Kezdölap arrow Hírek arrow ÁÉT arrow Egy tûzoltó beszámolója az R13-as ruhával kapcsolatban
Egy tûzoltó beszámolója az R13-as ruhával kapcsolatban
2013. June 18.

Nos akkor én is megírom a reptéri konténerben tapasztaltakat az R13 ruhával kapcsolatban!

Néhány dolog az elejére! A tesztelésre nem úgy mentem ki, hogy mindenképpen meg kell buktatni az új ruhát, tesztelést önként vállaltam,és a továbbiakban is önként vállalom mert érdekel nagyon a dolog. Senki nem adta a számba, hogy mit kell mondjak, vagy mit nem mondhatok.

Mikor kiértem Pozsárék éppen bent voltak a konténerben, figyeltem, hogy miként mozognak, milyen reakcióik vannak.

Beöltöztem, gyakorló nadrág, póló, zubbony, R13. Kb. 20 percet tébláboltam az R13-ban a konténer körül mire rám került a sor. Ezt azért írom mert egyébként a külsõ hõmérséklet 32 fok volt és nem éreztem, hogy nagyon izzadnék benne. Bementem a konténerbe, fokozatosan féltérden haladtam elõre. Viszonylag hamar érezni kezdtem a kellemetlen égetõ érzést a térdeimen. Felálltam, és az égetõ érzés amint a ruha nem feszült a testemhez el is múlt! Álltam néhány percet, próbálgattam , hogy mit bír a felsõ ruházat. Néha éreztem, hogy kellemesedik az idõ de mozogtam picit és elviselhetõ volt. Folyamatosan elõre hátra mozogtam lehajolva, térdelve , valamint a konténer felhevült falához is közel mentem próbálva , hogy a hõsugárzás menyire jön át! Egy bizonyos idõ után amint a ruha a térdemen és a könyökömön rám feszült azonnal égetõ érzés volt. Kb. 10 percet töltöttem el bent és a térd , valamint a könyök égetõ érzésén kívül más extra dolgot nem tapasztaltam.

Az volt a terv hogy a végén kicsit rakunk a tûzre, bemegyünk amit csak lehet kipróbálunk és a végén eloltjuk, hogy a lecsapódó pára, gõz hoz e valami meglepetést. hárman terveztünk bemenni. Egy repteres kolléga a saját rucijába, egy repteres kolléga nomex aláöltözõben R13 -ban és én alsónadrág, poló R13-ban. A repteres kolégával (rajta nem volt aláöltözõ, csak gyakorló) elkezdtünk anyagot hordani a tûzre. a harmadik fordulónál jött a flashover. Nem állva , hanem lehajolva voltunk éppen, mikor megjött a jóság! Észrevettem, hogy a társam ruhája, sisakja, valamint a légzõ palackon lévõ védõzsák lánggal ég. Én nem éreztem akkor még semmi különöset. Szóltam neki , hogy ég a ruhája és õ el is indult kifelé. Ekkor a másodperc tört része alatt ,minden elõjel nélkül iszonyú égetõ érzést éreztem a felsõ testemen. Azonnal leguggoltam, de akkor a térdem is elkezdett izzani, így hát felálltam és kiszaladtam a konténerbõl.Mindez a flashover-tõl a kijutásomig kb. 5-7 másodperc volt. Mikor kiértem segítettek levenni a légzõt , próbáltam a ruhát a a vállamtól távol tartani, de egyszerûen nem sikerült. Levettem az R13-at és tapasztaltuk hogy a felsõ testemen erõs bõrpír volt látható. Water-jel lett kenve rám, aznap háromszor, reggelre már csak a légzõ alatti csík volt látható, másnap estére szinte teljesen elmúlt. Semmi extra sérülésre nem kell gondolni!

Majd szemügyre vettük a ruhát és láttuk, hogy a jobb vállamon, az anyag elszínezõdött, valamit a ruha összezsugorodott, valószínûleg ezért nem tudtam mozgással eltartani a testemtõl. A sisakom is felhólyagosodott, de a kámzsa alatt semmit nem éreztem belõle!
 
Az értékelésnél a gyártó azt mondta , hogy a ruha jól vizsgázott végül is mert a ruha oda lett de én megmaradtam! :tapsolo: Tettem fel neki érdekes kérdéseket, pl. hogy miként zajlottak az olaj és savállóságra vonatkozó tesztek, miért nem kaptak a létesítményi kollégák a ruhából (Fer, EGIS stb.) , hiszen hol máshol lehetne ez irányú teszteket elvégezni. A válasz az volt, hogy õk nem állami hivatásos tûzoltók, ezért nem lehet õket bevonni a csapatpróbába!

Lehet hogy nem ide tartozik de elmesélem, volt már szerencsém a bristol védõruhában ennél komolyabban megsérülni, összehasonlításképp leírom a röviden a történteket!
 
Idõs papóka, mamóka megbeszélik hogy elegük van az életbõl, mamóka halálos beteg, mozgáskorlátozott pelenkás stb. Papóka 10 liter nitro hígítóval meglocsolja az 1 szobás elsõ emeleti garzont( 50 év alatt amit csak lehetett bezsúfoltak) . Papóka begyújtott!
 
Rotyogott a lakás szépen olyan hõ volt hogy a felettük lévõ lakás melletti lakásában a járólap szó szerint, látványosan pattogott felfelé. Elsõ kiérkezõk voltunk mindenkin bristol, alatta gyakorló és poló. A papóka kint ült a lépcsõházban, kihozta az élet ösztön, és mondja hogy a mama bent van az ágy alatt mentsük meg ! Hárman bekúsztunk kb, 2-3 perc alatt megtaláltuk a mamát az ágy alatt, õ nem volt megégve de a pelenka égett rajta. kivittük a lépcsõházba átadtuk a kollégáknak és visszamentünk oltani. A lefeketítés után leváltottak minket , éreztük néha hogy meleg van a ruhában de nem volt vészes( nyilván az adrenalin is rájátszót) Vastag izzó parázson térdeltünk de nem égett meg a térdünk! .A sisakjainkról a rostély szépen le is olvadt a sisakok kellõen elszínezõdtek. Palackcsere közben kezdtük érezni hogy valami nem kerek a hátunkon. Megnéztük és kivétel nélkül mindenkinek a légzõ alatt elsõ, másodfokú égési sérülései voltak. A helyszínen mentõk elláttak mindenkit korrektül.
 
Az R13 hoz képest nem éreztük hogy azonnal felhevült volna a ruha vagy elszínezõdött volna, nemhogy zsugorodott volna.

A véleményem és a javaslataim pedig megegyeznek Pozsáréval, annyiban kiegészítve, hogy adjanak csapatpróbára ruhát a olyan létesítményi tûzoltóságoknak is ahol speciális célirányos teszteket tudnak elvégezni!

Szerintem is ez a ruha így ebben a formájában nem alkalmas bevetési ruhának!

Bízom benne hogy az általunk elmondottak segítenek egy olyan ruhát kifejleszteni, ami minden bajtársnak megfelelõ és biztonságos lesz!
:elvarazsolt:

Forrás: http://forum.langlovagok.hu/viewtopic.php?p=162995&sid=41fb84facdcd2988804ffd8a8df1d01a#p162995

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 23:11
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75