Kezdölap arrow Hírek arrow RÉF arrow Jogkorlátozások jöhetnek a rendvédelemben
Jogkorlátozások jöhetnek a rendvédelemben
2015. February 03.
Tiltakoznak a szakszervezetek az úgynevezett szolgálati törvény módosítása miatt. A február 4-ig véleményezhetõ – a kormány által még nem tárgyalt - javaslat kapcsán elsõként a rendõri, a belügyi, illetve tûzoltósági érdekképviseletek fejtették ki aggályaikat. Elsõsorban a szabad mozgás és a tartózkodási hely szabad megválasztását korlátozó változtatásokat sérelmezik, de a véleménynyilvánítás szabadságának megnyirbálását sem fogadják el.
A rendvédelmi szakszervezetek elutasítják a javaslatot, mely tovább csökkenti a hivatásosok jogait. Megítélésük szerint az új szolgálati törvény tervezete a jelenleg hatályos törvényhez képest számos hátrányosabb rendelkezést tartalmaz, miközben 2010. óta a hivatásos állomány jogosultságait már több alkalommal korlátozták, kötelezettségeiket pedig növelték.
A szolgálati törvény az illetményemelést leszámítva egyértelmûen az állomány eddig meglévõ jogainak további csökkenését, elvonását tartalmazza, ezért a javaslatot a szolgálati viszonyban állók, többsége érdekében nem támogatják - közölte Powell Pál, a Belügyi Érdekegyeztetõ Tanács Munkavállalói Oldal elnöke.
A Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete aggodalmait azon a rövid szakértõi egyeztetésen fejtette ki, amelyet a változtatásokról tartottak. Egyebek között nem értenek egyet azzal, hogy a Magyar Rendvédelmi Kar tagja, tisztségviselõje nem lehet olyan személy, akit szakszervezeti tisztségviselõnek választottak. A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai még rosszabbul járnak, õk még érdekvédelmi szervezetet sem hozhatnának létre.
A törvénytervezet a véleménynyilvánítás szabadságáról szólva egy merõben szokatlan rendelkezést is tartalmaz: "A hivatásos állomány tagja az internetes felületen, magánszemélyként történõ megnyilvánulása, magánvélemény nyilvánítása során a hivatásos állományba tartozására vonatkozó adatot nem hozhat nyilvánosságra." Azon túl, hogy nyelvtanilag zavaros a mondat, elõreveti, hogy a tûzoltók, rendõrök a jövõben még a Facebook adatlapjukra sem írhatják ki, hivatásos állományban vannak, nem közölhetnek magukról egyenruhás fotókat, meg sem említhetik, hogy mi a foglalkozásuk.
A legnagyobb felháborodást azonban az váltotta ki, hogy módosítanák a „szabad mozgás és a tartózkodási hely szabad megválasztása” címû paragrafust, mely korábban csak a titkosszolgálatok tagjaira volt érvényes. Ezentúl viszont a teljes magyar rendvédelmi állomány minden tagját köteleznék arra, hogy külföldre utazását bejelentse a szolgálati elöljárónak, aki szolgálati vagy nemzetbiztonsági érdekbõl, indokolt írásbeli döntésével azt megtilthatja vagy korlátozhatja.
Kire vonatkozik?
A törvény hatálya kiterjed a rendõrség (benne a TEK), a hivatásos katasztrófavédelmi szerv, a büntetés-végrehajtási szervezet, az Országgyûlési Õrség, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok tagjaira, illetve részben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományára.
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 10:06
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75