Kezdölap arrow KÉT arrow ÁÉT ÜGYRENDJE
ÁÉT ÜGYRENDJE
2006. October 04.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium

ÁGAZATI ÉRDEKEGYEZTETÕ TANÁCS

Ü  G  Y  R  E  N  D  J  E

2006. 

 

 I.

HATÁLY


1. Az Együttmûködési Megállapodás és az Ügyrend szabályait kell alkalmazni az összes olyan tárgykörben és ügyben, amelyben valamely foglalkoztatási jogviszonyt szabályozó jogszabály, illetve a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény (a továbbiakban: jogalkotási törvény) az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (a továbbiakban: ÖTM) mint jogalkotó vagy mint munkáltató számára a foglalkoztatottak valamely csoportja érdekképviseleti szervével egyeztetési kötelezettséget ír elõ vagy ilyen lehetõséget teremt.

II.
AZ ÉRDEKEGYEZTETÉS RÉSZTVEVÕI


2. Az Ágazati Érdekegyeztetõ Tanács (a továbbiakban: ÁÉT) fórumát a munkavállalói és a munkáltatói oldal tárgyalócsoportja alkotja, melyek önállóak, egymástól függetlenek és nyitottak.

3. A tárgyalócsoportok a két oldal képviselõibõl és tanácskozási joggal rendelkezõ szakértõikbõl állnak.

4. A tárgyalócsoportok tagjai felelõsek a szakértõk kijelöléséért és a szakértõk ülésen való részvételéért, illetve az ott elhangzó szakvéleményért.

A munkavállalói oldal

5. A munkavállalói tárgyalócsoport tagjai az Együttmûködési Megállapodásban részes szakszervezeti és érdekképviseleti szervek egy-egy képviselõje, és tagonként maximum 2-2 fõ szakértõ.

A munkáltatói oldal

6. A munkáltatói oldal vezetõje az ÖTM államtitkára, illetve az általa megbízott – szakállamtitkárnál nem alacsonyabb beosztású − személy. A munkáltatói oldal képviseletét ellátó tárgyalócsoportot tagjait az államtitkár jelölni ki, a fórum napirendjétõl függõen. A munkáltatói oldal képviseletét legalább osztályvezetõi megbízással rendelkezõ személy látja el. A munkáltatói oldal nevében nyilatkozatot az oldal vezetõje, vagy általa az ülésen felhatalmazott képviselõje tehet.

7. A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hszt.) 35. §-ának (1) bekezdése szerint az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság vezetõje az ágazati egyeztetés munkáltatói oldala állandó tagja. Abban az esetben, ha e kötelezettségét személyesen nem tudja teljesíteni, helyettesítésre a fõigazgató-helyettes jogosult.

8. A munkáltatói oldal tagjai közé rendszeresen meg kell hívni a pénzügyekért és a munkaügyi feladatokért felelõs tárcák képviselõit.


III.
AZ ÁÉT MÛKÖDÉSI RENDJE


9. A levezetõ elnöki feladatokat a munkáltatói és a munkavállalói oldal felváltva látja el. Az ülés levezetõ elnöke nem jogosult az egyeztetés során az õt delegáló szervezete képviseletében nyilatkozni.

10. Az ÁÉT üléseit szükség szerint, de legalább kéthavonta tartja. Az ÁÉT összehívását bármelyik tárgyalócsoport vagy annak tagja kezdeményezheti, az ülés napirendjére bármelyik tárgyalócsoport vagy annak tagja javaslatot tehet. Ezen kezdeményezéseket az ÁÉT titkárához kell elõterjeszteni.

11. Az ÁÉT titkára köteles a tárgyalócsoportok tagjait az ülések idõpontjáról, helyérõl és tervezett naprendjérõl – az írásbeli elõterjesztések megküldésével – értesíteni.

12. Az ülés napirendjérõl a levezetõ elnök elõterjesztése vagy javaslata alapján a tárgyalócsoportok döntenek. Írásbeli napirend esetén − legalább az ülés elõtt 8 nappal, sürgõs esetben 3 munkanappal − a tárgyalócsoportok tagjainak az írásbeli elõterjesztéseket el kell juttatni. E szabály megsértése esetén a Felek a napirendi pont tárgyalásának elhalasztását kezdeményezhetik. Minden ülésen a következõ ülés elnökét ki kell jelölni.

13. A tárgyalócsoportok képviselõi véleményüket az ülésen szóban ismertetik, vagy írásban is (az ülés elõtt történõ megküldéssel vagy az ülésen való átadással) benyújthatják. A tárgyalócsoportok szakértõi véleményüket az ülésen szóban is elõadhatják.

14. Meghatározott kérdések megvitatására és az álláspontok közelítése céljából az ÁÉT szakértõi ülés összehívásáról dönthet, amelyre a tárgyalócsoportok szakértõit hívják meg. A szakértõi ülés feladata a tárgyalócsoportok közös szakértõi álláspontjának kialakítása és a kérdéskör ÁÉT ülés elé terjesztésének elõkészítése.


IV.
EGYEZTETÉSI TÁRGYKÖRÖK

15. Egyeztetést kell végrehajtani az alábbi tárgykörökben:

a)     az ágazati munkaügyi kapcsolatokról,
b) az ÖTM-nél, illetve az általa irányított szerveknél foglalkoztatott köztisztviselõk, hivatásos állományúak, közalkalmazottak és munkavállalók jogviszonyával kapcsolatban,

c) a foglalkoztatási és munkavédelmi törvények, illetve módosításaik, illetve azok ágazati végrehajtása jogszabályi tervezetei és módosítási tervezeteirõl,

d) elismerési, kegyeleti és szociális kérdések szabályozásáról,
e) a b) alpontban meghatározottak anyagi-, szociális-, kulturális jogait érintõ ágazati kérdésekben, így különösen a foglalkoztatottak illetményével, jövedelmével és juttatásaival összefüggõ kérdéskörben.

f) egészségügyi, rekreációs és üdültetési kérdésekben.
   
16. A hivatali apparátust érintõ elõterjesztéseket a közjogi és koordinációs szakállamtitkár nyújtja be az ÁÉT elé.


V.
EGYEZTETÉSI ELJÁRÁS


17. A jogalkotási törvényben rögzített tervezetek egyeztetését az ÖTM Jogi Fõosztálya a közigazgatási egyeztetésre vonatkozó szabályok szerint végzi.

18. A 15. pontba nem tartozó egyéb elõterjesztések esetében az egyeztetést a felek a ÁÉT titkárán keresztül kezdeményezik.

19. 15. pont szerinti egyeztetést bármely fél kezdeményezheti. Egyeztetés kezdeményezésére a munkáltatói oldal 6-7. pontokban meghatározott beosztású tagja, illetve az érintett munkavállalói szervezetek egyharmadának képviselõje jogosult.

20. Bármely fél által kezdeményezett egyeztetést az ÁÉT titkára 15 munkanapon belül köteles összehívni. Az ülés összehívását csak akkor lehet megtagadni, ha az egyeztetést nem arra jogosult személy kezdeményezte, vagy az egyeztetés tárgyául megjelölt téma nem tartozik a jogszabályok vagy az Együttmûködési Megállapodás 3. pontja szerinti egyeztetési tárgykörbe.

21. Az ülés levezetõ elnöke köteles az egyeztetett napirendek lezárása után megállapítani az egyeztetési eljárás eredményét.

22. Az egyeztetés eredményétõl függõen a kiadásra kerülõ jogszabály tervezetben vagy egyéb elõterjesztésben
a) az érintettek egyetértése esetében: "az érintett szakszervezetek egyetértésével";
b) az érintett szakszervezetek több mint 50 %-a egyetértése esetében: "az érintett     szakszervezetek többsége támogatásával"
fordulatot lehet feltüntetni. Utóbbi esetben az elõterjesztést ellenzõ szakszervezetek nevét fel kell tüntetni.
c) Az érintett szakszervezetek többsége elutasítása esetén az egyeztetett jogszabály tervezetben nem lehet semmilyen formában a szakszervezetekre, mint támogatókra utalni, illetve az egyéb elõterjesztések esetében a döntéshozatalra jogosult vezetõt a szakszervezetek álláspontjáról írásban kell tájékoztatni.

23. Az érintettség tekintetében a munkavállalói oldal tagjai az ülés megkezdése elõtt írásban nyilatkoznak, amelyeket a levezetõ elnök a napirend megkezdése elõtt ismertet.

24. A munkavállalói oldal tagjai vállalják, hogy abban az esetben, ha az ÖTM valamely intézkedése, vagy mulasztása ellen a Munka Törvénykönyvérõl szóló 1992. évi XXII. törvény (a továbbiakban: Mtv.) 23. §-a vagy az Hszt. 31. §-a alapján kifogást nyújtanak be, azt az érintett vezetõ részére történõ kézbesítéssel egyidõben az ÁÉT titkárához is eljuttatják.

25. Az ülésrõl az ÁÉT titkársága teljes szó szerinti jegyzõkönyvet készít, A jegyzõkönyvet – elsõsorban elektronikus úton – az egyeztetésre meghívott összes félnek meg kell küldeni. A jegyzõkönyv elkészítésének határideje az ülést követõ 15 munkanap.

26. A Felek vállalják, hogy az egyeztetési eljárás megkezdése elõtt a tömegtájékoztatási szerveket álláspontjukról csak azt követõen tájékoztatják, hogy azt a másik fél számára megismerhetõvé tették.

27. Az ÖTM vállalja, hogy a ÁÉT munkatervét, az üléseken hozott megállapodások szövegét a tárcaközlönyben, illetve a tárca honlapján közzéteszi.

28. Amennyiben a felek a kommunikációról megállapodnak, az ÁÉT döntéseirõl az ülést követõen az ÁÉT titkára sajtóközleményt állít össze. A közlemény az ülést levezetõ elnök ellenjegyzését követõen a tárca honlapján közzétételre kerül. Ezen túlmenõen a tárgyalófelek álláspontjukat szabadon közzétehetik.


VI.
ÜGYVITEL

29. Az ÖTM vállalja, hogy a ÁÉT mûködési feltételeit, a titkársági feladatok ellátását biztosítja. A titkári feladatot ellátó személyében bekövetkezett változásokról 8 napon belül tájékoztatja a munkavállalói oldal képviselõit.

30. A titkárság az ÖTM Humánerõforrás és Civilkapcsolati Fõosztálya keretében mûködik. A titkárság feladatai közé tartozik a szakszervezetek reprezentativitási mérése ellenõrzése, illetve a szakszervezeteket érintõ állami pénzügyi támogatási döntések elõkészítése.

31. A titkárság a ÁÉT üléseivel kapcsolatban keletkezett anyagokat (meghívók, elõterjesztések, emlékeztetõk, magnófelvételek, stb) az ÖTM ügykezelésére vonatkozó rendelkezések szerint kezeli.

32. A munkavállalói oldal tagjai taglétszám igazolási kötelezettségei idõpontjai:
a) az Együttmûködési Megállapodást aláíró érdekképviseletek a képviseleti jogosultságot, illetve a reprezentativitást a Megállapodás életbelépését követõ 30 napon belül kötelesek igazolni.
b) ha a munkavállalói oldal tagjai képviselõi legalább fele soron kívüli reprezentativitás-mérést kér (e szabály a közalkalmazotti reprezentativitás mérése esetén nem alkalmazható), a kérelmezett idõpontban
c) költségvetési támogatás igénylése esetében.
d)  a jogszabályban meghatározott közalkalmazotti tanács választás napja,



Budapest, 2006.  szeptember 30.





Munkáltató képviseletében:

Ujhelyi István ÖTM államtitkára
 
Érdekképviseletek:
 
    DR. BÁRDOS JUDIT Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete fõtitkára
   
    KAJSZA ZOLTÁN Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete elnök-ügyvivõje
   
    TALABÉR ZOLTÁN Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete elnöke
   
    ZENTAI FERENC Polgári Védelmi Dolgozók szakszervezete fõtitkára
   
    NAGY GÁBOR Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete elnöke
   
    DR. LATKÓCZY ANTAL Országházi Dolgozók Érdekképviseleti Szövetsége elnöke
   
    DR. GAZSIK LAJOS Ifjúsági és Sportminisztériumi és a Minisztériumhoz Tartozó Költségvetési Szervek Szakszervezete elnöke
   
    DR. KOVÁCS MIHÁLY MKKSZ Közigazgatási Hivatali Dolgozók Országos Szakmai Tanácsa elnöke
   
    PONGÓ GÉZA Független Rendõr Szakszervezet fõtitkára


 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 18:22
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75