Kezdölap arrow Hírek arrow FTSZ Hírek arrow Lakáscélú támogatás (Jenei Zoltán részére)
Lakáscélú támogatás (Jenei Zoltán részére)
Felhasználói értékelés: / 0
LegrosszabbLegjobb 
2005. March 23.
Tisztelt Helyettes Államtitkár Úr!
(Jenei Zoltán Úr BM Közgazdasági Helyettes Államtitkár részére)

Nagy Gábor a Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezetének elnöke a központi gazdálkodás körébe tartozó a hivatásos tûzoltók lakáscélú támogatására szolgáló központi költségvetési elõirányzat elosztásának eljárási rendjében kialakult gyakorlat felülvizsgálata tárgyában fordulok Helyettes Államtitkár Úrhoz.

A hivatásos önkormányzati tûzoltóságok tárgyi és költségvetési átadás-átvételének rendjérõl szóló hatályos 59/1995. (V. 30.) Korm. rendelet szerint                                                                                                                        

6. § (1) A központi gazdálkodás körébe tartozik:

f) a hivatásos tûzoltók lakáscélú támogatására szolgáló központi költségvetési elõirányzat.

(2) Az (1) bekezdés a) és b) pontjában említett költségvetési eszközzel az országos parancsnokság, a c) — f) pontokban foglaltakkal a megyei tûzoltóparancsnokság gazdálkodik.
A szintén  hatályos a lakáscélú munkáltatói támogatásról 39/2000. (XII. 12.) BM rendelet szerint

A támogatási kérelmek elbírálása

17. § (1) A munkáltatói támogatás iránti kérelmet – e rendelet 1. számú melléklete szerint – a közvetlen munkahelyi vezetõ részletes írásbeli javaslatával ellátva, az elbíráláshoz szükséges okmányokkal, igazolásokkal együtt az illetékes helyi lakásügyi szervhez kell benyújtani.
18. § A helyi lakásügyi szerv a munkáltatói kölcsön iránti kérelmek jogszerûségét a beérkezés sorrendjében vizsgálja meg, és a rendelkezésre álló pénzügyi fedezet függvényében a 21. §-ban foglaltak figyelembevételével a kérelemnek megfelelõen megállapítja a támogatás összegét.
20. § (1) A helyi lakásügyi szerv – a szakmailag elõkészített – kérelmet megküldi az adott szervnél mûködõ, e célra létrehozott bizottság részére, és e vélemény birtokában továbbítja a dolgozó munka-, illetõleg szolgálati helye szerinti döntésre jogosult vezetõnek.
(5)  A Rendõrséggel, a Határõrséggel, a megyei közigazgatási hivatalokkal és a Rendõrtiszti Fõiskolával szolgálati jogviszonyban álló igénylõ esetén a kölcsönkérelmek elbírálására a munkáltatói jogkör gyakorlója jogosult. Az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatósággal, háttérintézményeivel, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokkal, a Fõvárosi Polgári Védelmi Igazgatósággal, a Repülõtéri Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, az Országház Tûzoltóparancsnoksággal  , a Katasztrófavédelmi Oktatási Központtal, a Rendõrtiszti Fõiskola Katasztrófavédelmi Tanszékkel szolgálati viszonyban álló igénylõ esetén a kérelmek elbírálására az országos katasztrófavédelmi fõigazgató jogosult.
(6)  A bizottság létszámát úgy kell megállapítani, hogy az arányban álljon az adott belügyi szerv szervezeti felépítésével és létszámával. A bizottság munkájában tagként az illetékes szakszervezetek, érdekképviseleti szervek képviselõinek részvételét biztosítani kell. Minden tagnak csak egy szavazata lehet.
(7)  A bizottság az egyes kérelmeket az illetékes lakásügyi szerv szakértõjének szakmai elõterjesztése alapján tárgyalja meg, és javaslatát többségi szavazattal alakítja ki.
(8)  A bizottság üléseit szükség szerint, de legalább negyedévenként egy alkalommal tartja.
 
 Értelmezõ rendelkezések
 
23. § E rendelet alkalmazása szempontjából
g) helyi lakásügyi szerv:
–  Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság: saját állománya, a háttérintézményei, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok, a Fõvárosi Polgári Védelmi Igazgatóságok, a Repülõtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országház Tûzoltó-parancsnokság, a Rendõrtiszti Fõiskola Katasztrófavédelmi Tanszék állománya vonatkozásában,
h) tûzoltóság: hivatásos állami és önkormányzati tûzoltóság. A tûzoltóság vonatkozásában helyi lakásügyi szerv – a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok útján – az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság;
Záró rendelkezések

24.§. (9) Az országos rendõrfõkapitány, a határõrség országos parancsnoka, az országos katasztrófavédelmi fõigazgató, a Rendõrtiszti Fõiskola parancsnoka, a megyei közigazgatási hivatalok vezetõi e rendelet hatálybalépését követõ harminc napon belül köteles a rendelkezésükre álló lakáscélú támogatás elosztásának eljárási rendjét, a döntési jogosultság kérdéseit a rendeletben foglaltaknak megfelelõen újraszabályozni.

Tisztelt Helyettes Államtitkár Úr!

A Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete elõtt a BM rendelet 24. §. (9) bekezdésében meghatározottak szerint a BM OKF Fõigazgatója által szabályozott elosztás eljárási rendje ismeretlen. Nincs tudomásunk az elmúlt években a BM OKF rendelkezésére bocsátott költségvetési összegekrõl annak tényszerû elosztásról. Az alább megjelölt években az akkor 1647 fõs Fõvárosi Tûzoltóparancsnokság a következõ lakáscélú támogatási összegekben részesült.

2000. év         4 millió Ft
2001. év        4 millió Ft
2002. év        4 millió Ft
2003. év        4 millió Ft +  5 fõ részére 3,6 millió Ft
2004. év        2 millió Ft

Kérem Helyettes Államtitkár Urat, hogy a fentiekben megfogalmazottak alapján a lakáscélú támogatás elosztásáról a BM OKF-en kialakult gyakorlatát felülvizsgálni és annak eredményérõl szervezetünket írásban tájékoztatni szíveskedjék.

Budapest, 2005. március 23.
                                Tisztelettel: Nagy Gábor Elnök
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 14:42
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75