2) bekezdése alapján az elsõ fokú bíróság döntését megváltoztatta.

 

M i s k o l c, 2006. október hó 12. napján.

 

Dr. Sarkadi Sándor sk. a tanács elnöke, Tóthné dr. Révész Anna sk. mb. bíró, elõadó, Klapperné dr. Lankás Éva sk. mb. tanácselnök.

 http://www.brdsz.hu/
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 19:31
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75