Kezdölap arrow FTSZ arrow Portré arrow Újabb pert bukott a Fõvárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Újabb pert bukott a Fõvárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság
2013. October 18.

2013. október 14-én a Fõvárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon 8 óra 30 perckor kezdõdött tárgyalás, amely a Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete mint felperes kontra Fõvárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság mint alperes között, az FKI Hódos Béla tû. ftõrm. szolgálati viszonyának megszüntetése során tanúsított eljárása ügyében folyt.

Emlékeztetõül:

Hódos Béla volt az, akit a Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete az aktív állományból egyedüliként védettnek jelölhetett és jelölt is. Ezt a jelölést az FKI igazgatója elõbb tudomásul vette, majd ettõl függetlenül megszüntették Hódos Béla szolgálati viszonyát. Az ügy részletes beszámolója honlapunkon is olvasható: http://www.ftsz.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1200&Itemid=1

A megtartott tárgyaláson az alperes FKI még csak nem is képviseltette magát.

A bíróság a benyújtott kereset és a meghallgatott tanú tanúvallomása után ítélethozatalra vonult vissza. A meghozott ítélet szerint a Fõvárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a szakszervezet tisztségviselõjének szolgálati viszonyának megszüntetésében jogsértõen járt el!

A Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezetének álláspontja mindig is az volt, hogy a munkáltató nem szólhat bele a szakszervezet belsõ életébe – így különösen abba, hogy tagjai közül kit választ szakszervezeti tisztségviselõnek az Alapszabálya alapján, illetve nem vonhatja kétségbe a bejelentett tisztségviselõ képviseleti jogosultságát. A munkáltató nem hagyhatja figyelmen kívül a jogszabály alapján bejelentett szakszervezeti tisztségviselõ védettségét, és nem állapíthatja meg azt, hogy maga úgy gondolja, hogy nem tisztségviselõ a bejelentett személy. Ennek tükrében nem teheti meg, hogy az egyetértését nem kéri a védett tisztségviselõ szolgálati jogviszonyával összefüggésben.

Megjegyezzük, hogy szerintünk különös súllyal bír, hogy a Fõvárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tudatosan elferdítve írja le az eseményeket, miszerint õk hiába vették tudomásul a tisztségviselõ bejelentését, amikor az érvénytelen munkáltatói intézkedésnél nem hivatkozott erre a tisztségviselõ. Hiszen pont õk azok, akik érvénytelen intézkedést tettek, így nem érthetõ a hivatkozásuk.

Fontosnak tartjuk rögzíteni, hogy a védelem idõtartama vonatkozásában a Kúria következes álláspontja, hogy a tisztségviselõk munkajogi védelmének kezdete a tisztségviselõ megválasztásától függ, nem pedig attól, hogy a munkáltató mikor tudja ezt meg.

Mivel álláspontunk szerint a Fõvárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság – tudatosan – megsértette a jogszabályban rögzített felperest megilletõ jogokat, így kértük a megjelölt jogainak megsértésének a megállapítását és a Fõvárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság eltiltását a jövõben ettõl.

A labda most a Fõvárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság térfelén pattog. Kíváncsian várjuk, hogy egy ekkora pofon után lesz-e kedvük fellebbezni az ügyben...

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 12:15
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75