Kezdölap arrow Hírek arrow RÉF arrow Megállapodás a BM és a BÉT között
Megállapodás a BM és a BÉT között
2005. January 10.
Megállapodás a Belügyminisztérium és a BÉT között

2005. január 10-én 14:00 órakor a Magyar Köztársaság belügyminisztere és a Belügyi Érdekegyeztetõ Tanács munkavállalói oldalát képviselõ szakszervezetek között megállapodás aláírására került sor a 2005. évi személyi juttatásokról a Belügyminisztérium központi épületében.

A megállapodás aláírásán a munkavállalói oldal képviseletében részt vett Nagy Gábor, a Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezetének elnöke, Kertész László, a Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezetének elnök-ügyvivõje, Talabér Zoltán, a Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, Pongó Géza, a Független Rendõr Szakszervezet fõtitkára, dr. Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének fõtitkára, Zentai Ferenc, a Katasztrófavédelmi Dolgozók Szakszervezetének fõtitkára, Ackermann János, a Határõrségi Dolgozók Szakszervezetének elnöke és Kovács Mihály az MKKSZ Közigazgatási Hivatalok Dolgozóinak Országos Szakmai Tanácsának elnöke.

A Belügyi Érdekegyeztetõ Tanács megállapodása

A Belügyi Érdekegyeztetõ Tanács keretein belül 2004. novemberében kezdõdtek meg a tárgyalások. Az elfogadott ütemterv alapján folyamatos és nyitott egyeztetések zajlottak a munkáltatói és a munkavállalói oldal között. A felek kinyilvánították azon szándékukat, hogy legkésõbb 2005. január 31-ig megegyezésre jutnak.

A Belügyminisztérium valamennyi felvetõdõ javaslatot megvizsgált, ezeket – az elkészített pénzügyi hatásvizsgálatok után – további szakértõi bizottságok vitatták meg.

Az intenzív tárgyalások eredményeképpen – az elmúlt évekhez képest – jóval hamarabb sikerült konszenzust kialakítani a személyi juttatásról: ehhez mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldal õszinte párbeszédére és folyamatos egyeztetési készségére volt szükség.
A szakértõi bizottság 2004. december 22-i, utolsó ülésén a felek egyhangúan támogatták a közösen kialakított tervezetet.

Az aláírt megállapodás mintegy 60 ezer dolgozó számára teremti meg a nyugodt munkavégzés feltételeit 2005-ben.

A megállapodás rögzíti, hogy a hivatásos és a köztisztviselõi állomány számára az illetményalap 33 ezer forintról 35 ezer forintra emelkedik. Az intézkedés hatására a tiszti állomány illetménye átlagosan havi 17 ezer forinttal, a tiszt-helyetteseké havi 9 ezer forinttal, míg a köztisztviselõké havi 13 ezer forinttal nõ a Belügyminisztérium intézményeiben.

A közalkalmazotti állomány illetménye részben az illetménytábla két lépcsõs (január 1-jével 7,5%-os és szeptember 1-jével 4,5%-os) emelésével változik. Ez január 1-jétõl átlagosan havi 6.300 forintos, majd szeptember 1-jétõl újabb havi 4 ezer forintos növekedést eredményez.

A közalkalmazotti állománynál a 3 évenkénti kötelezõ elõresoroláskor elérendõ minimális illetményemelkedés mértéke változatlanul 4.700 forint marad, és ez nem képezi részét az elõbbi, két lépcsõs illetményemelésnek.

A tárcánál foglalkoztatott, a Munka Törvénykönyve alá tartozó állomány (munkavállalók) illetményfejlesztése egységesen legalább 6%-os lesz, mely átlagosan havi 5.100 forintos béremelést jelent.

Az illetménybe nem tartozó egyéb juttatások a következõképpen alakulnak 2005-ben:

A munkáltatók által fizetett étkezési hozzájárulás – utalvány formában – a korábbi 3.500 forintról személyenként havi 4.000 forintra emelkedik. A munkahelyi étkeztetés, illetve az ezzel egyenértékû szolgáltatás igénybevételére jogosító utalvány a tavalyi 6.000 forintról az idén személyenként havi 8.000 forintra növekszik.

A hivatásos és köztisztviselõi állomány ruházati költségtérítése az illetményalap emelésével kötelezõen emelkedik, a hivatásosok esetében 82.500 forintról 87.500 forintra, míg a köztisztviselõknél 66.000 forintról 70.000 forintra változik. A közalkalmazotti és a közigazgatásban dolgozó munkavállalói ruhapénz mértéke a 2004. évi mértékkel megegyezõen 45.000 forint.

A közalkalmazottak és a munkavállalók részére a ruházati költségtérítés kifizetésével egy idõben 2.500 Ft értékû ajándékutalvány, a teljes személyi állomány részére december folyamán ajándékutalvány jár 4.000 forint értékben.

Az iskolakezdési támogatás 2005-ben minden gyermeknek jár, minimális mértéke gyermekenként 10.500 forint. Az összeg – az adómentes 17.000 forintos határig – az intézmények költségvetési helyzetétõl függõen, saját hatáskörben tovább emelhetõ.

2005-tõl minden belügyi intézménynek biztosítania kell az önkéntes magánnyugdíj-pénztár befizetésekhez munkáltatói támogatást. A hozzájárulás minimális mértéke személyenként havi 1.000 forint. Azon költségvetési szerveknél, ahol ilyen juttatási forma nem létezett korábban, ott 2005. január 1-jétõl alkalmazni kell.

A Belügyminisztérium vállalja továbbá, hogy az adómentesen biztosítható napidíj összegének emelése céljából kezdeményezi a belföldi hivatalos kiküldetést teljesítõ dolgozók élelmezési költségtérítésérõl szóló minisztertanácsi rendelet felülvizsgálatát és módosítását.

A fenti bérpolitikai intézkedések mintegy 11 milliárd forintos kiadással járnak, amelynek fedezetét a tárca biztosítja.

A munkavállalói oldal az aláírt megállapodás értelmében vállalja, hogy a mellékelt utasításban szereplõ kérdésekben, témakörökben a 2005. év folyamán nem él a szakszervezeti nyomásgyakorlás eszközeivel, nem kezdeményez aláírásgyûjtést, illetve demonstrációt.

 
< Előző
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 05:53
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75