Kezdölap arrow Hõsi halottak arrow 2006 Mûszaki E. Hírfigyelõ arrow Szakmai vizsgálat eredménye
Szakmai vizsgálat eredménye
2006. September 14.

Szakmai hibák miatt haltak meg a tûzoltók a Mûegyetemen  www.index.hu

2006. szeptember 12.

Fegyelmi járhat a tûzoltók haláláért  www.origo.hu

2006. szeptember 13.

Fegyelmit kér az OKF vezetõje a mûegyetemi tragédia miatt  www.magyarorszag.hu

2006. szeptember 13.

Mûegyetemi tûz: nem egyeznek a jelentések  www.hirtv.hu

2006. szeptember 13.

Fegyelmi eljárást és független nemzetközi vizsgálatot sürgetnek a mûegyetemi tûz miatt   NÉPSZAVA

2006. szeptember 14.
 
Lezáratlan a Mûegyetemi tûz vizsgálata  METRO
 
2006. szeptember 14.
 

Szakmai hibák miatt haltak meg a tûzoltók a Mûegyetemen

2006. szeptember 12.

www.index.hu

A tûzoltók alulképzettsége, az ügyeleti és a parancsnoki irányítás gyengesége együtt vezetett oda, hogy a Mûegyetem alagsorában augusztus 8-án kitört tûz oltásakor három tûzoltó életét vesztette - állapította meg az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság vizsgálata.

Szakmai hibákat állapított meg az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) vezetõje által, a mûegyetemi tûzzel kapcsolatban indított szakmai vizsgálat. A három tûzoltó halálát a hiányosságok láncolata okozta - közölte a katasztrófavédelem szóvivõje .

Image


Az elkövetett szabálytalanságok, a híradó ügyeleti tevékenység és a parancsnoki irányítás gyengesége, valamint a tûzoltók beosztásukhoz képest való alulképzettsége, és ezek láncolata vezetett a három tûzoltó halálához, és a hét tûzoltó füstmérgezéséhez - mondta Dobson Tibor.

Az MTI információja szerint a balesetben elhunyt három tûzoltó azért ment le a lõtéren lévõ tûzfészekhez, mert nem volt egyértelmûen tisztázva, hogy vannak-e még kimentésre váró emberek. Azt feltételezték, hogy a már kimentett három ember mellett más személyek is lehetnek a lõtéren.
MTI

www.index.hu

Eredeti cikk:

 


 Fegyelmi járhat a tûzoltók haláláért


2006. szeptember 13.

www.origo.hu

 Akadtak szakmai hibák és szabálytalanságok, de az okok csak együttesen vezethettek a bekövetkezett tragédiához - állapította meg az országos katasztrófavédelem vizsgálati jelentése a mûegyetemi pincetûzrõl. A jelentés alapján fegyelmi eljárások is indulhatnak, errõl azonban csak késõbb dönt a fõvárosi tûzoltóság.

Alapvetõen a szûk, zegzugos, optimális oltási helyszínnek legkevésbé sem nevezhetõ pincelabirintus, valamint több, a mentés során elkövetett hiba együttesen vezetett a magyar tûzoltóság újkori történetének legtragikusabb eseményéhez. Legalábbis ezt állapította meg az a szakértõi bizottság, melynek megalakítására augusztus 8-án, a három áldozatot követelõ mûegyetemi pincetûz helyszínén tett javaslatot az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) vezetõje.

Image

A fõigazgató egy példát emelt csak ki: ha az elsõnek a helyszínre érkezõ tûzoltók megosztják a késõbb érkezõkkel, hogy nincs a pincében veszélyben lévõ civil személy, akit ki kell menteni, akkor valószínûleg másképp szervezik meg a mentést. Noha a pincetüzeknél szakmai elõírás a kötél használata, ebben az esetben ez elmaradt. Tatár Attila ugyanakkor hangsúlyozta: sem a híradó-ügyeleti tevékenységben, sem a tûzoltásvezetésben elkövetett szabálytalanságok egyenként nem vezettek volna tragédiához. Ehhez kellett a speciális helyszín, a körülmények összejátszása.

Augusztus 8-án három tûzoltó halt meg, heten pedig füstmérgezést szenvedtek, miután a Mûegyetem egyik épületének mínusz II. emeleti lõterén tûz ütött ki, és a mentésnél a légzõkészülékükbõl kifogyott a levegõ. A tûzoltók a sûrû füst és a többszörösen megtekeredett, ezért tájékozódásra alkalmatlan tömlõ miatt nem találták meg a kijáratot.

[origo]

www.origo.hu

Eredeti cikk:

 


Fegyelmit kér az OKF vezetõje a mûegyetemi tragédia miatt

 2006. szeptember 13.

www.magyarorszag.hu

Elkészült a mûegyetemi tragédia körülményeit feltáró vizsgálat: egyebek mellett a mentõkötél hiánya vezetett a három tûzoltó halálához. A katasztrófavédelem vezetõje arra utasította a fõvárosi tûzoltóparancsnokot, keresse meg a felelõsöket.

Szakmai hibákat, hiányosságokat is megállapított az a vizsgálat, melyet a mûegyetemi tûz keletkezése és a három tûzoltó halála miatt indított az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF); Tatár Attila fõigazgató személyi felelõsségre vonást és fegyelmi eljárást kér a fõvárosi tûzoltóparancsnoktól - mondta a vizsgálati eredményt ismertetõ szerdai sajtótájékoztatóján az OKF vezetõje. 


A vizsgálat szakmai hiányosságokat állapított meg a híradó-ügyeleti munkában, a tûzoltás-vezetésben, valamint azt is, hogy két tûzoltó nem rendelkezett a beosztásához szükséges teljes körû szakmai képesítéssel - mondta az altábornagy.

 
A felelõsség kiderítése még hátravan 

Hozzátette: az OKF a tûzoltás, a mentés végrehajtásának szakszerûségét, a parancsnoki tevékenységet, valamint a halálesetek, sérülések okait és körülményeit, illetve az állomány kiképzettségének, felkészültségének fokát vizsgálta, és az eredmények függvényében azt javasolja a fõvárosi tûzoltó parancsnoknak, hogy saját hatáskörében indítson vizsgálatot a személyi felelõsség fokának megállapítására. 
A fõigazgató kijelentette: a fõvárosi tûzoltók nem alulképzettek, mindössze két tûzoltónál állapítottak meg hiányosságot, mivel megbízással és nem kinevezéssel, nem megfelelõ képesítéssel látták el feladatukat, de a szakmai hibák külön-külön nem voltak ok-okozati összefüggésben.


Nem volt megfelelõ a híradás 

A balesethez hozzájárult a parancsnoki tevékenységbõl adódó információvesztés, és az, hogy a híradás nem volt megfelelõ, nem adták át azt az információt, hogy emberei életet már nem kell menteni az egyetem K épületének pincéjében lévõ lõtérrõl - mondta. Megjegyezte: a híradói tevékenység technikai háttere és az ehhez szükséges rendeleti szabályozás a Fõvárosi Tûzoltóparancsnokságon (FTP) megfelelõ, a rendelkezésre álló létszám és eszközök nagyobb káreset felszámolására is elegendõek. 

A riasztott egységek mindazon felszereléssel rendelkeztek, ami a biztonságos életmentéshez és a tûzoltáshoz kellettek - mondta a fõigazgató, hozzátéve, a vizsgálat az egyéni védõfelszerelések karbantartásában, idõszakos ellenõrzésében hiányosságot állapított meg. 

Közölte: a három hõsi halált halt tûzoltót és a beosztott tûzoltókat felelõsség nem terheli, mindent elkövettek a tûz megfékezése érdekében, áldozatos közremûködésüknek köszönhetõ, hogy több tûzoltótársukat sikerült élve kimenteni.  


Mentõkötélre is szükség lett volna 

A tragédiához nagymértékben hozzájárult az is, hogy egy labirintusszerû helyiségrõl volt szó, ahol a mentést a felhalmozott tárgyak is nehezítették, és az átláthatatlan füstben és vízzel telített pincében a tömlõ megtekeredett, így a három tûzoltó nem tudott tájékozódni, feltöltött palackjukból pedig kifogyott a levegõ, ezért megfulladtak. A fõigazgató megjegyezte: az FTP pincetüzek oltására elõírt szabályai szerint a tûzoltóknál kötelezõen mentõkötélnek is kellett volna lennie. 

A katasztrófavédelem nem vizsgálta, hogy a tûz hogyan keletkezett, az a fõvárosi tûzoltás hatáskörébe tartozik, és a rendõrség sem fejezte még be vizsgálatát - mondta. 


Az OKF ellenõrzi a tûzoltókat 

Az altábornagy a Fõvárosi Önkormányzat rendészeti bizottsága elnökének kijelentésére reagálva elmondta: a katasztrófavédelmi törvény szerint az OKF joga és kötelessége ellenõrizni az önkormányzati tûzoltóságokat. 

A mûegyetemi tûz vizsgálóbizottságában, melyet az OKF veszélyhelyzet-kezelési fõigazgató-helyettese, Uhoray Árpád vezérõrnagy vezetett, a fõvárosi tûzoltóság szakemberei mellett olyan speciális, fõként munkavédelmi szakemberek, illetve megyei katasztrófavédelmi igazgatók vettek részt, akiket nagy tapasztalatú szakembernek tartanak - mondta a fõigazgató, megjegyezve, eddig senki nem vonta kétségbe hozzáértésüket, így nem érti, miért lenne szükség nemzetközi szakemberek által létrehozott vizsgálóbizottságra. 


Határidõre elkészült a jelentés 

Bende Péter fõvárosi tûzoltóparancsnok, a másik bizottság vezetõjeként azt ellenõrizte, hogy a Mûszaki Egyetemen az épület tûzvédelme megfelelõ volt-e, különös tekintettel az alagsori lõtér létesítésére, engedélyezésére és üzemeltetésére. 

A vizsgálatokra Tatár Attila altábornagy 30 napos határidõt szabott, a jelentés határidõre elkészült, annak anyagát a Fõvárosi Tûzoltóparancsnokság, a fõpolgármester, a Városrendészeti Bizottság, valamint az Országgyûlés Önkormányzati Bizottsága is megkapja. 
MTI

 www.magyarorszag.hu

 Eredeti cikk:


 Mûegyetemi tûz: nem egyeznek a jelentések 

2006. szeptember 13.

 www.hirtv.hu

Két tájékoztató, egy eset. A katasztrófavédelem és a tûzoltók is elmondták ma vizsgálataik eredményét az 5 hete történt mûegyetemi tûzrõl. A katasztrófavédelem vizsgálata szakmai hibákat, hiányosságokat tárt fel. A tûzoltók szerint egy tragikus tévedés, a behurkolódott tûzoltó tömlõ okozta a szerencsétlenséget. Azt viszont még mindig nem lehet tudni, mi okozta a tüzet a lõtéren.


A magyar tûzoltóság újkori történetének legtragikusabb tûzoltása volt az augusztus 8-ai - jelentette ki Tatár Attila. Az Országos Katasztrófavédelem fõigazgatója a Fõvárosi Tûzoltóparancsnoksággal közösen végzett vizsgálat eredményére hivatkozva azt mondta, hogy a Mûegyetem lõterének oltása során szakmai hibákat, hiányosságokat állapítottak meg, a híradó-ügyeleti munkában, a tûzoltás-vezetésben, valamint hogy két tûzoltó nem rendelkezett a beosztásához szükséges teljes körû szakmai képesítéssel. Egyben cáfolta az MTI-hez kedden eljuttatott sajtóközleményét, amely azt tartalmazta, hogy a tûzoltók alulképzettek lennének.

Image 

A Fõvárosi Közgyûlés Városrendészeti Bizottságának elnöke közben felháborítónak nevezte, hogy a katasztrófavédelem és a tûzoltóság jelentése nem egyezik a mûegyetemi tûzrõl.

www.hirtv.hu

Eredeti cikk:


 Fegyelmi eljárást és független nemzetközi vizsgálatot sürgetnek a mûegyetemi tûz miatt  

NÉPSZAVA

2006. szeptember 14.
 
Megnyugtatónak tartja e a mûegyetemi tûzzel kapcsolatos vizsgálat végeredményét?

Danielisz Béla (MSZP), a Fõvárosi Önkormányzat Városrendészeti Bizottságnak elnöke:

Elfogadhatatlan a vizsgálat eredménye, mivel a katasztrófavédelem és a fõvárosi tûzoltó-parancsnokság eltérõ megállapításra jutott. Szükség lenne egy független szakértõi vizsgálatra.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság szóvivõje:

Abszolút megnyugtató a szakmai vizsgálat, ugyanis ez egy olyan közös munka volt, amelyben a katasztrófavédelem mellett részt vett a fõvárosi tûzoltó-parancsnokság is. Senkinek sincs joga megkérdõjelezni az eredményt.

Hidvégi Gyõzõ, a BME lõterének és sportlövész klubjának szakosztályvezetõje:

Nem vagyok olyan szakmai tudás birtokában, amivel megállapíthatnám, hogy helyes-e a vizsgálat eredménye. Nem tisztem, hogy a tûzoltók feladatát értékeljem, de a legnagyobb tisztelettel adózom munkájuk elõtt.
 
Fegyelmi eljárást és független nemzetközi vizsgálatot sürgetnek a mûegyetemi tûz miatt
 

Szakmai hiányosságok láncolata

Szakmai hibákat is megállapított az a vizsgálat, amelyet a mûegyetemi tûz keletkezése és a három tûzoltó halála miatt indítottak. Az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság személyi felelõsségre vonást és fegyelmi eljárást kér a fõvárosi tûzoltóparancsnokságtól. Egy fõvárosi politikus viszont független nemzetközi szakértõk vizsgálatát sürgeti.

 Az augusztus 8-i mûegyetemi tûz vizsgálata szakmai hiányosságokat állapított meg a híradó-ügyeleti munkában, a tûzoltásvezetésben két tûzoltónak pedig nem volt a beosztásához szükséges teljeskörû szakmai képesítése. Ezt közölte Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) fõigazgatója. Az OKF a tûzoltás, mentés végrehajtásának szakszerûségét, a parancsnoki tevékenységet, a halálesetek, sérülések okait és körülményeit, valamint az állomány kiképzettségének, felkészültségének fokát vizsgálta. Az eredmények függvényében az altábornagy azt javasolja fõvárosi tûzoltó parancsnoknak, hogy saját hatáskörében indítson vizsgálatot a személyi felelõsség megállapítására.

Tatár Attila kijelentette: a fõvárosi tûzoltók nem alulképzettek, mindössze két tûzoltónál állapítottak meg hiányosságot: õk megbízással és nem kinevezéssel látták el feladatukat. A balesethez jelentõsen hozzájárult az információáramlás hiányossága, noha az ehhez szükséges rendeleti szabályozás megfelelõ a Fõvárosi Tûzoltó-parancsnokságon (FTP). A riasztott egységek rendelkeztek a biztonságos életmentéshez szükséges felszereléssel. A fõigazgató szerint a vizsgálat az egyéni védõfelszerelések karbantartásában, idõszakos ellenõrzésében állapított meg hiányosságot.

Tatár Attila ugyanakkor kiemelte: a három hõsi halált halt tûzoltót és a beosztott kollégákat felelõsség nem terheli, mindent elkövettek a lángok megfékezéséért. Mint mondta, áldozatos közremûködésüknek köszönhetõ, hogy több társukat is sikerült élve kimenteni. A korábbi híreket megerõsítve a fõigazgató elmondta: a tragédiához nagymértékben hozzájárult, hogy egy labirintusszerû helyiségrõl volt szó, ahol a mentést a felhalmozott tárgyak is nehezítették.

Danielisz Béla visszautasítja a vizsgálat azon megállapításait, miszerint szakmai hibák láncolata okozta volna a három tûzoltó halálát. A fõvárosi önkormányzat városrendészeti bizottságának MSZP-s elnöke „felháborítónak” tartja a vizsgálat eredményét. Lapunknak elmondta: független – nemzetközi szakemberekbõl álló – vizsgálatot tart szükségesnek, mivel a katasztrófavédelem kedden kiszivárogtatott vizsgálati jelentése és a Fõvárosi Tûzoltó-parancsnokság vizsgálata gyökeresen eltérõ megállapításra jutott. Mint mondta, „ez a kiszivárogtatási módszer az egész vizsgálat objektivitását megkérdõjelezi”. Danielisz úgy látja, az ország több mint száz önkormányzati tûzoltósághoz hasonlóan a Fõvárosi Tûzoltó-paracsnokságon is kiváló a munkatársak szakmai képzettsége.

Tatár Attila erre reagálva-elmondta: a katasztrófavédelmi törvény szerint az OKF joga és kötelessége ellenõrizni az önkormányzati tûzoltóságokat. A mûegyetemi tûz vizsgálóbizottságában a fõvárosi tûzoltóság emberei mellet olyanok vettek részt, akiket nagy tapasztalatú szakértõnek tartanak.

Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivõje megerõsítette lapunknak korábbi információját miszerint a tûzben elhunyt tûzoltók nem cseréltek palackot, vagyis az elsõ körbe járás után ugyanazokkal a légzõkészülékekkel indultak el ismét.

Népszava-információ
 


Lezáratlan a Mûegyetemi tûz vizsgálata
 
METRO
 
2006. szeptember 14.
 
 Szakmai hibákat, hiányosságokat állapított meg az a vizsgálóbizottság, amely az augusztus 8-i mûegyetemi tûznél a tûzoltás, a mentésvégrehajtásának szakszerûségét, a parancsnoki tevékenységet vizsgálta – mondta dr. Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság fõigazgatója. A hivatalosan kiadott közleményben az is szerepel, hogy ezek a hibák és hiányosságok nem voltak okozati összefüggésben a bekövetkezett tragédiában ami azt jelenti, hogy szerencsétlen véletlenek, és a helyszín bonyolultsága, illetve a veszélyes körülmények közötti beavatkozás egybeesése okozta a tragédiát.

A fõigazgató azt is elmondta: tévedések azok az elmúlt napokban napvilágot látott sajtó hírek, melyek szerint a fõvárosi tûzoltók alulképzettek lennének. Mint mondta, a vizsgálat során két személy esetében állapították meg, hogy nem rendelkeznek a beosztásuk ellátásához szükséges teljes körû szakmai képesítéssel. Az egyik tûzoltó akirõl szó van rendelkezik – és már az eset idején is rendelkezett – az összes államvizsgával, csupán egy nyelvvizsga miatt nem kapta még meg a diplomáját. Felmerült a kérdés, hogy tulajdonképpen a nyelvvizsga miért is feltétele annak, hogy valaki tûzoltásvezetõ lehessen, ha minden szakmai ismerete meg van. Dr. Tatár Attila úgy nyilatkozott: a beosztotti állományt semmilyen elmarasztalás nem érheti. Az elõbb említett szakmai illetve vezetési hiányosságok ügyében pedig a Fõvárosi tûzoltóparancsnokságot kérték a fegyelmi vizsgálatok lefolytatására.
 
Image 

Dr. Muhoray Árpád vezérõrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság fõigazgató helyettese a Metro kérdésére elmondta: a vizsgálatnak az volt a lényege, hogy le tudják vonni konkluziót, amely alapján összeállítottak egy rendelkezési listát. Ez a lista azt tartalmazza, hogy milyen intézkedésekre van a jövõben szükség. Így például meg kell vizsgálni a tûzoltóságokra vonatkozó, jelenleg hatályos jogi szabályozásokat annak tekintetében, hogyan lehetne õket még tökéletesebbé tenni, hogy többet ne fordulhasson elõ ilyen eset.
 
A listán szerepel még a közösségi építmények felszín alatti helyiségeinek tûzmegelõzési vizsgálata is. Fentor László, a Fõvárosi Tûzoltóparancsnokság tûzvizsgálati osztályvezetõje kérdésünkre elmondta, a vizsgálatok jelenleg is zajlanak, ugyanis az egyik szakértõben újabb kérdések merültek fel, amiért a helyszínt továbbra is vizsgálni kell. Arra, hogy mikorra várható a vizsgálat lezárása, pontos választ nem tudott adni, de mint mondta, akár az is elképzelhetõ, hogy október végéig elhúzódik.  
 
Mittelholcz dóra
 
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 17:25
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75