Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Új tűzoltó védőruházat beszerzéséről
Új tűzoltó védőruházat beszerzéséről
2013. July 26.

Írásbeli választ igénylő kérdés!

dr. Kövér László

az Országgyűlés elnöke részére

Tisztelt Elnök Úr !

Az Alaptörvény 7. cikk (2) bekezdése alapján, figyelemmel az Országgyűlésről szóló 2012.évi XXXVI. törvény 42. §(8) bekezdésére, valamint az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 46/1994. (IX. 30.) OGY határozat 91. §-ára kérdést kívánok benyújtani dr. Pintér Sándor belügyminiszterhez

„Új tűzoltó védőruházat beszerzéséről”

címmel, amelyre a választ írásban kérem.

 

Tisztelt Miniszter Úr!
Köztudott, hogy a katasztrófavédelmi szerveknél megkezdődött a csapatpróbája a Respirátor Zrt. által kifejlesztett R13-as tűzoltó védőruhának. A tapasztalatokról számos ellentmondásos információ látott napvilágot. A gyártó cég és a BM OKF hivatalos közleményei szerint az új ruhák biztonságosnak tekinthetőek, miközben a híradások számos hiányosságról és problémáról számoltak be. A hírek szerint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság május 8-án Csepelen konténeres tűzpróbán tesztelte a ruhát, majd június 19-én a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér hivatásos repülőtéri tűzoltó-parancsnokságán vetették alá konténeres hő próbának. A tesztek eredményeiről ugyancsak ellentmondásos értékelések jelentek meg.
Egy közérdekű adatigénylésre adott hivatalos tájékoztatás szerint a csapatpróba végrehajtása érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 69 millió forint értékben 300 védőruhát rendelt meg. Igen meglep, és az új ruházat beszerzése tekintetében erős elkötelezettségről tanúskodik, hogy a BM OKF állja az eszköz rendszeresítéséhez szükséges csapatpróba költségeit.
Az új védőruházat beszerzésével összefüggésben az alábbi kérdéseket intézem Miniszter Úrhoz:
• Született-e döntés a jelenleg hasznát tűzoltó védőruhák lecseréléséről? Ha igen,kérem, tájékoztasson, hogy mikor és ki hozta meg a döntést! Mikor, milyen ütemezéssel, hány darab védőruha beszerzését tervezik? Milyen eljárásban szerzik be az új védőruhákat? Történtek-e már előkészületek a beszerzési eljárás lebonyolítása érdekében? Előreláthatólag mekkora ráfordítást igényel majd a jelenleg használt a védőruhák lecserélése?
•Nem tartja-e szokatlan eljárásnak, hogy a csapatpróbák lebonyolításához szükséges eszközöket 69 millió forint értékben állami költségvetési forrásokból biztosítják? Szereztek-e be, illetve teszteltek-e hasonlóképpen más gyártók által kifejlesztett ruházatot is?
•Milyen eredményekkel járt a fent hivatkozott májusi és a júniusi próba? Milyen módon dokumentálták ezeket a teszteket? Kérem, hogy a tesztekről készült írásbeli dokumentáció másolatát válasza mellékleteként küldje meg részemre!
Budapest, 2013. július 08.
Dr. Harangozó Tamás
Magyar Szocialista Párt
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Jelenleg 2 vendég online
Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 10:12
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75