Kezdölap
Egyeztetés
2015. January 17.

EGYEZTETÉS

Belügyi Érdekegyeztető Tanács keretében, 2015. január 16-án, a rendvédelmi szervek hivatásos állománya szolgálati viszonyáról szóló törvény tervezetéről egyeztetés kezdődött az érintett szakszervezetek és a minisztérium között.
A véleményezésre rendelkezésünkre álló időkeret ( 48 óra) nem tette lehetővé a tervezet mélységi tanulmányozását!
Ez a törvény tervezet a hivatásos szolgálati jogviszonyban (rendőrség; katasztrófavédelem; büntetés-végrehajtás; polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, Nemzeti Adó-és Vámhivatal [vegyes jogállás];  Országgyűlési Őrség) álló  63 908 fő szolgálati viszonyáról,  jövőjéről, megélhetéséről, egzisztenciájáról  szól! Kérdésként merül fel, hogy van olyan személy, aki elhiszi, hogy egy 162 oldalas, XXXI fejezetű , 11 mellékletű, összességében kb. 293 szakaszból álló  tervezetről – akár még országos parancsnoki apparátussal is! – kettő nap alatt korrekt szakmai véleményt lehet alkotni?
A tervezetnek több olyan szakasza van, amely szakszervezetünk részéről elfogadhatatlan, pl.:
- Változatlan a nyugdíjba vonulás feltétele! A megalkotandó  szolgálati törvénynek minden képen azt a célt is kell szolgálnia, hogy a pályán meg tudja tartani a rendvédelmi szerveknél szolgálatot teljesítőket. Éppen ezért szakszervezetünk nem tudja elfogadni, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer változatlan maradjon. Csak abban vagyunk partnerek, hogy az állam a nyugdíjrendszeren keresztül is ismerje el azt a megkülönböztetett szolgálati viszonyt, amelynek során az itt szolgálatot vállalók életüket és testi épségüket, veszélynek teszik ki, és ha kell, életük árán is teljesítik feladatukat. 

- A tervezet nem rendezi váltásos munkarendben dolgozók heti szolgálati idejének óraszámát! A mennyiben eltér a heti 40 órától - a tervezet továbbra is lehetőséget biztosít az eltérésre - akkor az túlórának minősül vagy sem, milyen módon kerül rendezésre a többlet szolgálat idő?
- A tervezet nem rendezi törvényi szinten a váltásos munkarendben dolgozók éves szabadság számát! (A jelenleg hatályos szabályozás diszkriminatív!!)

- Az tervezet fent tartja, hogy nem csak a saját szerv bármelyik szervezeti egységénél, de más szervnél is KÖTELEZHETŐ az állomány szolgálatteljesítésre!!!
Ez ellen továbbra is tiltakozunk!
A rendőr rendőrnek lett kiképezve, ezért rendőr! A tűzoltó tűzoltónak lett kiképezve, ezért tűzoltó! Az asztalos asztalosnak lett kiképezve, érdekes lenne, ha órákat javíttatnánk vele!


- Illetményre vonatkozóan, nem tudni mennyi az annyi!
- A tervezet sok olyan érdemi kérdést vet fel, amelynek tartalmát miniszteri rendeletben kötelezi szabályozni, és ezek jelenleg nem állnak rendelkezésre, így részünkre ismeretlen tartalommal bírnak.
- Az tervezet fent tartja a jelenleg hatályos szakszervezeti jogosítványokat.

A szakszervezetek január 22-én folytatják egyeztetésüket az új törvénytervezetről.

Az egyeztetés után tájékoztatást adunk!

Budapest, 2015. január 17.

Kiss József
elnök
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.5-10.3.22-MariaDB-0+deb10u1-log
Idő: 08:31
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1136
Linkek: 75