Kezdölap arrow Hírek arrow FTSZ Hírek arrow EMLÉKEZTETÕ
EMLÉKEZTETÕ
2006. április 21-én 10.00 órakkor
a BM OKF V. emeleti tárgyalójában
szakszervezetekkel történt kozultációról



Jelenlévõk:
Dr. Tatár Attila tû. võrgy., fõigazgató
Kivágó Tamás fõigazgató-helyettes (Gazd. Fõig. H. Szervezet)
Dr. Kozári László pv. ezds. Hivatalvezetõ (BM OKF Hivatala)
Babák László pv. ezds fõosztályvez. (BM OKF Szem. És Okt. Fõo.)
Szûcs Tamás tû. ezds fõosztályvez. (Mentésszervezési Fõo.)
Nagy Gábor elnök (FTSZ)
Dr. Bódai Ildikó (BRDSZ)
Virág Péter (BRDSZ)
Árok Kornél (HTFSZ)
Magyari Izabella jegyzõkönyvvezetõ


Dr. Tatár Attila fõigazgató úr: Köszönti a jelenlévõket, és megállapítja, a szakszervezetek részérõl minden meghívott megjelent.

A mai megbeszélést informális jelleggel szeretné megtartani. Szeretné, ha a szakszervezetek a jelenlegi helyzetben elmondanák, hogy milyen álláspontjaik és terveik vannak, esetleg milyen problémákat látnak, és ha erre van konstruktív megoldási javaslat ez itt rögzíthetjük.
Az elmúlt alkalommal felvetõdött a munkaidõ csökkentéssel kapcsolatban, hogy a szabályozási feladatokra kiadott javaslatunk mennyire fogadható el a szakszervezetek részérõl, akkor úgy álltunk fel, hogy 2 pontnál szükséges korrekciót végezni, ennek ellenére késõbb Nagy Gábor úr részérõl olyan visszajelzések történek, hogy ez így nem túl jó és mindenféle probléma merült, és ez késõbb a NET-re is felkerült. Mi nem konfrontációkat, hanem megoldásokat keresünk.

A munkaidõ csökkentéssel kapcsolatban a túlórák elszámolására a fedezet rendelkezésre áll és kifizetésre kerül. A II. félév elsõ részében úgy látom, hogy a túlórák elszámolásával fogjuk biztosítani a munkaidõ csökkentést. Létszám tekintetében jussunk elõbbre. Szeretnék abba a helyzetbe eljutni, hogy a munkaidõ csökkentés ne túlóra elszámolással, hanem létszámmal legyen megoldva, ebbe az irányba szeretnénk haladni. Oda kell létszámot adni, ahol az szükséges. Kérnék, egy tájékoztatást kapni, melyek azok a legkritikusabb pontok, amiket a szakszervezetek ennek ítélnek.
Nagy Gábor úr: A munkaidõvel kapcsolatosan a Foglalkoztatásügyi- és Munkaügyi Minisztérium készített egy Kormányzati Jelentést az EU-s jogharmonizációval kapcsolatban, ami 2005. novemberében készült, és az áll benne, hogy 1042 fõvel kell növelni a HÖT-ök létszámát és 100 fõvel az OKF állományát. Nem értettük a Kormányzat hozzáállását, hogy ezt a jelentést nem vette figyelembe.
A NET-en a létszámelosztást kifogásoltam. A Költségvetési Törvény november 29-én megszavazott 1 milliárd forintot a HÖT-ök 240 fõvel történõ növelésére, és ahogy végigszámoltam ez az összeg hiányzik a tûzoltóságok költségvetésébõl. Ha egyszer a Parlament ezt megszavazta nem értem, hogy hová tûnt az egy milliárd forint és nem az OKF-et vádolom ezzel. A fõvárosi tekintetében lecsökkent a fecskendõk száma, ezzel nem értünk egyet.
 
Dr. Tatár Attila fõigazgató úr: jelenleg a Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezetének a közeljövõben mik azok a problémák, amik feladatot adnak az Önök részére?

Nagy Gábor úr: A munkaidõ csökkentés mindenképpen feladatot ad (40-48 óra). Azt szeretnénk, ha a  40 órát ismernék el alap munkaidõnek és az az fölötti munkát fizessék ki túlórában. Kifogásoljuk a közterületi pótlékot a rendõröknél, mert azzal indokolták, hogy a tûzoltó azért nem kapja, mert a veszélyességi pótlék jár neki. A rendõrségnél az is megkapta, akinek volt veszélyességi pótléka is.

Árok Kornél: a HTFSZ-nek is a 40 órás munkarenddel van problémája. A EU-ban a Római Egyezményben a 40 órás munkahét az elfogadott és a 8 óra túlmunkát kifizetik. Amikor az Unióban beléptünk az állam ezt elfogadta, azt szabályozza, hogy milyen szinten hozza be ezt a törvénybe. A munkaidõ csökkentésnél a létszám nem nõtt, viszont fél rajjal nem vonulhatunk, ezért az állampolgárok biztonsága csökken.

Virág Péter úr: A BRDSZ támogatja a HTFSZ azon törekvését, hogy a munkaidõt csökkentésébe be kell lépni és elismerjük, amit az OKF az u tóbbi idõben tett ennek irányában a jogszabályváltozások keretében. Azt érzem a szakterületemen hogy a kiadott jogszabályok értelmezésében és egységesítésében további szabályozásra van szükség.

Szûcs Tamás úr: A BM-ben a jogszabály korrekciója folyamatban van a fél rajjal kapcsolatosan, és lesz ezzel a ponttal kapcsolatosan módosítás. Elkészült egy felmérés és ez tejesen objektív és kijelenthetjük, semmilyen védelmi gyengülés nem történik, az FTP-nél. Ha 6+4 létszám elég az év 70 %-ában, akkor elégnek kell lennie a 30 %-ban is. Megvizsgáltuk idõszakra vonatkozóan is, és a tûzeseteket is hozzávetítettük. Ez egyfajta szolgálatszervezési és szabadságkiadással összefüggõ háttér miatt alakulhatott ki. A Szolgálati Szabályzat itt van újra véleményezésre és újra át kell dolgoznunk. A jogalkotás egy kicsit lassan megy.

Kivágó Tamás úr: A költségvetésrõl annyit, hogy nem tûnt el semmilyen 1 milliárd forint, a végszavazáson egyértelmûen 1,5 milliárddal növekedett a juttatása a HÖT-öknek és az abból állt fel, hogy 5 %-os béremelés mértékét kapta meg, a szolgálati idõpótlék vonatkozásában is megkapta 395 millió forintot, illetve 355 millió elkülönítésre került az I. félévi túlórák fedezetének biztosítására. A végszavazásnál ez lett elfogadva.

Dr. Tatár Attila fõigazgató úr: Azt nem gondolhatja senki, hogy amit az Országgyûlés elfogad, utána bárki bele tudjon nyúlni és elvegyen pénzeket ez teljesen kizárt dolog. Az elsõ javaslatban ami beterjesztésre került, az tartalmazhatta az 1 milliárd forintot, de menet közben alakulhatott át a pénzügyi és bizottsági döntések alapján.
Azokat a rendezõ elveket, amiket a szakma elfogadott és egyébként a fõváros is, a technikai eszközök létszámát, darabszámát, típusát illetõen utólag nem szerencsés kritika alá vonni az OKF irányába, mert ez elfogadásra és aláírásra került. Egy jó anyag került elfogadásra, lehet, hogy vannak benne olyan elemek, amit lehet kritika alá vonni, de összességében jelentõs elõrelépésnek tartom, hogy ez létrejött. Vala mennyi megyében végrehajtottuk a szakmai felügyeleti ellenõrzéseket is.

Egyetértenek-e a szakszervezetek jelenlévõ képviselõi azzal, hogy a II. félévben azok a parancsnokságok kapjanak létszámot, ahol valóban a szolgálat ellátásához szükséges létszám sem biztosított?

A szakszervezetek képviselõi egyetértenek ezzel, mert oda kell adni létszámot, ahol hiány van.

Dr. Tatár Attila fõigazgató úr: a veszélyességi pótlékkal kapcsolatban ha pozitív irányban tudunk elõrelépni akkor, mi a szakszervezetek véleménye?

Nagy Gábor úr: Biztosan akkor a kollégák megnyugodnának, hogy amit a rendõri és határõri állomány megkapott ezt õk is megkapnák, én nem sajnálom tõlük ezt a pénzt csak a tûzoltók is legyen figyelembe véve ezzel kapcsolatban.

Dr. Tatár Attila fõigazgató úr: Megköszöni a szakszervezetek képviselõinek megjelenését és munkáját.

Budapest, 2006. április 21.


                                Babák László ezredes
                                     fõosztályvezetõ

Lejegyezte:
Magyari Izabella

 
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 11:44
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75