Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Új tûzoltó védõruházat beszerzésérõl
Új tûzoltó védõruházat beszerzésérõl
2013. July 26.

Írásbeli választ igénylõ kérdés!

dr. Kövér László

az Országgyûlés elnöke részére

Tisztelt Elnök Úr !

Az Alaptörvény 7. cikk (2) bekezdése alapján, figyelemmel az Országgyûlésrõl szóló 2012.évi XXXVI. törvény 42. §(8) bekezdésére, valamint az egyes házszabályi rendelkezésekrõl szóló 46/1994. (IX. 30.) OGY határozat 91. §-ára kérdést kívánok benyújtani dr. Pintér Sándor belügyminiszterhez

„Új tûzoltó védõruházat beszerzésérõl”

címmel, amelyre a választ írásban kérem.

 

Tisztelt Miniszter Úr!
Köztudott, hogy a katasztrófavédelmi szerveknél megkezdõdött a csapatpróbája a Respirátor Zrt. által kifejlesztett R13-as tûzoltó védõruhának. A tapasztalatokról számos ellentmondásos információ látott napvilágot. A gyártó cég és a BM OKF hivatalos közleményei szerint az új ruhák biztonságosnak tekinthetõek, miközben a híradások számos hiányosságról és problémáról számoltak be. A hírek szerint a Fõvárosi Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság május 8-án Csepelen konténeres tûzpróbán tesztelte a ruhát, majd június 19-én a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtér hivatásos repülõtéri tûzoltó-parancsnokságán vetették alá konténeres hõ próbának. A tesztek eredményeirõl ugyancsak ellentmondásos értékelések jelentek meg.
Egy közérdekû adatigénylésre adott hivatalos tájékoztatás szerint a csapatpróba végrehajtása érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság 69 millió forint értékben 300 védõruhát rendelt meg. Igen meglep, és az új ruházat beszerzése tekintetében erõs elkötelezettségrõl tanúskodik, hogy a BM OKF állja az eszköz rendszeresítéséhez szükséges csapatpróba költségeit.
Az új védõruházat beszerzésével összefüggésben az alábbi kérdéseket intézem Miniszter Úrhoz:
• Született-e döntés a jelenleg hasznát tûzoltó védõruhák lecserélésérõl? Ha igen,kérem, tájékoztasson, hogy mikor és ki hozta meg a döntést! Mikor, milyen ütemezéssel, hány darab védõruha beszerzését tervezik? Milyen eljárásban szerzik be az új védõruhákat? Történtek-e már elõkészületek a beszerzési eljárás lebonyolítása érdekében? Elõreláthatólag mekkora ráfordítást igényel majd a jelenleg használt a védõruhák lecserélése?
•Nem tartja-e szokatlan eljárásnak, hogy a csapatpróbák lebonyolításához szükséges eszközöket 69 millió forint értékben állami költségvetési forrásokból biztosítják? Szereztek-e be, illetve teszteltek-e hasonlóképpen más gyártók által kifejlesztett ruházatot is?
•Milyen eredményekkel járt a fent hivatkozott májusi és a júniusi próba? Milyen módon dokumentálták ezeket a teszteket? Kérem, hogy a tesztekrõl készült írásbeli dokumentáció másolatát válasza mellékleteként küldje meg részemre!
Budapest, 2013. július 08.
Dr. Harangozó Tamás
Magyar Szocialista Párt
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 16:41
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75